Πανηγυρική δικαίωση του Αλεξη Τσίπρα που τόλμησε να διατυπώσει πρώτος την πρόταση
ΓΙΑ μία ακόμη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέδειξε ότι έχει την τόλμη να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον της ανθρωπότητας.
Η πρότασή του για να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση όλος ο κόσμος και ειδικά οι φτωχές χώρες, συνιστούν ράπισμα για τους εμμονικούς του νεοφιλελευθερισμού οι οποίοι βάζουν πάνω από την υγεία του κόσμου τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Με τη γενναία πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν τάχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της παραγωγής των εμβολίων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής πανδημίας.
Ο Τζο Μπάιντεν απέδειξε ότι δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις. Άλλωστε στην αρχή της θητείας του αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με τρία τρισεκατομμύρια δολάρια την ανάκαμψη της τοπικής αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές.
Η πρωτοβουλία Μπάιντεν για απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων δικαιώνει πανηγυρικά τον Αλέξη Τσίπρα που είχε διατυπώσει πρώτος την πρόταση για την οποία λοιδορήθηκε από τον μηχανισμό προπαγάνδας της κυβέρνησης.
Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης οι ΗΠΑ υιοθετούν την πρόταση που έχει στηρίξει από τον Γενάρη ο Αλέξης Τσίπρας για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια για τον Covid19.
Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο POLITICO με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με το γγ του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές (κυρίως από τις ομάδες των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και ορισμένους του Renew και του λαϊκού κόμματος).
Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Στη συνέχεια, τον Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.
Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με tweet στην πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ινδία.
Σε όλα αυτά η ΝΔ και η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν απούσα αλλά χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και Astra Zeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Όσο για το επιχείρημα πως είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες ο κ. Μητσοτάκης, είναι αστείο: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής. Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε Διεθνή Fora και στην ΕΕ; Καμία απολύτως.
ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. «Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή της, η οποία κάνει (το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) τον γύρο του κόσμου.
«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε η ίδια. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.