Κορωνοϊός: Κατακόκκινη η Αττική – Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο, 40.000 ενεργά κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφερόμενος στην εμφάνισή της στην Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για «κορυφή του παγόβουνου το οποίο συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας: Προ των πυλών το τρίτο κύμα – Έρχεται ολικό lockdown;

Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Θωμαΐδης: Κρίσιμη εβδομάδα – Αύξηση του ιικού φορτίου

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο:

Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Θωμαΐδης, ανάφερε ότι «από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα». Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: «Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν μία τάση. «Δεν με πείθουν απόλυτα εμένα. Έχουν επισφάλιες. Τα λύματα δίνουν μία τάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, ενώ στήριξε την εισήγησή της Επιτροπής, της οποίας είναι και μέλος: «Τα σχολεία δεν είναι οδηγοί της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά. Το πιο εύκολο για εμάς είναι να πούμε ότι κλείνουμε τα πάντα. Όμως δεν είναι έτσι». 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή