Πόσο ισχυρός πρωθυπουργός, αλλά και πρόεδρος της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Αν μετρήσει κανείς τους βουλευτές του στη Βουλή και συνυπολογίσει και το ποσοστό-ρεκόρ –στη μεταμνημονιακή εποχή- που πέτυχε η ΝΔ στις εκλογές του 2019, η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις περί του αντιθέτου. Και τις τελευταίες ημέρες, αυτές οι ενδείξεις έχουν γίνει περισσότερες και, αν συνδυαστούν, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άλλα συμπεράσματα.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επί μακρόν δείξει μία ανοχή στην ακροδεξιά και τις απόψεις της, ειδικά όταν μιλάμε για απόψεις και στελέχη που έχει ενθυλακώσει η ΝΔ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ως το μεγαλύτερο πολιτικό του προσόν το «πέρασμα» που έχει στον χώρο του Κέντρου και την διείσδυση σε έναν κεντροαριστερό κόσμο που βαυκαλίζεται πως ψήφισε ΝΔ επειδή «ο Κυριάκος δεν είναι δεξιός»>
Δεύτερον, ο ανασχηματισμός ήρθε να ενισχύσει τον ούλτρα δεξιό πολιτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, αφού ένα στέλεχος προερχόμενο από το Κέντρο –ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- βρέθηκε εκτός νυμφώνος, ενώ ένα στέλεχος με περιθωριακές απόψεις και «βαριά» προϊστορία έγινε υπουργός Υγείας. Αν σ’ αυτό προστεθεί και η «καραμπόλα» με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, καθίσταται σαφές ότι έναν ανασχηματισμό που σημαδεύεται από την ανάρρηση της «τριανδρίας» του ΛΑΟΣ σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις δεν το λες και «προοδευτικό».
Τρίτον, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το Μαξίμου προέβη σε κινήσεις «εξευμενισμού» της ούλτρα δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ: αφενός, ουδείς θέλησε να δώσει συνέχεια στις σαφείς προειδοποιήσεις Κυρανάκη ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και πως πρέπει να δοθούν «αμοιβαίες εξηγήσεις». Αφετέρου, ο στενότατος συνομιλητής και συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έσπευσε να μισανοίξει την πόρτα ξανά για τον κ. Μπογδάνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανένταξής του στην συμπολίτευση. Κι όλα αυτά, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του και από την ΝΔ.
Τέταρτον, ο φόβος του πρωθυπουργού για τις εσωκομματικές αντιδράσεις των «δεξιών» -και ίσως όχι μόνο- φαίνεται και από τις διαρκείς αναβολές που παίρνει η κύρωση των τριών μνημονίων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, παρότι η χώρα μας πλέον ρεζιλεύεται ανοιχτά και επισήμως διεθνώς. Η κυβέρνηση όχι μόνο τα μνημόνια δεν φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση, αλλά δεν τηλεφωνεί καν κάποιος στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για να αλλάξει τις απαράδεκτες πινακίδες που λένε «Σκόπια» από τους δρόμους.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είναι εσωκομματικά τόσο ισχυρός όσο εμφανίζεται. Διαρκώς αναβάλλει, ακόμη και με προσωπικό κόστος, όλα εκείνα τα θέματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν μέτωπο με τους «σαμαρικούς» και τους δεξιούς εν γένει, προφανώς επειδή δεν θέλει να αναμετρηθεί μαζί τους. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, δε θα το αποφύγει. Και τότε θα δούμε πραγματικά πόσο δυνατός εσωκομματικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ