Απότομη κλιμάκωση ρητορικής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μετά την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για το ρόλο της Μόσχας στις εκλογές. Ανακλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης.
Η Ρωσία προχώρησε την Τετάρτη στην ανάκληση στη Μόσχα του πρέσβη της στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ για διαβουλεύσεις «προκειμένου να αναλυθεί τι πρέπει να γίνει στο πεδίο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ» κατά το ΥΠΕΞ της, σε μία άμεση διπλωματική αντίδραση προς τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που στοχοποίησαν τον Πούτιν ως τον ενορχηστρωτή των παρεμβάσεων στις εκλογικές διαδικασίες της. Στόχος της Ρωσίας είναι «η αποτροπή μίας μη αναστρέψιμης κατάρρευσης των σχέσεων» κατά την ίδια πηγή.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε πρωτοφανείς μετά τον Ψυχρό Πόλεμο χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δολοφόνο» αναφερόμενος στον Ρώσο ομόλογό του. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια εκτενούς συνέντευξης στο ABC και τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Στεφανόπουλο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν δεν υποστηρίχθηκαν από στοιχεία και τραυματίζουν τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας.
Σε ερώτηση για την νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε επιχειρήσεις κατά την διάρκεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών για την φθορά του Μπάιντεν, την υποστήριξη του Τραμπ, την υπονόμευση των εκλογών και την καλλιέργεια κλίματος διχασμού στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε «θα πληρώσει ένα τίμημα». Σημειώνεται ότι αναμένεται επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα, με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι επιχειρήσεις χειραγώγησης του αμερικανικού κοινού έγιναν και από το Ιράν.
«Ξέρετε λοιπόν τον Πούτιν. Νομίζετε ότι είναι δολοφόνος;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ευθέως ο Μπάιντεν «Ναι, το νομίζω» και όπως προσέθεσε «το τίμημα που θα πληρώσει θα το δείτε σύντομα», αν και παραδέχθηκε ότι την ίδια στιγμή θέματα αμοιβαίου συμφέροντος συνεχίζουν να διευθετούνται με συνεργασία, όπως η νέα συνθήκη START για τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά, τόνισε ο Μπάιντεν, όπως η τελευταία υπόθεση ψηφιακής κατασκοπείας της SolarWinds. «Δεν πρόκειται να ανακοινώσω τι θα κάνω, αλλά θα το καταλάβει».
Αξίζει να σημειωθεί μία αναφορά Μπάιντεν σε διάλογο που είχε στο παρελθόν με τον Πούτιν, όπου του είχε πει ότι «δεν έχει ψυχή». Και κατά τον ίδιο, η απόκριση του Ρώσου προέδρου ήταν «καταλαβαινόμαστε».
Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη ο Μπάιντεν προχώρησε σε μία σειρά από άλλες δηλώσεις που κανονικά θα «έβγαζαν τίτλο» αν δεν υπήρχε η δήλωση για τον Πούτιν. Μεταξύ άλλων:
- χαρακτήρισε «δύσκολο»« να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου όπως είχε συμφωνήσει η διοίκηση Τραμπ με τους Ταλιμπάν
- προέτρεψε σαφώς όσους πρόσφυγες και μετανάστες σκέφτονται να μεταβούν στις ΗΠΑ «μπορώ να το δηλώσω πολύ ξεκάθαρα: Μην έρθετε, μην αφήσετε το σπίτι, την πόλη, την κοινότητά σας»
- προέβλεψε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες γυναικών κατά του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο (υπουργό επί Κλίντον και Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας στη συνέχεια), όχι απλώς πρέπει να παραιτηθεί, αλλά πιθανώς θα διωχθεί ποινικά