Τα «πικρά δάκρυα» της Άνγκελα Μέρκελ

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας μου στην καγκελαρία ήταν «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μάρκελ πριν από μερικές μέρες (8.9). Η διατύπωση χαρακτηρίζει την Μέρκελ, τον γλυκό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται και διατυπώνει σκληρές αποφάσεις.

Ουσιαστικά όμως η Μέρκελ δεν αναγνωρίζει και κάποιο λάθος.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και τα Μνημόνια που υπεβλήθησαν, ήταν από τα συγκλονιστικά περιστατικά στην 16ετή καριέρα της, δείχνει εκτός των άλλων την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και την σκληρότητα με την οποία το διαχειρίστηκαν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι συνολικά. Δείχνει την πολυπλοκότητα του θέματος, τα αδιέξοδα που υπήρχαν και τα οποία οδήγησαν στις πλέον απόλυτες λύσεις. Τις οποίες πλήρωσαν (και θα πληρώνουν) οι Έλληνες.

Είναι επίσης μία έμμεση ομολογία ότι θα υπήρχαν και άλλες επιλογές. Τις οποίες όμως τις απέκλεισαν από την πρώτη στιγμή οι Ευρωπαίοι.

Η Μέρκελ με την διατύπωση της, παραπέμπει εντέχνως και στην εσωτερική διαφωνία που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο οποίος έως το τέλος επέμενε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Κάτι που η Μέρκελ δεν επεδίωξε ποτέ, ασχέτως αν την εξυπηρέτησε στους εκβιασμούς προς τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Προσφάτως έγινε γνωστό ότι στην τελική διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 17 Ιουλίου 2015, ο Β. Σόιμπλε για να αποδεχθεί μία συμφωνία (Γ’ Μνημόνιο), απαίτησε από την Μέρκελ να επιβάλει το λεγόμενο Υπερταμείο, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις αν η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τα συμφωνηθέντα, κάτι που έγινε και στο Α’ και στο Β’ Μνημόνιο.

Δεν είναι η πρώτη

Παρα την έμμεση παραδοχή, η αλήθεια είναι πως η Μέρκελ δεν είναι η πρώτη που παραδέχθηκε την σκληρότητα σε βάρος των Ελλήνων.

Τον Φεβρουάριο του 2018 (όταν ήταν πλέον ορατό πως βγαίνουμε από τα Μνημόνια) ο επίσης σκληρός Αυστριακός Τόμας Βίζερ (επικεφαλής εκείνα τα χρόνια του Euroworking Group) ομολόγησε μιλώντας στους Δελφούς, ότι «Δεν είχαμε δυστυχώς το θάρρος το 2010 να κουρέψουμε το χρέος».

Η πλέον αποκαλυπτική και επίσημη παραδοχή των λαθών, ήρθε τον Απρίλιο του 2019, με την Εκθεση-απολογισμό της ελληνικής κρίσης του ΔΝΤ. Ομολογήθηκε πως οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να κουρέψουν το χρέος από την πρώτη στιγμή και να δεχθούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ που επεδίωκε κούρεμα χρέους.

Στην Έκθεση ομολογείται επίσης ότι έκανε λάθος υπολογισμούς και το ίδιο το ΔΝΤ, όπως διαπίστωσε ο οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλασάρ από το 2013. Λάθη που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή