Στα χαρακώματα οι φατρίες της ΝΔ λόγω… Μπογδάνου 

Βγαίνουν τα μαχαίρια ενόψει του συνεδρίου

Οι δημόσιες αψιμαχίες κορυφαίων στελεχών μετά τη διαγραφή Μπογδάνου, η υπόγεια μάχη καραμανλικών και σαμαρικών να καπελώσουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ο Μητσοτάκης με τους «Κyriakistas» να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο 

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα στρατόπεδα εντός της ΝΔ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανίσει εικόνα ενότητας και ομόνοιας. Η προ ημερών διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της ΝΔ και όχι από το κόμμα, αλλά και οι δημόσιες αψιμαχίες δυο κεντρικών στελεχών, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Δένδια, ενίσχυσαν την άποψη πως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το επικείμενο συνέδριο που θέλει να ελέγξει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «Kyriakistas», δηλ. οι υποστηρικτές του, χαρακτηρισμό που εφηύρε ο άλλοτε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, ο Νίκος Καραχάλιος, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης.

Πόλεμος στις οργανώσεις…
 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontranews, στις κομματικές οργανώσεις μαίνεται πόλεμος μεταξύ των μητσοτακικών, των σαμαρικών και βέβαια της κυρίαρχης ομάδας, των καραμανλικών για τον έλεγχο των οργανώσεων και την εκλογή συνέδρων που θα εκλέξουν και τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στοχος ο έλεγχος του κόμματος
 

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μετατοπίσει και άλλο τη ΝΔ με την έλευση εκσυγχρονιστών, πρώην πασόκων, και θέλει να ελέγξει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το κόμμα και μένει να φανεί κατά πόσο αυτό θα γίνει επιτρεπτό από την καραμανλική πτέρυγα. Η διαγραφή Μπογδάνου δια χειρός Ν. Δένδια επί της ουσίας, καθώς η στάση του ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να τον θέσει εκτός Κ.Ο., αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό σημάδι για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Ο Δένδιας και οι «αντικομμουνιστές»
 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο που έχουν το βλέμμα στο συνέδριο, η κίνηση Δένδια αποκωδικοποιήθηκε και ουσιαστικά έγινε συζήτηση για τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ σχολιάστηκε και η ξαφνική «αγάπη» των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι σαφές ότι ο Ν. Δένδιας ψήλωσε πολιτικά και άλλο με την υπόθεση Μπογδάνου, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς εντός της ΝΔ, καθώς πλέον το στοίχημα για τις βασικές ομάδες είναι, είτε να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, όπως π.χ. οι σαμαρικοί και οι καραμανλικοί, είτε να τις αυξήσουν όπως οι μητσοτακικοί. Σε αυτό το κλίμα ουδείς μπορεί να υποβαθμίζει την περίπτωση Μπογδάνου, καθώς σε πολλές οργανώσεις της ΝΔ υπάρχουν στελέχη και μέλη που ασπάζονται την επιχειρηματολογία του για το Γράμμο και το Βίτσι και ευρύτερα διαπνέονται από το αίσθημα του αντικομμουνισμού. Αυτό θα φανεί και στο συνέδριο, όπου θα έχει ενδιαφέρον πως θα κινηθούν και θα τοποθετηθούν οι σκληροί δεξιοί υπουργοί, Μάκης Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης που φλερτάρουν και με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Οι «σαμαρικοί»
 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σημαντική ομάδα βουλευτών που έχουν επίσης πολύ σκληρές απόψεις για διάφορα θέματα και οι οποίοι ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτοί, όπως και ο Μπογδάνος διαφωνούν π.χ. με την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι’ αυτό και καθυστερεί σημαντικά η κυβέρνηση να τα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση. Και επί της ουσίας, όπως έχει γράψει επανειλημμένως η Κυριακάτικη Kontranews, το «πνεύμα» του Σαμαρά πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε αυτό το συνέδριο που είναι και το τελευταίο προ των βουλευτικών εκλογών και άρα θέλει να έχει τον έλεγχο της Κ.Ε. και των οργανώσεων, θα έχει να αντιμετωπίσει τον Αντ. Σαμαρά που θα καταθέσει ιδεολογική πλατφόρμα, πολλά σημεία της οποίας λόγω και κοσμοθεωρίας, όχι απλά βρίσκουν σύμφωνο τον Μπογδάνο, αλλά και πολλούς βουλευτές και υπουργούς, όπως Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης, αλλά και νεότερα στελέχη όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Συμμαχία με τους «καραμανλικούς»;

Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένο, όπως λένε και καραμανλικοί, «αρχίζει για πρώτη φορά να ξηλώνεται το πουλόβερ», ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει ότι για να περάσει τον κάβο του συνεδρίου πρέπει να τα έχει καλά με τους καραμανλικούς. Αυτό έχει ως βασική προϋπόθεση να μην υπάρχει ανοικτό μέτωπο με την οικογένεια Καραμανλή, κάτι που σημαίνει και μοιρασιά της κομματικής εξουσίας και εκλογή καραμανλικών στα όργανα και ισχυρή εκπροσώπηση στην Κ.Ε.

Αυτή την περίοδο, ο Πρωθυπουργός με τη συμμετοχή Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη στην κυβέρνηση έχει καλύψει τα νώτα του στα δεξιά του, αν και κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει την επιρροή που έχει ο Σαμαράς που διατηρεί εσωκομματικές δυνάμεις αξιοσημείωτες.

Παράλληλα, υπάρχει ένα πεδίο ισορροπίας, στο πλαίσιο του συμβιβασμού των οικογενειών Μητσοτάκη-Καραμανλή, με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που δεν δείχνει διάθεση να τον ενοχλήσει. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τις επαφές με ένα τμήμα του άλλοτε εκσυγχρονιστικού κομματιού του ΠΑΣΟΚ, πάντα βέβαια με την ανοχή, όχι έγκριση, του Κ. Καραμανλή, προσπαθώντας να πείσει ότι έχει κεντρώο προσανατολισμό, αφήγημα που αμφισβητείται από πολλούς λόγω της σκληρής δεξιάς που είναι σε κρίσιμα πόστα.
Την ίδια στιγμή, οι καραμανλικοί διατηρούν σημαντικό μερίδιο της κομματικής και της κυβερνητικής εξουσίας και αυτό θα προσπαθήσουν να το διασφαλίσουν και ενόψει του συνεδρίου. Αντάλλαγμα; Η ανοχή, όχι στήριξη, στον Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα μιλήσει μαζί με τον Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για την ίδρυση της ΝΔ.

Εκεί θα επιχειρηθεί να σταλεί μήνυμα ενότητας ενόψει του συνεδρίου, αν και όλοι ξέρουν ότι υπάρχει μια «ισορροπία τρόμου» και συμβιβασμοί εξουσίας και περιμένουν να δουν εάν θα αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής να στείλει και μηνύματα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Για να υπάρξει αυτή τη ισορροπία με τον Καραμανλή ρόλο διαδραματίζει σημαντικό η Ντόρα Μπακογιάννη που συνομιλεί άνετα και τακτικά μαζί του και υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Από το καραμανλικό στρατόπεδο βασικό μέλημα είναι να ενισχυθεί η εσωκομματική παρουσία και να αναπτύξει περαιτέρω δυναμική ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής με το βλέμμα, όχι στην επόμενη, αλλά μεθεπόμενη μέρα στη ΝΔ. Βέβαια στην παρούσα φάση όλα τα βλέμματα των καραμανλικών για την επόμενη μέρα, εάν προκύψει θέμα μετά από ήττα της ΝΔ, είναι στον Ν. Δένδια και αυτό το γνωρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή