Της Ελένης Τσερεζόλε
Ο επί πιο δεξιά πεθαίνεις ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια εκλογική χρονιά. Η περίπτωση πρόωρης προσφυγής σε κάλπες σημαίνει εκλογές με απλή αναλογική, σημαίνει δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας προς προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση, κάτι που προϋποθέτει ευρύτερο πολιτικό μέτωπο και συνεργασίες μεταξύ κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι τάσσονται υπέρ αυτής της κατεύθυνσης. Ένα κάλεσμα που αφορά σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ένας από τους πιθανούς εταίρους είναι και το Κίνημα Αλλαγής. Εκεί όμως τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς δεν υπάρχει ενιαία φωνή. Μοιάζει περισσότερο σαν υπάρχουν… δύο ψυχές σε ένα σώμα! Δύο πολιτικές γραμμές που συγκρούονται μεταξύ τους σε σχέση με τη στρατηγική του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μεν επικεφαλής, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην RealNews της Κυριακής, αναφέρθηκε στη «ζωτική ανάγκη για τη χώρα» για μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μπει φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση». Την ίδια ώρα όμως, σα να της απαντούσε ευθέως, ο πρώην υπουργός και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, απέκλειε κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντάς τον «σύνθεση και επιτομή λαϊκισμού και δημαγωγίας, ανικανότητας και ανευθυνότητας». Είχε προηγηθεί, στον αντίποδα, στις 12 Δεκεμβρίου, η συνέντευξη σε πατρινό περιοδικό του Γιώργου Παπανδρέου που μίλησε για «μεγάλη στροφή» που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση της ΝΔ με «μια προοδευτική διακυβέρνηση, ριζοσπαστική, οραματική αλλά και ρεαλιστική», αντιλαμβάνεται το κλίμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.
Η βιτρίνα έχει ραγίσει και αυτή η διχογνωμία για τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάρα πολύ ακόμη. Αν μάλιστα η κυβέρνηση προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τότε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πάρει την απόφαση: με την πρόοδο ή με τη συντηρητική οπισθοδρόμηση; Το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι»…