Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
• Απελπισμένοι οι Έλληνες
• Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία
Αποκαλύψεις που προκαλούν σοκ επεφύλασσε για το Μαξίμου και την κυβέρνηση το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Η έρευνα που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία δημοσκόπηση χωρίς πολιτικά γυαλιά, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, τόσο δύσκολη που θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ακόμα και για κατάρρευση.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι αριθμοί τόσο για την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την οικονομική της πολιτική. Ιδίως για την οικονομία η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον στον επόμενο χρόνο, ως μη αναστρέψιμη.
Και όπως γίνεται αντιληπτό, τώρα που υποτίθεται πως επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε ζωή και δραστηριότητα χωρίς λοκντάουν, η οικονομία έρχεται στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος των πολιτών, η κατάσταση θα αποκτήσει εκρηκτικά χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται όποιος ξέρει να διαβάζει τους αριθμούς.
Δυσαρέσκεια των πολιτών
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι πολίτες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας και του μακρύτερου και πιο καταστροφικού lockdown.
Πιο συγκεκριμένα το 61% δηλώνει ότι δεν ικανοποιημένο και μόνο το 39% των πολιτών δήλωσε ικανοποιημένο. Αν δε αναλογιστείτε ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι η ικανοποίηση υποχώρησε κατά 36 εκατοστιαίες μονάδες, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο κατέρρευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα.
Τα ευρήματα, όπως προείπαμε, είναι από το Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και να είστε σίγουροι και σίγουρες πως αν συμπεριλάμβανε και τον Απρίλιο, τα ευρήματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας σε αριθμό διασωληνωμένων, νεκρών και κρουσμάτων.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν 7 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των οποίων οι κάτοικοι σε πολύ μικρότερα ποσοστά, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις κυβερνήσεις τους.
Πάντως, από το καλοκαίρι του 2020, η ικανοποίηση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες εξελίξεις δείχνουν τεράστιες μειώσεις, ιδιαίτερα στη Λετονία (21%, -56 ποσοστιαίες μονάδες), την Τσεχία (24%, -47), την Εσθονία (45%, -40), τη Μάλτα (53%, -39), τη Σλοβακία (25%, -38), την Ελλάδα (39%, -36), την Κύπρο (53%, -34), τη Σλοβενία (31%, -33) και την Αυστρία (47%, -30).
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (49%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2020), ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο (-2) και το 8% απαντά «δεν ξέρω» (-3). Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, η πλειοψηφική γνώμη άλλαξε από το καλοκαίρι του 2020.
Σε 12 χώρες, η πλειονότητα των ερωτηθέντων «δεν είναι ικανοποιημένοι», με επικεφαλής την Ελλάδα (68%), το Λουξεμβούργο (63%) και το Βέλγιο (61%). Στην Ισπανία (44% «ικανοποιημένοι», έναντι 44% όχι ικανοποιημένοι) και τις Κάτω Χώρες (43% έναντι 43%), η κοινή γνώμη είναι ομοιόμορφα διχασμένη.
Η ικανοποίηση με τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού μειώθηκε σε 14 χώρες από το καλοκαίρι του 2020, ιδίως στη Γερμανία (33%, – 16 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (56%, -15), την Εσθονία (42%, -13), τη Σλοβακία (39%, -13), την Ελλάδα (31%, -10), την Κύπρο (49%, -10) και τη Φινλανδία (45%, -10). Αυξήθηκε σε 12 χώρες, πιο εντυπωσιακά στη Δανία (68%, +11), στην Ιταλία (46%, +10), στη Μάλτα (55%, +9), στη Λιθουανία (67%, +8), στην Πορτογαλία (66%, +8), στη Σουηδία (55%, +8) και στην Ισπανία (44%, +8) και παραμένει αμετάβλητο στο Λουξεμβούργο.
Αχίλλειος πτέρνα η οικονομία
Πάντως, η πιο μεγάλη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, το πιο μεγάλο ναυάγιο, είναι στην οικονομία. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, την πλέον αντικειμενική δημοσκόπηση.
Τα ευρήματα πραγματικά σοκάρουν. Είναι ένα συντριπτικό χτύπημα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού το 90% κρίνει αρνητικά την ελληνική οικονομία και μόνο το 10% έχει θετική στάση.
Με την επίδοση αυτή η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία βρίσκονται πιο πάνω μόνο από την Ισπανία και την Ιταλία. Η τραγική εικόνα, το ναυάγιο, συμπληρώνεται με τις απαντήσεις στο ερώτημα πότε βλέπουν να ανακάμπτει η οικονομία. Στην Ελλάδα σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μετά το 2023, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ένας στους δέκα θεωρεί πως δεν θα ανακάμψει ποτέ. Οι υπόλοιποι δύο στους δέκα προβλέπουν βελτίωση της οικονομίας μέσα στο 2022.
Πρόκειται για αριθμούς οι οποίοι σφραγίζουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν του φόβους για πάρα πολλά λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλη ανεργία μετά το τέλος του λοκντάουν και την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα.
Απαισιοδοξία…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η τραγική κατάσταση της χώρας επεκτείνεται στο σύνολο, αφού το 78% πιστεύει ότι η γενική κατάσταση στη χώρα είναι κακή. Μάλιστα, το 77% εκτιμά ότι η άσχημα κατάσταση της χώρας δεν θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο, που σημαίνει ότι δεν πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.
Επίσης τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και δεν βλέπουν ανάσταση τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα:
• Το 92% εκτιμά ότι η κατάσταση στην απασχόληση είναι κακή.
• Το 76% κρίνει πως οι υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο είναι κακές.
• Το 81% είναι απαισιόδοξο για τις εξελίξεις στην οικονομία και πιστεύει ότι δεν θα βελτιωθεί.
• Το ίδιο ποσοστό, 81%, δεν βλέπει φως για τα οικονομικά του νοικοκυριού του.
• Και το αποκορύφωμα είναι πως το 90% των Ελλήνων κρίνουν αρνητικά την κατάσταση της οικονομίας.
Ανάλογα ποσοστά απογοήτευσης βλέπουμε σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που μαζί με την Ελλάδα είναι οι τέσσερις χώρες που φτάνει στο 90% το ποσοστό αυτών οι οποίοι κρίνουν αρνητικά την κατάσταση της οικονομίας στην χώρα τους.
Χάθηκε η εμπιστοσύνη
Τεράστιος κόλαφος για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από το εύρημα του Ευρωβαρόμετρου πως το 71% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επίδοση αυτή καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη. Και μόνο 28% την εμπιστεύεται ποσοστό που φανερώνει μία κυβέρνηση σε αποδρομή.
Πρώτη κυβέρνηση σε ανυποληψία είναι εκείνη της Τσεχίας, την οποία δεν εμπιστεύεται το 81% των Τσέχων, και ακολουθεί της Σλοβενίας με το ίδιο ποσοστό.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ράπισμα είναι τεράστιο και αποδεικνύει την τεράστιο φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως περίπου δεν έχει υποστεί καμία φθορά.