Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρεωτική χρεωκοπία
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ακυρώνουν στην πράξη το νόμο για το κούρεμα των κόκκινων δανείων, αφού η κυβέρνηση τους έδωσε όλη τη δύναμη με το νέο πτωχευτικό. Οι προϋποθέσεις που θέτουν αποκλείουν από το πρόγραμμα τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τρέμουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρεωτική χρεωκοπία.
Δεν είναι μυστικό ότι οι τράπεζες καθυστερούσαν με διάφορους τρόπους όλες τις υποθέσεις περιμένοντας την 1η Ιουνίου, όπου ενεργοποιήθηκε το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο τους λύνει τα χέρια, για να προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, όχι μόνο των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών. Τώρα, δεν φαίνεται να βιάζονται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεων χρεών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υποθήκη σε ακίνητο «φιλέτο».
Χρ. Σταϊκούρας
Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις 14 Φεβρουαρίου είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη στάση των τραπεζών στο ζήτημα της των ρυθμίσεων των κόκκινων στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας. Σε επιστολή που είχε στείλει στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τόνιζε ότι υπάρχει αριθμός αιτήσεων με επιλέξιμους οφειλέτες, αλλά οι τράπεζες δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και τους στέλνουν στα δικαστήρια. Τώρα, μπορεί να υπάρχουν άλλες διαθέσιμες ρυθμίσεις, αλλά οι προτεραιότητες των τραπεζών παραμένουν οι ίδιες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός κατηγόρησε τότε τις τράπεζες ότι μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις.
Πλέον, δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, που σημαίνει ότι οι τράπεζες όποτε το επιλέξουν, μπορούν να ξεκινήσουν κατασχέσεις που θα οδηγήσουν, εντός ολίγων μηνών, σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Ελπίδα για πολλούς ήταν η επιδότηση των δανείων από τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2 που όμως εξελίχθηκε σε ναυάγιο, αφού ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών. Δεν απευθύνονταν στο μεγάλο αριθμό των αδύναμων δανειοληπτών και σχεδόν το 90% όσων εντάχθηκαν στο Γέφυρα 1 ήταν ήδη ενήμεροι ενώ οι προϋποθέσεις ήταν απαγορευτικές για τους κόκκινους δανειολήπτες, αφού οι τράπεζες ζητούσαν πληρωμή εφάπαξ ποσού για να γίνει ρύθμιση και να επιδοτηθεί η δόση για 9 μήνες.
Μεγάλη ανησυχία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ , το 65% των ρυθμίσεων που έγιναν, κοκκινίζουν ξανά εντός τριμήνου αφού ρυθμίζονται με τρόπο που οι δανειολήπτες δεν μπορούν να τα πληρώνουν. Τώρα, μείναμε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που η αγορά τον κρίνει πως είναι ανεπαρκής καθώς λειτουργεί απαγορευτικά για τους αδύναμους δανειολήπτες. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι όσο οι τράπεζες διατηρούν όλη τη δύναμη, θα έχει πενιχρά αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα απρόσωπο σύστημα που βάζει σε ρόλο οδηγού το τραπεζικό συμφέρον. Στηρίζεται σε μια πλατφόρμα που δεν εξετάζει τα ειδικά χαρακτηριστικά. Η πλατφόρμα προτείνει, ο οφειλέτης αντιπροτείνει χωρίς να είναι δεσμευτική η επανεξέταση της πρότασης ενώ οι 240 δόσεις εναπόκεινται στην κρίση του πιστωτή, δηλαδή στις τράπεζες.
Ο νόμος έλεγε για διαγραφή χρεών, αλλά αυτό δεν άρεσε καθόλου στους τραπεζίτες, που προτιμούν τις περισσότερες δόσεις. Περισσότερες δόσεις, σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για έναν οφειλέτη να μην μπορέσεις να ανταποκριθεί και να βρεθεί στον δρόμο της πτώχευσης, που πλέον είναι υποχρεωτική και την κινεί ο πιστωτής.
Προτεραιότητες
Μπορεί οι πολλές δόσεις να εντυπωσιάζουν, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών δεν θα τις δει ποτέ. Οι τράπεζες έχουν δικές τους προτεραιότητες. Μπορεί να έχουν στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά αυτό γίνεται και την πτώχευση των δανειοληπτών. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι Θα κλείσουν χιλιάδες μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, θα αλλάξουν χέρια χιλιάδες ακίνητα για τα οποία υπάρχουν ήδη υποψήφιοι αγοραστές από το εξωτερικό, θα αυξηθεί η ανεργία ενώ χιλιάδες δανειολήπτες θα συνεχίζουν να χρωστούν και μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους.
Παράδειγμα είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας που ζητάει από την κυβέρνηση, την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη. Αυτό γιατί ο πτωχευτικός νόμος τέθηκε σε λειτουργία χωρίς να είναι έτοιμος. Στο νόμο, προβλέπεται πως ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής (και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει).
Στο δρόμο
Όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί. Σύμφωνα με την Ένωση, αν δεν δοθεί παράταση, «χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες, που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».
Από την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο θέμα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA για «μία σκληρή, αντικοινωνική επιλογή που αφορά το σύνολο των οφειλετών, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους. Πτώχευση σημαίνει πως χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους. Ακόμα και οι ευάλωτοι οφειλέτες χάνουν το σπίτι τους και παύουν να είναι ιδιοκτήτες. Θα μπορούν μόνο να το νοικιάζουν και μετά από 12 χρόνια, αν είναι συνεπείς και πληρώνουν νοίκι, να το αγοράσουν ξανά από την αρχή, σαν να μην είχαν πληρώσει τίποτα».