Τεράστια είναι η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους να παλεύουν μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για να διασώσουν τις περιοχές από τις οποίες ακόμα δεν πέρασε η φωτιά. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις, δήμοι και περιφέρεια δίνουν μάχη με τις φλόγες εδώ και πέντε ημέρες. Ωστόσο, η φωτιά που κινείται ανεξέλεγκτα, μόνο καμένα αφήνει πίσω της…
Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν περικυκλωθεί από τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια. Το μέτωπο που εκτείνεται στο μήκος Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες, έχει ήδη ξεπεράσει τα 8 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να συνεχίζει να επεκτείνεται προς το Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.
Με το πρώτο φως της ημέρας το ρωσικό Beriev, ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη άρχισαν να επιχειρούν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς, με διαρκείς ρίψεις. Επίγειες δυνάμεις παράλληλα, έχουν φτιάξει αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την απειλητική πυρκαγιά.
Πολλοί κάτοικοι αρντούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και με ένα λάστιχο στο χέρι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.
Εφιαλτική εικόνα
Εφιαλτική είναι η εικόνα από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.
Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Ιωάννης Κοντζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μοναδική βοήθεια από την πολιτεία ήταν τα SMS από το 112. «Εκλιπαρώ για εναέρια μέσα εδώ και 4 μέρες. Δεν υπάρχει ούτε ένα. Αυτή είναι η ντροπή της πολιτείας. Ούτε ένα πυροσβετικό όχημα ανά χωριό».
«Είμαστε μόνοι μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντζιάς, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία της πολιτείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα. Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης».
Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.
Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.
Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια. Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.
Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.
Στο χωριό Καματριαδες χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.
Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι δραματική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».
«Ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους στην Εύβοια – Ενισχύονται οι δυνάμεις»
Προς την Εύβοια μετακινούνται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το OPEN. Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες για να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.
«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών αφορά τις περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες ή Βουλίκι Ευβοίας. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.

Απομακρύνθηκαν 350 πολίτες από το Πευκί Ευβοίας
Σε φεριμπότ επιβιβάστηκαν ακόμη 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλιτώσουν από την πυρκαγιά.
Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φεριμπότ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φεριμπότ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.