Αναζητείται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και στην ανησυχία που προκαλεί το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η έξαρση της πανδημίας καθιστά δύσκολη την απόφαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Η διασπορά ήταν εκτεταμένη, με την Αττική μόνο να καταγράφει 2.097 νέα κρούσματα και την Θεσσαλονίκη 535 (σ.σ. όσα και το κέντρο της Αθήνας) και κάπως έτσι κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό, καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.
Κι αν τα πάνω από 4.000 κρούσματα «πάγωσαν» όλη τη χώρα, όλα δείχνουν πως θα πρέπει να συνηθίσουμε όχι απλά τέτοια νούμερα, αλλά και πολύ μεγαλύτερα. Ίσως και 10.000 την ημέρα κι ο λόγος είναι απλός: Τα self tests.
Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας
Σύμφωνα με το Mega, η εκτίμηση των επιστημόνων (εκτίμηση που είναι και σε γνώση της κυβέρνησης) είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα, με την «είσοδο» των self tests στην καθημερινότητά μας, αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε από 8 έως και 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε ενδεχομένως από την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας, θα ξεχάσουμε τα περίπου 2.000 με 4.000 κρούσματα και θα έχουμε άλλα δεδομένα.
Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο και θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μέτρα αποσυμπίεσης . Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ μέχρι το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.
Θα έχουμε τώρα μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα κοιτάμε πια τον αριθμό θα είναι τα ποιοτικά του στοιχεία. Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες, θα είναι και προστατευμένες από την επόμενη περίοδο.
Έτσι λοιπόν, η συμβολή των self tests αλλάζει το τοπίο και αυτό το νέο μοντέλο θα έχει στο επίκεντρο τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων -που θα είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν θα πρέπει να τρομάξει αυτό- αλλά και τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, κάτι που αλλάζει την εξίσωση καθώς θα έχουμε και καλύτερη ιχνηλασιμότητα.
Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, 31.03.2021, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αφού εξετάσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.
Το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια στις 5 Απριλίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία υστέρα από αρνητικό self test το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.
Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως, την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου… Η πολιτική του ακορντεόν μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ό, τι θα ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτραπεί από αυτό το σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολίτων από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα self test μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αποσυμπιέσουν σημαντικά το σύστημα υγείας που σήμερα βρίσκεται στο κόκκινο. Η διευρυμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις της…
Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκαν σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά, ενώ και οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ είναι 741 -περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων μέσα στην πανδημία σε 8.017.
Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη συμπρωτεύουσα.
Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), ενώ ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).
Οι σκέψεις για απευλευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων
Οι πληροφορίες πριν από τα «μαύρα μαντάτα» της Τρίτης ανέφεραν ότι συζητείται το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από το ερχόμενο Σάββατο.
Μιλώντας για το θέμα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε πως ορισμένα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, τόνισε πως, πέραν των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.
Με το ίδιο σκεπτικό, υπήρχαν σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πιθανότατα με τη γνωστή μέθοδο του Click Away.
Ο κλάδος του λιανεμπορίου βρίσκεται στο χείλος της απόγνωσης, λόγω του παρατεταμένου lockdown. «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Αυτό που τρομάζει περισσότερο τον κόσμο είναι το πισωγύρισμα, δηλαδή το άνοιξε-κλείσε», επισημαίνει στο economistas παράγοντας του εμπορίου, σχολιάζοντας το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, πιθανώς και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων
Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, κυβέρνηση και ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόθεση των ειδικών είναι να επιστρέψουν αρχικά οι μαθητές του Λυκείου, καθώς εκεί το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό λόγο των Πανελληνίων Εξετάσεων. Φαίνεται πως ο στόχος είναι τα λύκεια, αν όχι και τα γυμνάσια της χώρας να ανοίξουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, με τροπολογία του, το υπουργείο Παιδείας «κλειδώνει» ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες δομές.