Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ από την Κυριακάτικη Kontranews
Χαμένο στόχο θεωρεί ο Νίκος Τζανάκης το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News τονίζει ότι ο ίδιος ο ιός θα «επιλέξει» με τον δικό του τρόπο να δημιουργήσει την ανοσία στην κοινότητα. Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, πιστεύει πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη, ενώ δεν θεωρεί πως θα χρειαστούν τον φετινό χειμώνα σκληρά lockdown. Ο καθηγητής επισημαίνει τη χρήση της μάσκας ως το σημαντικότερο μέτρο αποτροπής της διάδοσης της πανδημίας ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των ευπαθών και των άνω των 60 ετών.
Είναι δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει. Στον γενικό πληθυσμό είμαστε κάτω από το 60%. Θεωρείτε ότι έχει χαθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας;
Ναι, αυτός ο στόχος έχει χαθεί σχεδόν απόλυτα πλέον, διότι αφενός είμαστε πολύ μακριά από το επιθυμητό ποσοστό του 80%-85% και αφετέρου φαίνεται ότι τα εμβόλια, τρόπον τινά, ως ένα μικρό βαθμό, υπερφαλαγγίζονται από το στέλεχος «Δέλτα». Επομένως η θεωρία του τείχους ανοσίας πρέπει να υποκατασταθεί με το επίπεδο εκείνο της ανοσίας ώστε να έχουμε τη λιγότερη δυνατή επίπτωση σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Τι άλλο μπορεί να γίνει για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι;
Είναι λίγοι οι τρόποι γιατί έχουν γίνει σχεδόν τα πάντα. Έχουν γίνει βέβαια και επικοινωνιακά λάθη. Αυτό το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είναι ο φόβος, διότι περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αν θέλουμε το τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούμε αλλιώς ο κορωνοϊός θα «επιλέξει» το επόμενο διάστημα να μας το δημιουργήσει με τον δικό του τρόπο.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν σταθεροποιηθεί τον τελευταίο μήνα, αλλά η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα προκαλεί ανησυχία. Πως πιστεύετε ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας;
Πρέπει να προσέξει η βόρεια Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι η φυσική ανοσία που έχει υπάρξει σε αυτό τον πληθυσμό, όταν χτυπήθηκε αλύπητα από τα προηγούμενα κύματα, συν το εμβολιαστικό ποσοστό, αν και μικρό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, θα επιβραδύνει την κατάσταση και θα την κάνει πιο ελεγχόμενη, αλλά σίγουρα θα είναι δύσκολη.
Μπορεί να υπάρξει επανάληψη του περσινού χειμώνα με σκληρότερα lockdown;
Ποια περαιτέρω μέτρα προτείνετε; Όχι, δεν θα έχουμε τόσο δύσκολες καταστάσεις, ώστε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί. Θα είναι πιο διαχειρίσιμες. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα έχουνε τοπικά κάποιους περιορισμούς, όπως η διασυνοριακή νομαρχιακή απομόνωση, η περαιτέρω μείωση της κινητικότητας, καθώς και κάποια αναβολή κρίσιμων εκδηλώσεων όπως παρελάσεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις κλπ.
Μπήκαμε στον Οκτώβριο, ένα μήνα που σύμφωνα με τους ειδικούς περιμένουμε έξαρση κρουσμάτων λόγω των σχολείων. Συμφωνείτε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Πρέπει να αλλάξει κάτι και αν ναι τι;
Το Παρατηρητήριο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Κρήτης δεν έκανε λόγο ποτέ για αύξηση κρουσμάτων. Αντίθετα, έλεγε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ο μήνας θα ήταν καλός, με σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Είχαμε τονίσει ότι δεν είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα δημιουργήσουν πανδημική έκρηξη. Διότι η κινητικότητα των παιδιών το καλοκαίρι ήταν πιο ανθυγιεινή σε σχέση με τη δομημένη και επιτηρούμενη που υπάρχει εντός των σχολείων. Επομένως, πιστεύω ότι το αποτύπωμα των σχολείων θα είναι μικρό και άκρως διαχειρίσιμο.
Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από μία σειρά από δραστηριότητες έχει αποτέλεσμα;
Η επιδημιολογική επιτήρηση με τεστ των ανεμβολίαστων είναι ένα σημαντικό μέτρο ώστε να αποφευχθούν συρροές και μολύνσεις σε κλειστούς χώρους. Είναι θετικά μέτρα.
Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί επέκταση των μέτρων εν καιρώ;
Η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως οι στάσεις στα Μ.Μ.Μ. είναι απαραίτητη και θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, όχι μόνο φέτος αλλά ίσως και του χρόνου. Καθώς επίσης και η χρήση της σε εκπαιδευτικούς χώρους. Νομίζω ότι η χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο μέτρο αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.
Ποια η γνώμη σας για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου;
Στους ανοσοκατασταλμένους γίνεται για να ανοσοποιηθούν, καθότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αντιδρά αποτελεσματικά με τις δύο προηγούμενες δόσεις. Για τους υγειονομικούς και τους πολίτες άνω των 60 ετών, γίνεται αναμνηστική δόση ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ανοσίας τους. Είναι απαραίτητες αυτές οι ενέργειες ώστε να καταπολεμηθεί το ποσοστό των περίπου 20% των κρουσμάτων που είναι εμβολιασμένοι και του περίπου 10% που έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Για να μειωθούν αυτά τα ποσοστά καλό θα είναι οι παραπάνω πληθυσμοί να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, είναι απαραίτητη η ενισχυτική δόση γιατί πρώτον, έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον ιό και δεύτερον, είναι απαραίτητοι ως εργαζόμενοι για να λειτουργήσει το υγειονομικό σύστημα. Διαφορετικά δεν θα λειτουργούν σωστά οι υγειονομικές μονάδες.
Θεωρείτε ότι θα χρειαστεί επέκταση της τρίτης δόσης και σε άλλες ομάδες πληθυσμού;
Αυτό εξαρτάται από τους πανδημικούς δείκτες. Αν οι άνω πολίτες των 60 ετών εμβολιαστούν σε ποσοστά που να ξεπερνούν το 80%-90%, ενδεχομένως οι επιπτώσεις των πανδημικών κυμάτων θα είναι μικρές και να αναθεωρηθούν τα όποια σχέδια για επέκταση της τρίτης δόσης και σε νεαρότερες ηλικίες.
Πότε προβλέπετε πως θα έχουμε οριστική αποκλιμάκωση της πανδημίας; Θα σημάνει το τέλος της η περίοδος 2021-2022;
Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί από την κοινότητα, αλλά κάνουμε προσπάθεια να γίνει ενδημικός. Δηλαδή να παράγει μικρά εποχιακά κύματα κατά καιρούς χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, δηλαδή θανάτους, νοσηλείες και διασωληνώσεις. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προστασίας, ώστε να κατασταλούν οι πανδημικοί δείκτες. Δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα από την κοινότητα ο κορωνοϊός, φυσικά θα μας απασχολεί, με τη διαφορά ότι θα μας απασχολεί όπως τώρα η εποχική γρίπη.