Αγωγός και καλώδιο ηλεκτροδότησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στο επίκεντρο της τριμερούς
Ιστορική χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου την τριμερή συνάντηση Ελλάδας -Κύπρου – Ισραήλ επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη λέξη συχνά.
Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε δημιουργία τριμελούς επιτροπής που θα εξετάσει δυνατότητες δημιουργίας αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και τη Κύπρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε και στη μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο που θα ενώνει την χώρα του με τη Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο ηλεκτρισμός θα παράγεται από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές. Ιστορική χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στόχος της τριμερούς είπε o κ. Αναστασιάδηςς είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας των κρατών ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. Παραμένουμε τόνισε ο Πρόεδρος σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ενεργειακές συμφωνίες ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε λύση του προβλήματος χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους και στενότερης συνεργασίας του Ισραήλ με την ΕΕ.
Η διακήρυξη μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
To κείμενο της διακήρυξης της Λευκωσίας που υπεγράφη μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
