Συνέντευξη στην ΑΛΚΗΣΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ για την Κυριακάτικη Kontranews
“Όταν χορηγήθηκε στους νέους το Astra Zeneca, η πιθανότητα να νοσήσει κανείς ήταν μεγάλη. Τώρα που η επιδημία έχει κοπάσει, δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος το εμβόλιο.”
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, αναφέρει ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για τον εμβολιασμό» όπως τα ματς στα γήπεδα, στα οποία θα μπορούσαν να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι φίλαθλοι. Σχετικά με την πρόταση της επιτροπής να μην χορηγείται το Αstra Zeneca στους κάτω των 60, αναφέρει ότι «η Επιτροπή είχε αποκαλύψει από την αρχή τις παρενέργειές του, αλλά τότε άξιζε τον κόπο να πάρει κανείς το ρίσκο, ενώ τονίζει ότι «η οδηγία άλλαξε αφού ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης έχει μειωθεί πάρα πολύ». Ο καθηγητής υποστηρίζει πως «δεν είναι υγειονομικά σωστό να δεχόμαστε ανεμβολίαστους τουρίστες, αλλά γίνεται για οικονομικούς – τουριστικούς λόγους».
Η Επιτροπή δεν συνιστά πλέον το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών. Έχετε εκφραστεί θετικά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες. Ο κόσμος δεν αποπροσανατολίζεται ακούγοντας διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις;
Δεν θα το έλεγα διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει κάποιες δεδομένες παρενέργειες που η επιστημονική κοινότητα είχε αποκαλύψει από την αρχή, όπως, ότι σε συχνότητα 1/200.000 κάνει θρομβώσεις. Το ερώτημα είναι, αν άξιζε να παίρνουμε αυτό το ρίσκο. Όταν η επιδημία ήταν σε πολύ μεγάλη έκταση, τότε η πιθανότητα να κολλήσεις Covid, ή να πάθεις θρόμβωση από τον covid ή οτιδήποτε άλλο, ήταν πολύ μεγάλη. Άξιζε λοιπόν τον κόπο να πάρεις το ρίσκο.
Είστε υπέρ της απόφασης της Επιτροπής;
Η απόφαση της επιτροπής απλώς προσαρμόστηκε στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, που δείχνουν ότι υπάρχει σε πολύ μικρότερο βαθμό η επιδημία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, άρα ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό έχει μικρύνει πάρα πολύ. Δεν αυξήθηκε ο κίνδυνος παρενεργειών του εμβολίου, παρά μειώθηκε πάρα πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης, και για αυτό άλλαξε και η οδηγία. Άρα το ρίσκο για το εμβόλιο, έστω και αυτό το ελάχιστο, είναι περίπου εφάμιλλο με το να νοσήσει κάποιος βαριά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάποιος λόγος, τώρα που η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος είναι μικρή, ιδίως νέος άνθρωπος, να βιαστεί να κάνει αυτό το εμβόλιο, μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο mRNA, το οποίο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες. Όταν χορηγήθηκε στους νέους το Astra Zeneca, η πιθανότητα ο νέος να αρρωστήσει, ήταν μεγάλη, και άρα, εκτός από το να αρρωστήσει, κινδύνευε μπει στην εντατική μονάδα και να πεθάνει. Με τη χορήγη ση του εμβολίου, γλιτώσαμε πάρα πολλούς θανάτους και πάρα πολλές νοσηλείες. Τώρα που η επιδημία έχει κοπάσει πολύ, πλέον δεν υπάρχει λόγος, να πάρουμε έστω και τον ελάχιστο κίνδυνο που υπάρχει από τα εμβόλια.
Ποια η άποψή σας για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και θρομβώσεων που μπορεί να συνδέονται με τα εμβόλια mRNA;
Δεν έχουν περιγραφεί περιστατικά θρομβώσεων. Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας διερευνάται, αν συνδέονται με τα εμβόλια mRNA, ακόμη όμως και αν εμφανίζονται πιο συχνά, είναι σπάνια και είναι ήπια. Δηλαδή ένας άνθρωπος περνά μια μυοκαρδίτιδα 3-4 ημέρες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ως εκ τούτου το όφελος είναι τρομερά μεγαλύτερο, από την όποια ταλαιπωρία.
Κάποιος που έχει νοσήσει ήδη, πότε πρέπει να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου;
Όταν έχουμε πρόσφατη νόσηση, τότε είμαστε καλυμμένοι από ανοσολογικής πλευράς, για επαναμόλυνση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Για αυτό βγήκε η οδηγία να γίνεται μία δόση 6 μήνες μετά, και είναι υπεραρκετή. Προφανώς κάποιος που νόσησε στην αρχή της πανδημίας, είναι ένας διαφορετικός ασθενής ανοσολογικά, και είναι πιθανόν να χρειάζεται 2 δόσεις. » Γιατί δεχόμαστε τουρίστες με τεστ, και πιστοποιητικά αφενός, αλλά όχι υποχρεωτικά εμβολιασμένους; Τη στιγμή δε, που εδώ έχει σημάνει ζήτημα υποχρεωτικότητας… Τους τουρίστες τους δεχόμαστε με εμβόλιο, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή πολύ πρόσφατη PCR.
Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα δεχόμαστε τουρίστες και με αρνητικό rapid test.
Υγειονομικά, ένα rapid, ή μια PCR δεν μας εξασφαλίζει 100%, ως εκ τούτου αυτός είναι ένας λιγότερο υγειονομικά τρόπος να δεχόμαστε τουρίστες. Αυτό γίνεται για οικονομικούς-τουριστικούς λόγους και όχι για υγειονομικούς. Υγειονομικά, δεν σε εξασφαλίζει ένα PCR τεστ.
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα ή προνόμια προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα;
Πάνω από όλα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σοβαρή ενημέρωση. Πρέπει να εξηγούν οι επίσημες αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Εμβολίων, πολύ πιο αναλυτικά το αρχικό σκεπτικό. Αν είχαν πει από την αρχή λ.χ. ότι ζυγίζουμε το κόστος και το όφελος, και εξηγούσαν από την αρχή πώς γίνεται, τότε δεν θα είχε προκύψει το ζήτημα γιατί αλλάξαμε στρατηγική τώρα. Όλοι θα είχαν κατανοήσει ότι αυτό έγινε, γιατί μειώθηκε η πανδημία. Εκτός από τους γιατρούς πρέπει να βοηθήσουν και πολίτες σε άλλους τομείς, όπως στην επικοινωνία, στη διαφήμιση, πρέπει να βοηθήσουν άνθρωποι που είναι ινδάλματα στον αθλητισμό ή στον καλλιτεχνικό χώρο, και ταυτοχρόνως θα πρέπει να δημιουργηθούν και κίνητρα για τους εμβολιασμένους, π.χ. για τα ματς στα γήπεδα όπου θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο στους εμβολιασμένους να πάνε δια ζώσης, και αυτό θα ήταν ένα κίνητρο για τον φανατικό φίλαθλο…
Εσείς θα συμφωνούσατε με διαχωρισμό στους χώρους εστίασης π.χ., όπου κάποιες επιχειρήσεις θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και κάποιες τους ανεμβολίαστους;
Δεν θα συμφωνούσα για ένα βασικό λόγο. Αν συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία, θα συνεχίζουμε να νοσηλεύουμε ανθρώπους στις μονάδες και να χάνουμε ανθρώπους. Δεν είναι τόσο απλό να λέμε εντάξει ας χωρίσουμε τους εμβολιασμένους από τους μη, και ότι θέλει ο καθένας κάνει. Γιατί ο μη εμβολιασμένος, όταν είναι σε περιβάλλον με μη εμβολιασμένους, κινδυνεύει να κολλήσει και αν νοσήσει πρέπει να νοσηλευτεί. Θα χρησιμοποιηθεί πιθανόν κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όπου θα το στερήσει από άλλα νοσήματα, που δεν έχουμε εμβόλιο για να τα προλάβουμε. Δεν είναι τόσο απλή η εξίσωση.
Ο μέσος εμβολιασμένος πολίτης της χώρας, αυτή τη στιγμή διερωτάται γιατί θα πρέπει να τον απασχολεί το x,y,z κύμα που θα έρθει, και ως πότε θα φορά τη μάσκα.
Έχει απόλυτο δίκιο ο εμβολιασμένος. Δυστυχώς, πληρώνει το κόστος του ότι αν βγάλουμε αυτή τη στιγμή οδηγία, ότι οι εμβολιασμένοι δεν φοράνε μάσκα, αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι δεν θα είναι εμβολιασμένοι, θα βγάλουν τη μάσκα γιατί δεν τους αρέσει.
Πάνω από το 40% του πληθυσμού έχει κάνει μόλις μία δόση εμβολίου. Πότε βλέπετε ανοσία αγέλης, και πότε «πετάμε» τις μάσκες;
Όσο πιο σύντομα κατανοήσουμε ότι τα εμβόλια είναι για να μας προστατέψουν και να μας ξαναδώσουν πίσω την ζωή μας, τόσο το καλύτερο. Θέλουμε γύρω στο 70% εμβολιασμών για να κτίσουμε ανοσία γύρω στο καλοκαίρι, ειδάλλως το χειμώνα θα θέλουμε 85%.
Αναμένουμε σύντομα φάρμακα που θα συνεισφέρουν στη μάχη κατά της πανδημίας;
Είμαστε πολύ μακριά ακόμη από οποιοδήποτε φάρμακο.