Χαρδαλιάς: Εξειδίκευση των μέτρων για το lockdown στην Αττική

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στην Αττική από αύριο έως το τέλος του μήνα, μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, εξειδικεύει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Δύο ήταν οι παράμετροι που βάρυναν καθοριστικά στην απόφαση για σκληρό lockdown:

Αφενός η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας και, αφετέρου, οι μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. 

Η απόφαση για ολικό lockdown δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας θύμιζαν «Νοέμβριο», καθώς δεν ήταν μόνο τα κρούσματα που είχαν πάρει ανηφορική οδό. Η πίεση στα νοσοκομεία είχε αρχίσει να είναι πολύ μεγάλη, ενώ και οι αναλύσεις των λυμάτων έδειχναν απότομη αύξηση του ιικού φορτίου κατά 50%. Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση ήταν παραπάνω από ορατή, όπως φάνηκε και στη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή, όπου 13 από τους 33 ειδικούς ζήτησαν άμεσα ένα συνολικό «λουκέτο», ώστε να μην ξεφύγει η Αθήνα. 

Παράλληλα, όμως, με τα δύο δεδομένα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση: η πίεση να ανοίξει κανονικά η χώρα από τον ερχόμενο Απρίλιο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το ΕΣΥ να αποσυμφορηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο από τον Απρίλιο για όσο το δυνατόν πιο πλήρη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοικτό χώρο, καθώς θα έχει πλέον καλοκαιριάσει. Η πίεση να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα επιβάλλεται από το γεγονός πως ήδη έχουν δαπανηθεί 5,9 δισ. από τα 7,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, συνεπώς δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του Μαρτίου η στήριξη των επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή