Ποιοι και πόσα θα πάρουν από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

«ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ εδώ και τώρα για να αναπνεύσει η αγορά, οι μικρομεσαίοι να γλυτώσουν το λουκέτο και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας». 

Αυτό ζητούν οι ενώσεις των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών και η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο μέτρων συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, για την επανεκκίνησης της οικονομίας. Ζεστό χρήμα αναμένεται να πέσει στην αγορά πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της θερινής περιόδου, ειδικά σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Τουρισμό. Ακόμα, τρέχουν προηγούμενα μέτρα όπως η επιδότηση της εστίασης, με την πλατφόρμα να ανοίγει αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου και το νέο πλέγμα πρόκειται να μπει σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του Ιουνίου.

ΕΣΠΑ για… όλους

Με την αγορά να διψάει για… «ρευστό», τα συναρμόδια υπουργεία και με τις ευλογίες των θεσμών, σχεδιάζουν να διοχετεύσουν όσα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια γίνεται, στις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται. Τα προγράμματα περιμένουν την επίσημη έγκριση της Ευρώπης, που αναμένεται έως τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μοιραστούν μέσω ΕΣΠΑ περίπου 670 εκατ. ευρώ. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη ανακοινώσει επιδότηση για κεφάλαιο κίνησης στην εστίαση με επιχορηγήσεις που θα φτάνουν το 7% του τζίρου κάθε επιχείρησης με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, με προϋπολογισμό 300 εκατ. όπου επίσης θα παρέχεται επιδότηση για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Στις συσκέψεις που γίνονται στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, είναι πολλοί που βλέπουν τα ΕΣΠΑ, ως την καλύτερη και ευκολότερη λύση για να πέσει χρήμα στην αγορά, με τρόπο που παρακάμπτει τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, που αφήνουν τις μισές επιχειρήσεις εκτός. Αναμένονται παρόμοια αλλά μικρότερα προγράμματα, για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια με προϋπολογισμό που θα κυμανθεί κοντά στα 16 εκατ. ευρώ. Εκεί, η επιδότηση θα διαμορφώνεται ανάλογα με το τον αριθμό των εργαζομένων με την μείωση του τζίρου. Με τον ίδιο τρόπο θα τρέξει και η ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, με περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εδώ υπάρχει στόχευση στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών τους, στα γραφεία τους, για να παρακολουθούν ηλεκτρονικές δίκες.

Στα «καλοκαιρινά» μέτρα, μέχρι και τις 17 Μαΐου, αναμένεται ότι θα ανοίξει πλατφόρμα για την παροχή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού με την μορφή επιδότησης από 1000 έως και 4000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τους παιδότοπους. Ο συνολικός «κουμπαράς» έχει 330 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να μοιραστεί σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως και 50 εργαζόμενους, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο χωρίς κριτήριο μείωσης του τζίρου. Οι πληρωμές θα γίνουν πριν τον Ιούνιο.

Μέτρα… «Επιστροφής»

Πρόκληση παραμένει ο χρόνος που θα χρειαστεί για να κλείσουν οι πληγές της πανδημίας. Για την επιτάχυνση της επιστροφής στην «νέα κανονικότητα», το βάρος πέφτει σε τρία μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Πρώτο είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης, θα ξεκινά για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 70% και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές. Εδώ δεν θα γίνει πίστωση «ρευστού», αλλά θα δίνεται με την μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η πλατφόρμα ενεργοποιείται έως το τέλος του μήνα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση έως τις 10 Ιουνίου.

Δεύτερο ακολουθεί το πρόγραμμα «γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι και την Κυριακή όταν έληγε η αρχική προθεσμία, είχαν οριστικοποιηθεί 22.000 αιτήσεις.

Το τρίτο έρχεται τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου και έχει να κάνει με το κούρεμα των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής από 30% έως και του 50%. Προβλέπει άμεση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με το 35% της συνολικής ενίσχυσης με την μορφή πιστωτικού για την κάλυψη και σε αυτή την περίπτωση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά θα χάνει το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό των τριών πρώτων κύκλων .

Τουρισμός

Κυβέρνηση και αγορά, περιμένουν πολλά από τα φετινά έσοδα του Τουρισμού. Αν και οι προκλήσεις είναι πολλές, το υπουργείο Τουρισμού, ποντάρει πολλά σε ένα νέο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Αν και ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί τελικό σχέδιο, λέγεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών. Αναμένεται να ωφεληθούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επι της ουσίας πρόκειται για ακόμα ένα πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ, όπως αυτά για εστίαση και γυμναστήρια, που θα δίνει κεφάλαιο κίνησης από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόκειται για μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, που έχει στόχο οι επιχειρήσεις να έχουν αρκετό ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες ανοίγματος για τη σεζόν. Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται να φτάνει το 5% του τζίρου (2019), ενώ το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να λάβει μία επιχείρηση δεν θα ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.

Ηδη τρέχουν

Στα μέτρα που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, η πλατφόρμα των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξει αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου. Οι αιτήσεις θα τρέχουν μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε στη Βουλή πως στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο καθένας, ώστε οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός τους. Σημείωσε δε πως εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί να αιτηθεί ποσό ανάλογα με τις ανάγκες του, για να μην μπαίνει μετέπειτα σε διαδικασίες επιστροφής. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τα μέτρα να πιάσουν τόπο

Από τους έμπειρους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε σε άρθρο του στην Realnews ότι το σημαντικό είναι τα μέτρα να πιάσουν τόπο. «Τα μέτρα οικονομικής στήριξης πρέπει να πιάσουν τόπο, κρατώντας ανοιχτές τις πληττόμενες επιχειρήσεις και «να μην πάνε χαμένα», μετά την επανεκκίνηση από ένα «Γολγοθά» 14 μηνών», επισήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον μέτρα

Τα επιπλέον μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου ήταν και το θέμα της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρανίκας, δήλωσε ότι «η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας. Ήρθαμε σήμερα στον υπουργό, κ. Γεωργιάδη και στον υφυπουργό, κ. Τσακίρη για να ζητήσουμε τη βοήθειά τους ούτως ώστε να υπάρξει άμεσα και για το λιανεμπόριο, που είναι ο μεγάλος αδικημένος των μέτρων στήριξης, ένα Πρόγραμμα Επανεκκίνησης ανάλογο με αυτό που έχει ανακοινωθεί για άλλους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους».

Να συνεχιστούν τα μέτρα

«Το 40% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανοίξει καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο σε εξωτερικό χώρο και μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών μέσω της δράσης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, του ΕΣΠΑ», αναφέρει σε άρθρο του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος, ζητά η στήριξη των επιχειρήσεων να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν χρέη, επιταγές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δεν γίνεται να καλυφθούν, ενώ οι οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν τα 242,6 δισ. ευρώ. «Πρόκειται, δηλαδή, για ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία καθόμαστε!».

Σταϊκούρας: Πάνω από 4 δισ.

Περισσότερα χρήματα από το αρχικό ποσό των 4 δισ. ευρώ επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση, εντώς του έτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μ«Θα επιδιώξουμε να λάβουμε επιπλέον ποσό» είπε και πρόσθεσε πως, αν αυτό συμβεί, δεν θα μειωθούν οι επόμενες δόσεις, αλλά θα γίνει πιο εμπροσθοβαρής η χρηματοδότηση. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει η έλευση των κονδυλίων και σύμφωνα με τον υπουργό, και από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό θα καταλήξει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χαρίτσης: Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι ευκαταφρόνητα

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά ότι με ποσοτικούς όρους, τα ποσά του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι ευκαταφρόνητα. Συγκεκριμένα, είπε πως «η χώρα μας μπορεί να τα αξιοποιήσει. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, αν και έως τώρα δεν προχώρησε σε συζήτηση – διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς για το πώς ακριβώς τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον μετασχηματισμό».

Για την κυβερνητική πολιτική στην αξιοποίηση των χρημάτων είπε ότι «υπάρχουν και αυτονόητες παρεμβάσεις και έργα, όπως αυτό της ψηφιοποίησης, ωστόσο απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχουμε έως τώρα μια παρένθεση έργων χωρίς να τίθενται στόχοι».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή