Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Τα ενοχοποιητικά στοιχεία που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο κατηγορούμενων
• «Αφέλεια» επικαλείται ο 52χρονος μάγειρας
Τακτικές επικοινωνίες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αλλά και ιντερνετικών εφαρμογών φέρεται να είχαν ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ» και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας.
Τα κινητά έβγαλαν … λαβράκια
Η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα έδειξε πως οι επικοινωνίες μόνο… αθώες και τυπικές δεν ήταν. Για παράδειγμα στις 3 Νοεμβρίου ο γραμματέας του προξενείου έστειλε μήνυμα στον 52χρονο ρωτώντας τον: «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» Εκείνος, λίγη ώρα αργότερα, του απάντησε: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Από την έρευνα προέκυψε ότι εκείνο το βράδυ ο γραμματέας του προξενείου μπήκε στο Ίντερνετ και επισκέφθηκε το σάιτ του Πολεμικού Ναυτικού αναζητώντας πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκάφος.
Στα κινητά των δύο έχουν βρεθεί συνολικά 650 φωτογραφίες. Μάλιστα, κάποιες απεικονίζουν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Καστελλόριζου.
Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, οι δύο άνδρες συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές! Στις τέσσερις από αυτές, ο 52χρονος πρώην μάγειρας βρισκόταν στο Καστελλόριζο.
Τι ισχυρίζεται ο μάγειρας
Ο 52χρονος μάγειρας επιμένει ότι αφελώς απαντούσε στις ερωτήσεις του γραμματέα του προξενείου και ότι δεν του αποκάλυψε πληροφορίες που δεν ήταν ορατές στον καθένα, όπως για παράδειγμα τα ονόματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν αραγμένα στο Καστελλόριζο.
Και όντως προκαλεί εντύπωση το γιατί κατηγορείται ένας άνθρωπος, ο οποίος φέρεται να έδινε πληροφορίες, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να μαθευτούν μέσω της τεχνολογίας. Την απάντηση δίνουν πηγές από το Πεντάγωνο, οι οποίες υποστηρίζουν πως η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμη¬τη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί. Επίσης, φαίνεται ότι ο γραμματέας του προξενείου ζητούσε από τον μάγειρα να κρυφακούει τις συνομιλίες των στρατιωτικών που βρίσκονταν στο πλοίο όπου δούλευε και να τους φωτογραφίζει κρυφά με το κινητό του.
Όπως λένε οι κάτοικοι του Καστελόριζου, όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο νησί, ο μάγειρας ήταν απόμακρος και οι κουβέντες του ήταν μετρημένες. Έτρωγε μόνος του, απέφευγε τις παρέες και προτιμούσε να κινείται μόνος, ίσως για να έχει αρκετό χρόνο για να συλλέξει πληροφορίες.
Ζητά να αποφυλακιστεί ο 35χρονος
Ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου έχει επιβεβαιώσει ότι γνώρισε τον 52χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι, αλλά αρνήθηκε ότι τον στρατολόγησε προκειμένου να του δίνει πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοίων. Την ίδια ώρα, εμμένει στο αίτημά του για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ότι δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος.