Αν και ακόμη επικρατεί διχοστασία στην επιστημονική κοινότητα –διεθνώς, αλλά και εδώ- όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για ρίτη δόση τεμβολίου σε όλο τον πληθυσμό έχει σιγά σιγά ανοίξει. Εξάλλου, μαζί με την συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και η πλατφόρμα, με προτεραιότητα τους ανοσοκατασταλμένους, τους καρκινοπαθείς και τους πλέον ευπαθείς των συμπολιτών μας. Ταυτοχρόνως, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας να εξετάζουν την υιοθέτηση του ισραηλινού μοντέλου, όπου η αναμνηστική δόση του εμβολίου έχει ήδη υιοθετηθεί ως στρατηγική γενικής ισχύος και εφαρμογής για όλο τον πληθυσμό.
Κάτι η ανάγκη να μην χάσουν τα αντισώματά τους όσοι εμβολιάστηκαν πρώτοι, κάτι οι μεταλλάξεις που έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα η πλατφόρμα θα αρχίσει να ανοίγει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες –ηλικιακές και όχι μόνο- και θα γίνει ό,τι έγινε και για τις πρώτες δύο δόσεις των εμβολίων. Άλλωστε, χθες προϊδέασε προς την κατεύθυνση αυτή και ο επιδημιολόγος Αθανάσιος Τσακρής, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση (της τρίτης, αναμνηστικής δόσης) πριν μας προλάβουν τα γεγονότα».
Βεβαίως, το λυπηρό είναι πως έπειτα από 1,5 χρόνο παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, ό,τι κι αν αποφασίσει η Ελλάδα, το συμπέρασμα είναι πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει μάθει από τα λάθη της: με άλλα λόγια, ενώ είναι γνωστό και το λένε όλοι οι επιδημιολόγοι –όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- πως όσο δεν εμβολιάζεται μεγάλο μέρος του πλανήτη, ο ιός θα κυκλοφορεί, θα μεταλλάσσεται και θα απειλεί, ο αναπτυγμένος και ο αναπτυσσόμενος κόσμος αγνοεί τον Τρίτο Κόσμο και τις ανάγκες του.
Με άλλα λόγια, αντί να εκπονηθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα εμβολιασμού για όσες χώρες δεν μπορούν να προμηθευτούν εμβόλια, επιλέγεται να εμβολιαστούμε με τρίτη δόση οι πολίτες του «προστατευμένου» Πρώτου Κόσμου. Τρίτη δόση για τις δυτικές χώρες, αντί για πρώτη δόση για τον Τρίτο Κόσμο. Αυτή είναι η στρατηγική που σύντομα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ανοίξει την συζήτηση για την… τέταρτη δόση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ