Ευριπίδης Στυλιανίδης: Τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα αλλά συμφέροντα

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews

Ευθύνες στην Τουρκία για την κρίση με την Ελλάδα επιρρίπτει ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και επίκουρος καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τονίζει ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διερευνητικές και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ισορροπίας με λογική ανατολίτικου παζαριού που μπορεί να στοιχίσουν τόσο στον λαό του όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί ενιαία, ξεκάθαρα και αποφασιστικά,εγκαθιδρύοντας ένα σύστημα αυτοματοποιημένων κυρώσεων, εφόσον δεν γίνονται σεβαστές οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας και εκφράζει την ελπίδα, αυτή τη φορά το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης να αποδειχθεί πιο ισχυρό από τα ειδικά διμερή οικονομικά συμφέροντα του κάθε Κράτους-Μέλους ξεχωριστά. Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «με την απερίσκεπτη ιδεοληψία του προκαλεί επικίνδυνες συγκεντρώσεις τη στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας και επενδύει σε ακραίες συμπεριφορές διχασμού και πόλωσης».

Πώς σχολιάζετε τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας;

Η αστυνομική βία και η βία γενικώς από όπου κι αν προέρχεται είναι κατακριτέα και δείχνει την έλλειψη επαγγελματισμού κάποιων που εκθέτουν και αδικούν την Αστυνομία. Οι πάντες είναι κουρασμένοι από την κατάσταση της καραντίνας. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ώσπου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ιδιαίτερα από την Αστυνομία που έχει υπερφορτωθεί ευθύνες. Ωστόσο δεν δέχομαι την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων απέναντι στους Αστυνομικούς που καθημερινά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προστατέψουν τη δική μας ζωή, ούτε φυσικά την απερίσκεπτη ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί επικίνδυνες συγκεντρώσεις τη στιγμή κορύφωσης της πανδημίας και επενδύει σε ακραίες συμπεριφορές διχασμού και πόλωσης για μικροκομματικούς λόγους.

Γιατί καθυστέρησε η επανέναρξη των Ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών;

Η Τουρκία καθυστερεί τακτικά, ορίστηκαν τώρα για τις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, επιδιώκοντας ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τις διερευνητικές, φορτώνοντας όμως την ευθύνη στην Ελληνική πλευρά, ώστε να αποφύγει στη συνέχεια κυρώσεις ή την απειλή εγκαθίδρυσης συστήματος κυρώσεων στην Σύνοδο του Μαρτίου.

Η συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου εξακολουθεί να είναι ισχυρή ή εμφανίζει διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με την αλλαγή πορείας του αγωγού φυσικού αερίου και την αμφισβήτηση εκ μέρους του Σίσι κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο;

Τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα, αλλά συμφέροντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε στιγμή σε αυτό το διεθνές παιχνίδι και πρέπει να το αξιοποιούμε, όταν δημιουργείται η κατάλληλη συγκυρία. Ο άξονας στον οποίο αναφέρεστε δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Επιδιώκει όμως αναμφισβήτητα να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των συμμετεχόντων Κρατών, στη βάση φυσικά του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί. Το Ισραήλ για πρώτη φορά αποκτά τόσο βαθιά ενδοχώρα. Η Κύπρος δεν είναι πια μόνη. Η Αίγυπτος και ο Σίσι κατοχυρώνουν τα συμφέροντα τους σε αρμονία με τη Δύση και θωρακίζονται από την παρεμβατικότητα του Τουρκικού Αναθεωρητισμού ακόμα και στα εσωτερικά της χώρας τους. Τέλος η Ελλάδα ενισχύει τον περιφερειακό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαιου και προστατεύει αποτελεσματικότερα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν έχω την ψευδαίσθηση, ότι θα λύσουν άλλοι αντί για μας την κυριαρχία του Καστελορίζου, όπως αυτή πηγάζει από της Ιταλο-τουρκική Συμφωνία. Ωστόσο θεωρώ ότι η ταύτιση των εθνικών μας δικαίων με τα συμφέροντα των Ισχυρών σε αυτή τη φάση μας ευνοεί, διότι φυσικά οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θέλουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω της διαφοροποίησης πηγών και δρόμων ενέργειας και ο EASTMED συμβάλει σε αυτό, τινάζοντας στον αέρα το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης και περιορίζοντας τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει η τουρκική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο.

Πιστεύετε ότι οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας θα εξομαλυνθούν; Μήπως οι απειλές του Ερντογάν να ισχυροποιήσει τις σχέσεις του με Ρωσία και Κίνα αναγκάσουν την Αμερική σε υποχώρηση;

Μπορεί η Τουρκία να έχει αυξημένη γεωστρατηγική σημασία για την Δύση, αλλά οι ΗΠΑ δεν εκβιάζονται. Η Κυβέρνηση Ερντογάν παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ισορροπίας με λογική ανατολίτικου παζαριού που μπορεί να στοιχίσουν, τόσο στο λαό του όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πιστεύω ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θα δεχθούν να ξαναζήσουν αυτό που κάποτε βίωσαν στο Ιράν με τον Σάχη. Από τη άλλη, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα θεωρώ ότι θα ανεχθούν να χρησιμοποιούνται τυχοδιωκτικά από έναν περιφερειακό παίχτη. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου η υποχώρηση της Τουρκίας και η επιστροφή της στη λογική. Αυτός όμως είναι και ο δικός μας κρίσιμος χρόνος για να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας και να θωρακίσουμε τα δικαιώματα μας, κεφαλαιοποιώντας τη συμμαχική μας συνέπεια και τη διεθνή μας αξιοπιστία για να μην πληρώσουμε εμείς στο τέλος το λογαριασμό για το «γεύμα της επιστροφής του Ασώτου».

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου τι εκτιμάτε ότι θα αποφασισθεί για το επίμαχο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας;

Η Ευρωπαϊκή ηγεσία δεν πρέπει να επιτρέψει στην τουρκική διπλωματία να διασπάσει την ΕΕ σε «λογικά» και «αντιδραστικά» κράτη, όπως επιχειρεί με τη δημόσια ρητορική της. Η ΕΕ πρέπει να τοποθετηθεί ενιαία, ξεκάθαρα και αποφασιστικά, εγκαθιδρύοντας ένα σύστημα αυτοματοποιημένων κυρώσεων, εφόσον δεν γίνονται σεβαστές οι βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν θέτει τις κυρώσεις ως αυτοσκοπό. Πιστεύει όμως ότι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης θα συμβάλει στο να επιστρέψουν οι γείτονες μας στη λογική και τη σοφρωσύνη προκειμένου επιτέλους να συνεννοηθούμε επ’ αμοιβαίον όφελος. Ελπίζω αυτή τη φορά το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης να αποδειχθεί πιο ισχυρό από τα ειδικά διμερή οικονομικά συμφέροντα του κάθε Κράτους-Μέλους ξεχωριστά.

Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία για την οικονομία; Θα είναι ένας νέος εφιάλτης;

Ο δρόμος θα συνεχίσει να είναι ανηφορικός. Μια νίκη όμως κατά της πανδημίας θα μας ενισχύσει την εθνική αυτοπεποίθηση και θα γεμίσει αισιοδοξία, στοιχεία απαραίτητα για τη επιτυχία του Ελληνισμού. Αν υπάρχει σχέδιο και πίστη στο στόχο και δεν επιτρέψουμε την ανασφάλεια και τον διχαστικό μικροκομματισμό να μας επιβληθούν, θα τα καταφέρουμε. Ο εγκλεισμός του τελευταίου χρόνου ελπίζω να ενίσχυσε την αυτογνωσία μας. Το στοίχημα της ηγεσίας είναι να εμπνεύσει το λαό και να οριοθετήσει ένα όραμα για ένα νέο ξεκίνημα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή