Μανωλόπουλος: Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε συλλογική ανοσία – Ένα αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί…

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews θεωρεί «αναμενόμενες» τις παρενέργειες που εμφανίστηκαν σε κάποιους ανθρώπους που έκαναν το Astra Zeneca, ενώ απαριθμεί τα συμπτώματα, τα οποία αν εντοπίσει το άτομο που εμβολιάστηκε, θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό. Ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για το «αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό πολιτών», κυρίως άνω των 60 ετών που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη και σημειώνει πως «αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία».

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα βαριά περιστατικά που είδαμε σε ανθρώπους που έκαναν το Astra Zeneca.

Ήταν αναμενόμενα. Τα ποσοστά εμφάνισης στην Ελλάδα είναι κάπου τα ίδια με την Ευρώπη, δηλαδή 1/200.000 του γενικού πληθυσμού, και στα άτομα κάτω των 50 ετών είναι 1/50.000. Αυτό βεβαίως προκαλεί μια εύλογη ανησυχία στον κόσμο.

Ποιες είναι οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμού με βάση αυτά τα δεδομένα;

H κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ανοίγουν και τα άλλα εμβόλια στην πλατφόρμα, και παροτρύνουν τις γυναίκες να κάνουν τα άλλα εμβόλια. Όμως δεν άλλαξε το ηλικιακό όριο και παραμένουν τα 30 έτη, απλώς μια γυναίκα κάτω των 50 ετών μπορεί να επιλέξει ποιό εμβόλιο θα κάνει. Εγώ θα προτιμούσα να έχουν πιο ξεκάθαρη αντιμετώπιση στο πρόβλημα, για να μην υπάρχει η σύγχυση στον κόσμο.

Ποια θα ήταν αυτή η αντιμετώπιση;

Να ανέβει το όριο ηλικίας και να πάει εκεί που είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή στα 55 με 60 έτη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαθίσταντο η εμπιστοσύνη του κόσμου, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασάφεια για αυτό το εμβόλιο και το φοβούνται. Οι άνθρωποι που είναι πάνω από 60 έτη, δεν θα πρέπει να το φοβούνται, γιατί είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, και το όποιο μικρό ρίσκο δεν αφορά αυτούς.

Σε ποια συμπτώματα, εάν τυχόν εμφανιστούν μετά το εμβόλιο, θα πρέπει να δώσει βαρύτητα ο κό- σμος;

Πέρα από τα συνηθισμένα, στο διάστημα 48-72 ωρών μετά το εμβόλιο, που είναι τα κοινά συμπτώματα γρίπης ή ο πόνος στο χέρι που τα γνωρίζουμε όλοι και δεν προκαλούν καμία ανησυχία όσον αφορά στον φόβο με αυτά τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια που προκαλούνται από το Astra Zeneca, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αν εμφανιστούν 3 έως 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό και τα εντοπίσει το άτομο, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό. Αυτά μπορεί να είναι: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με την αναπνοή, πρήξιμο στο ένα ή και στα δύο πόδια, πόνος στην κοιλιακή χώρα, έντονος και επίπονος πονοκέφαλος, διαταραχές στην όραση.

Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε μια αιματολογική εξέταση πριν και μετά το εμβόλιο, για να είναι κάποιος σίγουρος;

Όχι δεν βοηθά. Δεν υπάρχει καμία εξέταση που να μπορεί να κάνει κάποιος πριν και μετά το εμβόλιο και να του δώσει κάποια χρήσιμη πληροφορία. Όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα φάρμακο, που να μπορεί να πάρει κάποιος πριν και μετά τον εμβολιασμό και να βοηθήσει. Δυστυχώς δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη προγνωστικούς παράγοντες που να προβλέπουν ποιος μπορεί να πάθει ένα θρομβωτικό επεισόδιο.

Αναφορικά με το Astra Zeneca, υπήρξε η είδηση, ό- τι οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην αιτία που μπορεί να σχετίζεται με τα θρομβωτικά επεισόδια…

Διάβασα την ανακοίνωση που προέρχεται από την Γερμανία. Αυτό που είναι ελπιδοφόρο είναι ότι η ερευνητική ομάδα που έχει κάνει την ανακοίνωση, διαθέτει εμπειρία, κύρος και αξιοπιστία και πιθανόν τα ευρήματα να είναι αρκετά σημαντικά, και να μας οδηγήσει τελικά στη βελτίωση όλων των εμβολίων των αδενοϊών, όχι μόνο της Astra Zeneca, ώστε να μην προκύπτουν οι θρομβώσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος της πρωτεΐνης ακίδας, και πως μπορεί να συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων;

Η πρωτεΐνη ακίδα αποτελεί τον στόχο όλων των εμβολίων. Όλα τα εμβόλια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτό που κάνουν είναι να δίνουν στο κύτταρο την πληροφορία να παράγει αυτή την ακίδα, ώστε να δημιουργήσει ο οργανισμός αντισώματα για αυτήν. Η πρόταση της γερμανικής ομάδας είναι ότι σε κάποια άτομα, η πληροφορία για την πρωτεΐνη ακίδα μπορεί να σπάει στον πυρήνα, και να οδηγεί στην παραγωγή ελαττωματικής πρωτεΐνης που προκαλεί τις ασυνήθιστες αυτές θρομβώσεις.

Ποια η γνώμη σας για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο;

Το ρωσικό εμβόλιο είναι και αυτό εμβόλιο αδενοϊού. Άρα πιθανόν να ισχύουν όσα προαναφέραμε για αυτού του τύπου τα εμβόλια. Για το κινέζικο, δεν έχουμε πολλά στοιχεία, αλλά υπάρχουν δεδομένα ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απόφαση να γίνεται μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Δεν πρόκειται για απόφαση, αλλά για απόρροια παρατήρησης που αφορά στα άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία. Ουσιαστικά η νόσηση λειτουργεί σαν πρώτη δόση εμβολίου, και έτσι δεν χρειάζεται η δεύτερη.

Κάποιος που νόσησε, θα μπορούσε κάνοντας τεστ αντισωμάτων, να ανιχνεύσει τα αντισώματά του ώστε να μην χρειαστεί εμβόλιο;

Σαφέστατα όχι. Το τεστ αντισωμάτων δεν θα δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Η ανοσία δεν είναι μόνο τα αντισώματα. Είναι και η κυτταρική ανοσία, που περιλαμβάνει τύπους κυττάρων, που έχουν τη μνήμη και την τεχνογνωσία για να παράγουν αντισώματα εάν, ή όταν, εμφανιστεί ο ιός. Αυτό δεν το μετρούν τα αντισώματα.

Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε συλλογική ανοσία στη χώρα;

Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, γιατί αυτό προϋποθέτει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που πρέπει να είναι σίγουρα πάνω από 60-65%. Και επειδή τα παιδιά δεν εμβολιάζονται ακόμα, αυτό σημαίνει ότι ένα 80% των ενηλίκων τουλάχιστον πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι στο χέρι όλων μας να γίνει, δεδομένου ότι θα υφίσταται διαθεσιμότητα εμβολίων.

Βλέπετε δυσπιστία των πολιτών στο να εμβολιαστούν;

Με ανησυχεί το γεγονός, ότι ένα αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό πολιτών, άνω των 60 ετών, της τάξεως 30%, δεν έχει ακόμα πάει να εμβολιαστεί, ενώ έχει τη δυνατότητα. Οι νεότερες ηλικίες τώρα συρρέουν, καθώς τώρα άνοιξαν οι αντίστοιχες πλατφόρμες. Από μας εξαρτάται αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που θα απαλλαγούμε, συνολικά και οριστικά από την πανδημία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή