Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Η πανδημία είναι μια κατάσταση ανάλογη με έναν πόλεμο εκτιμά ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης και επισημαίνει «μην έχετε αμφιβολία η οικονομία θα αντέξει κι όταν αυτή η πανδημία τελειώσει θα μας εκπλήξει ευχάριστα». Τονίζει ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία και δηλώνει ότι όλα τα μέτρα που παίρνονται αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται μπροστά με όλες τους τις δυνάμεις χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Σχετικά με το «τσουνάμι» καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο της Τέχνης κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία που αφορά αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου κυρίως αν έχει να κάνει με ανήλικους. Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ σημειώνει ότι ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει υπεροχή έναντι της γείτονος.
Αντέχει η οικονομία ένα νέο παρατεταμένο lockdown;
Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι το αυτονόητο το οποίο είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι χωρίς υγεία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία. Άρα το δίλημμα ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία είναι τελικά πλασματικό, γι’ αυτό και όπως βλέπετε όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν επιβάλλει αυτά τα επαχθή για την οικονομία «lockdowns», γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Γιατί τελικά η πανδημία είναι μια κατάσταση ανάλογη με έναν πόλεμο. Και στον πόλεμο η οικονομία δοκιμάζεται αλλά και πάλι το να κερδίσει κανείς τον πόλεμο αποτελεί την αυτονόητη προτεραιότητα. Η οικονομία μην έχετε αμφιβολία θα αντέξει και όπως γίνεται και μετά από έναν πόλεμο, όταν αυτή η πανδημία τελειώσει θα μας εκπλήξει ευχάριστα γιατί οι συσσωρευμένες δυνάμεις της κρίσης θα εκτιναχθούν. Έχουμε κάθε λόγo να είμαστε αισιόδοξοι, το τέλος της κρίσης δεν θα αργήσει.
Πώς θα ανταποκριθείτε στα αιτήματα εργαζομένων και επιχειρηματιών που πλήττονται από την κρίση;
Θα κάνουμε αυτό που έχουμε ήδη κάνει. Θα σταθούμε δηλαδή δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται αλλά με υπεύθυνο και λελογισμένο τρόπο. Ξέρετε η βασική αρχή των οικονομικών, όπως μπορεί να σας πει κάθε οικονομολόγος, είναι ότι τίποτα δε χαρίζεται, είναι αυτό που εννοούν οι Αγγλοσάξονες με τη χαρακτηριστική φράση ότι στη ζωή δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία και όπως έχω ξαναπεί έχει μάλιστα αποδείξει πόσο παραπλανητική υπήρξε η πάγια για εμάς καρικατούρα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν είμαστε κόμμα λιτότητας γιατί τα τεράστια ποσά τα οποία δόθηκαν άμεσα και έμμεσα στη κοινωνία με τη μορφή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των διαδοχικών επιστρεπτέων προκαταβολών και του παγώματος φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο αλλά και των επιδοτήσεων των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων, όπως στην περίπτωση των επαγγελματικών μισθωμάτων δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται παρών σε αυτή την ώρα ανάγκης με όλες της τις δυνάμεις και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις για λιτότητα ή μη. Όμως αυτό δε σημαίνει όπως νομίζουν κάποιοι ότι γίνεται ένα είδος δημοσιονομικού πάρτι. Είναι μια κατάσταση ανάγκης και το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα.
Ξέσπασε καταιγίδα στο χώρο της Τέχνης και του Θεάματος . Πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να προστατεύονται τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης;
Να σας πω νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο υπάρχει μία σύγχυση. Γιατί το έγκλημα και δεν μιλάω μόνο τώρα για το σεξουαλικό έγκλημα τρέχει πάντοτε πιο γρήγορα από το νόμο και η εγκληματολογική εμπειρία δείχνει ότι πολύ συχνά η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου δεν έχει το αποτέλεσμα της πρόληψης όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά απλώς κάνει τη διάπραξη του εγκλήματος να γίνεται με πολύ μεγαλύτερες προφυλάξεις και με πολύ πιο ευφάνταστους τρόπους από τους δράστες. Παρ’ όλα αυτά δεν σας κρύβω ότι έχει ήδη υπάρξει μια πρωτοβουλία συναδέλφου και με την συμμετοχή τόσο εμού όσο και άλλων για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ειδικά όσον αφορά τους ανήλικους. Σε κάθε περίπτωση, μακάρι να ήταν έτσι απλό και να περνούσαμε ένα νόμο και όλες αυτές οι βάναυσες συμπεριφορές να έπαυαν ως δια μαγείας. Νομίζω είναι αφελές, που σημαίνει ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση απαιτεί κάτι πολύ βαθύτερο από μία νομική διάταξη που δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει πολλά γιατί τελικά αυτές οι συμπεριφορές είναι θέμα παιδείας, χαρακτήρα, κουλτούρας και ευρύτερα πολιτισμού και καλώς ή κακώς αυτά δεν επιβάλλονται με νομοθετικές διατάξεις
Ο στόχος του να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού έως τον Μάιο εκτιμάτε ότι είναι εφικτός;
Εκτιμώ ότι είναι απόλυτα εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τηρήσουν τα συμβατικώς υπεσχημένα. Γιατί περί αυτού πρόκειται, εδώ δεν έχουμε κάποια κρατική αβελτηρία γιατί είναι φυσικά αυτονόητο ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δουν τον εμβολιασμό να προχωράει και να ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Και με την έννοια αυτή υπήρξε θετική μέσα στην ατυχία της όλη αυτή η δημόσια και έντονη αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες γιατί βοήθησε όλους να καταλάβουμε ότι πάνω από τις συμβάσεις, τις πατέντες, τις αλυσίδες παραγωγής και διακίνησης υπάρχει κάτι το μείζον και αυτό είναι η υγεία και η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο. Πού πιστεύετε ότι θα φθάσει με τις προκλήσεις της;
Εγώ θα τους συμβούλευα να μην αγοράζουνε και άλλα γεωτρύπανα γιατί φοβάμαι ότι δεν θα έχουν τι να τα κάνουν μετά. Γιατί βλέπετε τι γίνεται, το έχω άλλωστε ξαναπεί, παρά τα γεωτρύπανα, παρά τις «Navtex», παρά τις απειλές, παρά τους λεονταρισμούς, η Τουρκία σε σχέση με την υπόθεση της ανατολικής μεσογείου έχει υποστεί το απόλυτο διπλωματικό και πολιτικό Βατερλό. Κοιτάξτε τι έγινε λόγου χάρη στη Λιβύη όπου το παράνομο και υποτακτικό στον κύριο Ερντογάν καθεστώς της Τρίπολης μόλις κατέρρευσε και σκεφτείτε τι δείχνει για την επιρροή της Ελλάδος το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ισραήλ για συνομιλίες με έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους μας και την ίδια εποχή στην Αθήνα γινότανε Forum Φιλίας με τις πιο ισχυρές χώρες του Αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες παγκόσμιας κρίσης επανεξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τρόπο που είχε να γίνει δεκαετίες, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα με τα νέα της οπλικά συστήματα απαραίτητη υπεροχή έναντι της Τουρκίας και θα δείτε τελικά να αναδύεται μία συνολική εικόνα πολύ δυσμενών συσχετισμών σε βάρος της γείτονος. Μην αμφιβάλλετε, όσο και να απειλούν ή να μας αμφισβητούν οι γείτονες σίγουρα δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Αυτό αποτελεί ομόθυμη και πάγια θέση όλων των ελληνικών Κυβερνήσεων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οπότε ναι, όπως επανειλημμένα το έχω πει και το ξαναλέω πρέπει να είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για το μέλλον, έχω την βεβαιότητα πως τα γεωτρύπανά τους θα σκουριάσουν σε κάποια αποθήκη.