Γρηγόρης Γεροτζιαφας: Το Ε.Σ.Υ. θα βρεθεί υπό τριπλή πίεση Έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

Την εκτίμηση ότι το Ε.Σ.Υ. θα δεχθεί τριπλή πίεση φέτος το χειμώνα εκφράζει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News θεωρεί επιβεβλημένη την ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ενώ είναι υπέρ του δικαιώματος των πολιτών στην άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων αλλά και της θρησκευτικής λατρείας. Παράλληλα, ασκεί κριτική λέγοντας ότι ο στόχος του τείχους ανοσίας έχει εγκαταλειφθεί από τους ιθύνοντες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια σταθεροποίηση στη χώρα μας, ωστόσο είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συνδυάζοντας και την ανησυχία που υπάρχει για τη βόρεια Ελλάδα, εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.;

Στη Γαλλία έχουμε 85,5% του πληθυσμού άνω των 12 ετών το οποίο είναι εμβολιασμένο, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, παρότι η χώρα μας έχει έξι φορές μικρότερο πληθυσμό. Άρα η σταθεροποίηση των δεδομένων σε τόσο υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ήδη το Ε.Σ.Υ. πιέζεται. Οι Μ.Ε.Θ. στην Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν γεμίσει, το ίδιο συμβαίνει και στην επαρχία. Και είμαστε μόλις στην αρχή του «κρύου», τώρα θα ξεκινήσει να χειμωνιάζει. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι προχωρούμε σε μία κατάσταση μεγαλύτερης πίεσης, στο βαθμό που οι εμβολιασμένοι δεν αυξάνονται και η ιχνηλάτηση δεν είναι εντατική. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων. Εκεί νομίζω πρέπει να μεταφερθεί το κριτήριο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης το φετινό χειμώνα. Τι αλλαγές στη δομή του Ε.Σ.Υ. προτείνετε ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά;

Πλέον μπαίνουμε σε ένα σενάριο «κανονικότητας». Με την έννοια ότι ο κορωνοϊός είναι ένα νόσημα που ήρθε για να μείνει και θα υπάρχει επιπλέον των υπαρχόντων νοσημάτων. Μαζί με την εποχική γρίπη και τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα, οι οποίοι έχουν παραμεληθεί λόγω της έκτασης της πανδημίας και έρχονται με πιο βαριά κλινική εικόνα από ότι ήταν πριν από 1,5 χρόνο. Άρα ο νοσολογικός χάρτης της χώρας αλλάζει, γεγονός που σημαίνει ότι το Ε.Σ.Υ. θα βρεθεί υπό τριπλή πίεση. Εποχικά, πανδημικά και χρόνια νοσήματα. Άρα υπάρχει ανάγκη να γίνουν επειγόντως τρία πράγματα. Πρώτον, να γίνει σημαντική και ουσιαστική αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας. Δεύτερον, χρειάζεται να τεθεί υπό την «κηδεμονία» του κράτους η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τρίτον, να οργανωθεί άμεσα, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η παροχή υπηρεσιών χρησιμοποιώντας την τηλεϊατρική και του e-health για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτές.

Είστε υπέρ η κατά των περισσοτέρων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, και γενικά στο διαχωρισμό του πληθυσμού ως προς την προσβασιμότητα σε ψυχαγωγία και εστίαση;

Αυτό αποτελεί ένα “ψευδοδίλημμα”. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα σε κατάσταση κρίσης της πανδημίας. Άρα το να συζητάμε για ελευθερίες και σκλαβιές είναι αποπροσανατολιστικό. Με τον εμβολιασμό θέλουμε να ελαττώσουμε την συχνότητα των σοβαρών περιπτώσεων με κορωνοϊό. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχουμε, τόσο συρρικνώνεται η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Με αυτές τις έννοιες, ο εμβολιασμός αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για να κατευνάσουμε το οξύ κύμα. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα από όσο μπορεί να αντέξει η χώρα. Άρα αντί για το ερώτημα για ελευθερίες η μη, πιο σωστό θα ήταν να αναρωτηθούμε πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία να υποφέρει από αυτή την αρρώστια.

Έχει χαθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας;

Δεν πιστεύω ότι έχει χαθεί ο στόχος, αλλά ότι έχει εγκαταλειφθεί. Όταν βλέπουμε ότι δεν γίνονται πια προσπάθειες πειθούς και κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα σημαίνει ότι έχει γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις για να ξαναπάρει εμπρός ο μαζικός εμβολιασμός. Δεν θα βγει η χώρα εύκολα από την πανδημική κρίση. Από την αρχή της πανδημίας, ίσως να ήμουν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη της οργάνωσης της περίθαλψης στην Ελλάδα. Αυτό δεν έχει γίνει εδώ και 18 μήνες. Αν θα ζητάμε μονοδιάστατα πρωτοβάθμια περίθαλψη ή ιχνηλάτηση και αγνοούμε το βασικό εργαλείο που είναι ο εμβολιασμός, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Το πως θα πεισθεί ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι θέμα πολιτικής ευφυΐας.

 Πότε πιστεύετε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, δεδομένου ότι εκτός των εμβολίων, μπαίνουν στη μάχη σιγά-σιγά και τα φάρμακα;

Τα φάρμακα δεν μπήκαν τώρα στη μάχη κατά του ιού. Έχουν μπει από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Οι συγκεκριμένες θεραπείες έχουν δύο στόχους, τον ιό καθ’ αυτόν και το νόσημα covid. Εφαρμόζοντας στην κοινότητα θεραπευτικά σχήματα με διαφορετικά φάρμακα, όχι μόνο τα μονοκλωνικά, ελαττώθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό οι βαριές νοσηλείες και η θνητότητα. Άρα έχουμε εργαλεία ήδη. Πότε θα έχουμε φάρμακα που θα καταπολεμούν τον ιό; Η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές αντιικά φάρμακα. Στην πραγματικότητα, η αναμονή για τέτοιο φάρμακο αποτελεί “όνειρο θερινής νυκτός”. Σημαντικό επίσης είναι να μην γίνουμε το marketing department των φαρμακευτικών εταιρειών. Χρειάζετε τρία πράγματα. Πρώτον, να γίνει σημαντική και ουσιαστική αύξηση του προται μεγάλη προσοχή από όσους εκφράζονται δημόσια γι’ αυτό το θέμα.

Πιστεύετε πρέπει να γίνουν οι παρελάσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις αλλά και πορείες ή συγκεντρώσεις;

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήμουν από τους πιο αυστηρούς απέναντι στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, γιατί δεν είχαμε κανένα θεραπευτικό εργαλείο για τους ασθενείς με Covid-19. Σήμερα, στο βαθμό που έχουμε προχωρήσει, θεωρώ αντιδεοντολογικό να πεις στους πιστούς να μην γιορτάσουν. Οφείλουμε ως πολιτεία και ως επιστημονική κοινότητα να σεβόμαστε τις ψυχικές και σωματικές ανάγκες των πολιτών. Στο θέμα των παρελάσεων, είναι ένα “κόνσεπτ” που προβληματίζει επί της αρχής. Αν χρειάζονται γενικά και πόσο κοστίζουν. Είναι ευκαιρία να το συζητήσουν οι άνθρωποι που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Όσον αφορά τις πορείες, στη Γαλλία εν μέσω lockdown γίνονταν κανονικά διαδηλώσεις, γιατί η πανδημία δεν πρέπει να αναστείλει τις συνταγματικές λειτουργίες μίας κοινωνίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα ξεφυτρώσουν μαύρα “λουλούδια” που θα πλήξουν τη δημοκρατία. Η εξάσκηση των δημοκρατικών συλλογικών δικαιωμάτων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως αφήνουμε να λειτουργεί η αγορά και η οικονομία, έτσι πρέπει να λειτουργεί και η δημοκρατία. 

Θα ήθελα την τοποθέτηση σας για τα αισιόδοξα αποτελέσματα κοκτέιλ φαρμάκων που ήταν αποτελεσματικά απέναντι σε μορφές καρκίνου.

Χάριν της πανδημίας, συντελείται μία επιτάχυνση της επανάστασης στην θεραπευτική ιατρική σε στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο. Έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο, τόσο με τα mRNA εμβόλια, όσο και με το project να παράγονται γρήγορα και μαζικά στοχευμένα φάρμακα. Αυτό αποτελεί σπουδαίο λόγο για να προχωρήσουμε γοργά σε διαφορετικού τύπου οργάνωση του Ε.Σ.Υ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή