Έχουν δίκιο οι κυβερνώντες να λένε ότι οι διακυμάνσεις -ή, καλύτερα: τα σκαμπανεβάσματα- στην διαχείριση της πανδημίας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Όντως, οι μεταλλάξεις έχουν καταστήσει την πανδημία δυσκολότερα ιχνηλάσιμη, πιο απρόβλεπτη, περισσότερο ύπουλη, άκρως μεταδοτική. Κάπως έτσι, σε ολόκληρη την Ευρώπη η συζήτηση για το σύστημα υγείας που πιέζεται έχει επανακάμψει, ενώ ταυτοχρόνως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καταστήσει την τακτική «ακορντεόν» σε βασικό εργαλείο απόκρουσης της διασποράς της πανδημίας. Βεβαίως, οι άλλες χώρες φρόντισαν να βελτιώσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, να προσλάβουν γιατρούς, νοσηλευτές-τριες -αλλά αυτή είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι της παρούσης…
Όπως και να έχει, είναι πλέον σαφές: κάθε κυβέρνηση σε κάθε χώρα μπορεί να πέσει έξω στα μέτρα που λαμβάνει, να μην καταφέρει να προβλέψει σωστά, να κάνει λάθη, να προβεί σε αστοχίες. Εξάλλου, οι απανταχού λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι είναι επιστήμονες και όχι προφήτες -και, άρα όσο ακόμη ο κορωνοϊός έχει άγνωστες πτυχές και η ανθρωπότητα δεν έχει κάποια «συνταγή» αντιμετώπισης μίας πανδημίας, είναι προφανές ότι θα γίνονται και λάθη, θα παρατηρούνται και αστοχίες, θα καθίστανται μονόδρομος και τα σκαμπανεβάσματα.
Μόνο που υπάρχει μία διαφορά: η ευθιξία. Σε άλλες χώρες, δηλαδή, οι πολιτικοί απολογούνται, παραδέχονται τα αυτονόητα λάθη τους, υπόσχονται ότι προσπαθήσουν να τα κάνουν καλύτερα. Και, βεβαίως, ισχύει για τους πολιτικούς ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους: στην Σλοβακία, πριν 20 μέρες, παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας για να αμβλύνει την πολιτική κρίση εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της πανδημίας. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε συγγνώμη για τη λαθεμένη απόφασή της που αφορούσε στην παράταση των περιοριστικών μέτρων. Στη Νορβηγία, η Αστυνομία ανέκρινε την πρωθυπουργό επειδή την ημέρα των γενεθλίων της είχαν συγκεντρωθεί στο εξοχικό της περισσότεροι άνθρωποι από το επιτροπόμενο όριο.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο ένας υπουργός αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κρεβάτια στις ΜΕΘ την ίδια ημέρα που το ¼ των διασωληνωμένων βρίσκεται εκτός ΜΕΘ. Ένας άλλος δηλώνει περήφανος ότι τον Απρίλιο θα… καταφέρει να φέρει 300 λεωφορεία στην Αθήνα, αντί να ζητήσει συγγνώμη που τού πήρε έναν χρόνο. Και, βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ποτέ λάθος και σε τίποτα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα, που… καλεί σε διαδηλώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ