Έρευνα βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου για τους πυροβολισμούς στο γαλλικό τρένο

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτηρίζουν τον δράστη της επίθεσης ριζοσπάστη ισλαμιστή

Την έναρξη έρευνας «βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου» ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, μετά την επίθεση χθες σε γαλλικό τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι, από έναν άνδρα που πυροβόλησε με καλάσνικοφ και τραυμάτισε τρία άτομα.

Ο ένοπλος άνδρας ακινητοποιήθηκε γρήγορα από επιβάτες, που ανάμεσά τους ήταν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έκαναν διακοπές.

Η βέλγικη ομοσπονδιακή εισαγγελία αρχίζει τη διενέργεια έρευνας «βάσει του γεγονότος ότι ο ύποπτος επιβιβάστηκε στο τρένο στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ερικ Βαν ντερ Σιπτ.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και κάλεσε τη Στρατηγική Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας να αξιολογήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου, τον Μάιο του 2014, κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά αυτόματου όπλου, είχε συγκλονίσει τις Βρυξέλλες.

Ο δράστης Μεχντί Νεμούς, ένας Γάλλος που είχε πάει να πολεμήσει στη Συρία, περιμένει να δικαστεί στο Βέλγιο. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμα.

Στη Γαλλία από το πρωί οι Γάλλοι ανακριτές ανακρίνουν τον δράστη της χθεσινής επίθεσης για πιθανές διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο ύποπτος μεταφέρθηκε στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην περιοχή του Παρισιού.

Ο φάκελός του φέρει τον κωδικό «S» που δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι το πρόσωπο αυτό παρακολουθείτο, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι ισπανικές αρχές είχαν ειδοποιήσει τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για τον αυτόν τον άνδρα που χαρακτηρίζουν ριζοσπάστη ισλαμιστή.

Οι γαλλικές αρχές εξήραν το ηρωισμό των στρατιωτών που αφόπλισαν τον Μαροκινό άνδρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τους εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του.

«Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και τζάμι που σπάει», είπε ο Ελληνοαμαρικανός, Αλεξ Σκαρλάτος, μέλος της Εθνοφρουράς της πολιτείας Όρεγκον, ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγο καιρό από αποστολή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Είδα έναν άνδρα να μπαίνει στο βαγόνι με ένα Καλάσνικοφ», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

«O Αλεξ είπε στον Σπένσερ (Στόουν, έναν άλλο Αμερικανό στρατιώτη της παρέας), “πήγαινε να τον πιάσεις”’», πρόσθεσε ο Κρις Νόρμαν, ένας Βρετανός που ταξίδευε στο ίδιο βαγόνι. «Ο τύπος έβγαλε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε τον Σπένσερ. Όμως ο Σπένσερ συγκρατήθηκε και τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν».

«Ο Σπένσερ έτρεξε 10 μέτρα μέχρι να φθάσει τον δράστη. Άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μέχρι που αυτός κατέρρευσε», είπε ο Άλεξ Σκαρλάτος.

Το τρένο σταμάτησε στην πόλη Αράς, στη βόρεια Γαλλία, όπου ο ύποπτος συνελήφθη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή