Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Αμαύρωση

Οι Δημοκρατίες με κάποια πράγματα δεν παίζουν. Ένα είναι ο σεβασμός των θεσμών τους. Ειδικά όταν μιλάμε για τον ανώτατο θεσμικό κόμβο μιας Κοινοβουλευτικής χώρας: την προεδρία της Δημοκρατίας. Η βασική ευθύνη διαφύλαξης του κύρους της, ανήκει στον φορέα του θεσμού.

Όσοι ως τώρα διέκριναν ότι η Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα για να το διασφαλίσει, επιβεβαιωθήκαν με δραματικό τρόπο, το βράδυ της 23ης προς την 24η Ιουλίου. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα παρασημοφορήσει κάποια πρόσωπα, ανήμερα της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Πέρα από τις ενστάσεις για κάποιες επιλογές, φέρει το βάρος της πράξης της- και της υπεράσπισής της. Ειδικά από τη στιγμή που τα ονόματα κοινοποιήθηκαν επισήμως, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων. Το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στη συνέχεια, αμαυρώνει τον θεσμό και την επέτειο και συνθλίβει την προσωπικότητα της Προέδρου.

Άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ακροδεξιοί κύκλοι, που εκφράζονται μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ και προσώπων, αντέδρασαν για έναν συγκεκριμένο προς παρασημοφόρηση. Η εμφάνισή τους παραπέμπει σε παλαιότερα κατορθώματα τους: στα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες και σε ρατσιστικές παρεμβάσεις κατά μεταναστών.

Μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίσθηκε στο Διαδίκτυο, μια περίεργη ανάρτηση του – εγνωσμένων απόψεων- βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου. Ανακοίνωσε ότι η Πρόεδρος ΔΕΝ- τα κεφάλαια δικά του – θα τιμήσει τον «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας». Όσοι επισκέφθηκαν το πρωί την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι … έλειπε ένα όνομα: αυτό που είχε προαναγγείλει ο Μπογδάνος!

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος-με διακρίσεις για τη συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο – που επρόκειτο να τιμηθεί, ενημέρωσε ότι του τηλεφώνησαν ξημερώματα, για να του πουν ότι .. ακυρώνεται η παρασημοφόρηση, γιατί άλλαξαν τα πράγματα. Δεν εξήγησαν τι συνέβη. Αλλά το έκανε ο Μπογδάνος: «Έγιναν τα δέοντα».

Δεν το ζήσαμε! Αυτό που προκύπτει από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι ο προσωπικός διασυρμός της Κυρίας Σακελλαροπούλου.

Μένει εκτεθειμένη, ακόμη και αν δώσει εξηγήσεις- που πρέπει να δώσει. Ποιος ακύρωσε την απόφαση; Κάποιος από το υπουργείο Εξωτερικών- που φέρει συνταγματικά την ευθύνη για την άσκηση του προνομίου της προκειμένω- και ποιος ακριβώς;

Ποιος άλλος εκτός του Πρωθυπουργού, μπορεί να επικοινωνεί μαζί της νυχτιάτικα;

Πώς το ήξερε ο Μπογδάνος και έσπευσε να το ανακοινώσει, προφανώς εν γνώσει του ότι την προσβάλει; Ποια είναι τα «δέοντα που έγιναν», όπως ανακοίνωσε, στο ακροατήριό του ο ακραίος βουλευτής; Με όσα έχουμε δει από το σύστημα Μητσοτάκη, δεν ξέραμε ποιος ακριβώς κυβερνάει τη χώρα. Τώρα θα χρειαστεί να μάθουμε και ποιος αμαυρώνει τις επετείους της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Με όσα έχουμε δει από το σύστημα Μητσοτάκη, δεν ξέραμε ποιος ακριβώς κυβερνάει τη χώρα. Τώρα θα χρειαστεί να μάθουμε και ποιος αμαυρώνει τις επετείους της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Tο 40% των τροφίμων

καταλήγει στα σκουπίδια

Νέα έρευνα δείχνει ότι το 40% των τροφίμων πετιούνται στην παραγωγή, πολύ πριν φτάσουν στο καλάθι του καταναλωτή

Αυτή τη στιγμή, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και σχεδόν το 1/3 (30,4%) του παγκόσμιου πληθυσμού με επισιτιστική ανασφάλεια. Την ίδια ώρα, μια νέα έκθεση έρχεται να καταδείξει ότι το 40% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων -αρκετά παραπάνω από το έως τώρα υπολογιζόμενο- καταλήγει στα σκουπίδια. Ανατρέποντας τα δεδομένα, η έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) κάνει λόγο για συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια τόνους χαμένων ποσοτήτων τροφίμων -φυτικής και ζωικής προέλευσης-, κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση άνω 1 δισεκατομμυρίου τόνων και για σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στην τελευταία σχετική έκθεσή του, προ δεκαετίας. Σε αντίθεση, δε, με την έως τώρα εικόνα για τους βασικούς υπευθύνους, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατασπατάλησης δεν γίνεται από τα νοικοκυριά. Από τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, οι 1,2 δισεκατομμύρια τόνοι πετιούνται στην «πηγή», στο στάδιο της παραγωγής σε αγροκτήματα και σε φάρμες. Είτε γιατί ποσότητες προϊόντων μένουν αδιάθετες και σαπίζουν. Είτε γιατί παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίστηκε, πριν απο τη συγκομιδή ή τη σφαγή. Άλλοι 931 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια από το λιανεμπόριο (καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια κλπ) και από τους καταναλωτές. Οι υπόλοιπες ποσότητες καταστρέφεται κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση ή τη μεταποίηση. Αυτή η σπατάλη, εν τω μεταξύ, δεν αφορά μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε όλους τους φυσικούς πόρους και στην ενέργεια που καταναλώθηκαν για την παραγωγή τους. Βαρύ, το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» υπολογίζεται στο 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σχεδόν όσο το διπλάσιο των ετήσιων εκπομπών ρυπογόνων αερίων από όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. «Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η απώλεια και σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να περιοριστεί, μειώνοντας κατά συνέπεια και τον αντίκτυπο των συστημάτων τροφίμων στη φύση και στο κλίμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιτ Πίερσον, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την απώλεια και σπατάλη τροφίμων του WWF. Όμως «αυτή η έκθεση δείχνει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι θεωρούσαμε»… Για να γίνει ακόμη καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος των απωλειών τροφίμων στις πηγές της παραγωγής, η έκθεση της WWF (που συντάχθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco) κάνει δύο πολύ αποκαλυπτικούς παραλληλισμούς. Για να παραχθούν αυτοί οι 1,2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων -επισημαίνει- απαιτούνταν συνολικά 4,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης: όση η έκταση της ινδικής υποηπείρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή