ΣΤΗΝ εναγώνια προσπάθειά του να περισώσει τα τελευταία ίχνη της κυβερνητικής αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει στις μεταγραφές έμπειρων στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η απόφαση για την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου που διατέλεσε υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως συντονιστή της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
Η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική και αποκαλύπτει την ανυπαρξία ικανών στελεχών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Έξαλλοι οι άριστοι του Μαξίμου αποδείχτηκαν άχρηστοι και γι΄ αυτό τώρα καταφεύγουν σε μεταγραφές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου έχει σχέση και με την οργή που έχει ξεσπάσει στους κατοίκους της Εύβοιας οι οποίοι κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι τους άφησε για μια εβδομάδα στο έλεος της πύρινης λαίλαπας.
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν θεωρείται αξιόπιστο από τον κόσμο της Εύβοιας ενώ η περίπτωση Μπένου είναι ξεχωριστή γιατί διαχειρίστηκε με επιτυχία την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μια σειρά επικοινωνιακών κινήσεων στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση.
Με συνεχείς συσκέψεις υπουργών και συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα.
Γι΄ αυτό εξήγγειλε και το πακέτο μέτρων την ώρα που οι φωτιές μαίνονταν ακόμη στην Αρκαδία και την Εύβοια.
Βέβαια η παρούσα κυβέρνηση μετράει μέρες.
Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον συντονισμό για τη διαχείριση της κρίσης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς που εμφανιζόταν ως στρατηγός στη διαχείριση των πύρινων μετώπων έχει πλέον κομμένα τα φτερά γιατί γνωρίζει ότι επίκειται η αντικατάστασή του.
Γι΄ αυτό έχει αρχίσει τους λεονταρισμούς δηλώνοντας ότι η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου αφήνοντας μάλιστα και υπαινιγμούς για συναδέλφους του δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και δεν τον ενδιαφέρει η υποψηφιότητα στις εκλογές.
Στο Μαξίμου προεξοφλούν την αντικατάσταση πέντε υπουργών.
Σε δύο από αυτούς χρεώνουν εγκληματική ολιγωρία στη διαχείριση της κρίσης ενώ για τους υπόλοιπους είχε αποφασιστεί η απομάκρυνσή τους πριν από τις φωτιές.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.
Ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση είναι εγκλωβισμένος.
Δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές όταν η Ελλάδα εξακολουθεί να καίγεται και ο κίνδυνος θα υφίσταται ακόμη και τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση χάνει επίσης και την κρίσιμη μάχη με την πανδημία.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, οι εντατικές γεμίζουν διασωληνωμένους και οι θάνατοι καθημερινά είναι δεκάδες.
Η εξέλιξη αυτή τσακίζει στην κυριολεξία το αφήγημα για τη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας.
Σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας το κλίμα στην κυβέρνηση γίνεται βαρύ και τα περιθώρια πρωτοβουλιών στενεύουν επικίνδυνα.
Γι΄ αυτό πιθανότατα ο ανασχηματισμός να αναβληθεί για μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία ο πρωθυπουργός επρόκειτο να παρουσιάσει το νέο αφήγημα το οποίο όμως κάηκε στις φωτιές.