Όλη η αλήθεια για την φορολογία των αγροτών

Αλεξιάδης:  Δεν έρχεται φόρο-καταιγίδα για τους αγρότες

«Δεν έρχεται φόρο-καταιγίδα για τους αγρότες. Προσπαθούμε να κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο και αναλογικό», έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης,  τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το Οικονομικό επιτελείο δεν επεξεργάζεται  κάποιο σχετικό νομοσχέδιο ή άλλες αλλαγές για την φορολογία των αγροτών. Όμως αυτές τις ημέρες, αγρότες από κάθε μεριά της Ελλάδας, έχουν κατεβάσει τα τρακτέρ στους δρόμους, σε διαμαρτυρία για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό και τις αλλαγές που έχουν γίνει στην φορολόγηση των εισοδημάτων τους, μέσα στο 2015. Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα για τους αγρότες.

Όμως τι ισχύει στην πράξη; Πως συμβιβάζεται η εικόνα από την μία το υπουργείο να τονίζει πως θα υπάρξουν «ελαφρύνσεις, έως και απαλλαγή αγροτών από φορολογητέο βάρος» και την ίδια στιγμή η αγρότες να διαμαρτύρονται στους δρόμους;  

Τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία με τους δανειστές (Ν. 4336/2015 – ΦΕΚ Α 94/14.8.2015)

  1. Ο προσδιορισμός του καθαρού αγροτικού εισοδήματος γίνεται λογιστικά , δηλαδή από τα έσοδα αφαιρούνται τα έξοδα.

  2.  Το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή φόρου εισοδήματος που είναι 13%.

  3. Τα έξοδα που αναγνωρίζονται για να αφαιρεθούν, έχουν καθοριστεί με το Ν. 4172/2013 «για τη φορολογία εισοδήματος» και έχουν διευκρινιστεί με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ πολ. 1116/2015. Περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες (αγορές σπόρων, νεογνών,  λιπασμάτων, φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκους και έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), εφόσον αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά.

  4. Δεν φορολογούνται οι αγρότες,  για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν μέχρι του  ποσού των 12.000 €. Δεν φορολογούνται στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις.

  5. Για το πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν  λαμβάνουν επιστροφή φόρου κατανάλωσης που ανέρχεται σε  264 € ανά χιλιόλιτρο  .

Οι αλλαγές που έφερε τον νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές.

  1. Από Οκτώβριο 2015 σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ σε δύο ίσα στάδια, από τον Οκτώβριο 2015 και τον Οκτώβριο 2016 . Συγκεκριμένα από 1/10/2015 μέχρι 30/9/2016 επιστρέφεται ποσό 130 ευρώ και από 1/10/2016 καταργείται η επιστροφή. Νομοθετήθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος Δ, Υποπ/φος Δ5 του.

  2. Από το έτος 2016 για τα εισοδήματα που αποκτώνται προβλέπεται   σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών με τις άλλες κατηγορίες (στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος) με ποσοστά που ορίζονται  στο 20% για το φορολογικό  έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Οι αλλαγές του Νόμου 4342/2015 (ΦΕΚ Α 143/9.11.2015)  «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις κλπ».

Έγινε νομοτεχνική διόρθωση σχετικά με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ. Συγκεκριμένα συμπληρώθηκε η ημερομηνία 30/9/2016 που είχε παραληφθεί στο κείμενο του Ν. 4336/2015. Δηλαδή με το Ν. 4342/2015 για τους αγρότες δεν υπάρχει καμία νέα επιβάρυνση !!!

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών και την κατάσχεση των ποσών των τραπεζικών τους λογαριασμών.

  1. Προβλέπεται για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακατάσχετο ποσό ύψους  1.250 ευρώ, εφόσον έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο στο taxis ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού.

  2. Για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και δεν έχουν κάνει ρύθμιση καταβολής τους, στέλνεται εντολή  στις Τράπεζες να διενεργούν κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών και να τα αποδίδουν στο Δημόσιο.

  3. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για τις οφειλές των αγροτών και εφαρμόζονται όσα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους.

  4. Για τους αγρότες που είχαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και δεν τις είχαν ρυθμίσει ή δεν είχαν δηλώσει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έγινε αυτομάτως κατάσχεση των ποσών που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενισχύσεις τους .

    Τι αλλάζει στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Οι επαγγελματίες υποχρεώνονται να τηρούν λογιστικά βιβλία και να αναγράφουν σε αυτά τα έσοδα και τα έξοδά τους. Οι αγρότες τηρούν βιβλία όταν τα έσοδά τους υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ.

Πως προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη

Στους επαγγελματίες τα καθαρά κέρδη υπολογίζονται με αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα που έχουν αναγράψει στα βιβλία τους.ν Για όλους τους αγρότες ακόμα και αν δεν τηρούν βιβλία υπολογίζονται τα κέρδη με αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα.

 

Τα έξοδα που αναγνωρίζονται  

Τα έξοδα που αναγνωρίζονται για να αφαιρεθούν αφορούν γενικά αγορές εμπορευμάτων και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά την επαγγελματική δραστηριότητα . Απαραίτητο είναι τα έξοδα να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά. Ειδικότερα για τους αγρότες τα έξοδα που αναγνωρίζονται περιλαμβάνουν  τις αγορές σπόρων, νεογνών,  λιπασμάτων, φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκους και έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, ασφαλιστικές εισφορές . 

Πως φορολογούνται οι Αγρότες

Για τον υπολογισμό του φόρου τα καθαρά κέρδη πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή φόρου που για το έτος 2015 για τους επαγγελματίες είναι :

Ποσό κερδών – συντελεστής

Από 1 μέχρι 50.000 ευρώ – 26%

Πάνω από 50.000 ευρώ – 33%

 Για τους αγρότες ο συντελεστής φόρου  είναι 13% για όλα τους τα κέρδη.

Τι ισχύει για τα τεκμήρια

Για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος ισχύουν τα τεκμήρια για όλους τους φορολογούμενους. Εάν τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα από τα πραγματικά εισοδήματα τότε το φορολογητέο εισόδημα είναι το τεκμαρτό.

Προκαταβολή Φόρου

  1. Για όλους τους επαγγελματίες υπολογίζεται προκαταβολή φόρου έναντι των εισοδημάτων του έτους που υποβάλλεται η φορολογική δήλωση. Για τα εισοδήματα του έτους 2015, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και τους αγρότες η προκαταβολή υπολογίζεται στο 75% του ποσού του φόρου εισοδήματος.

  2. Η προκαταβολή δεν συνιστά φορολογική επιβάρυνση γιατί αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους.

  3. Κατά τον υπολογισμό της προκαταβολής αφαιρούνται ποσά που έχουν παρακρατηθεί.

  4. Εάν κατά το έτος που υποβάλλεται η φορολογική δήλωση έχουν μειωθεί τα εισοδήματα, τότε προβλέπεται διαγραφή της προκαταβολής.

     

Το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών:

Φορολογητέα Κέρδη 10.000 ευρώ

Φόρος εισοδήματος 2.600 ευρώ

 

Υπολογισμός προκαταβολής

2.600 ευρώ Χ 75% = 1.950 ευρώ

Εάν έχει παρακρατηθεί από τους πελάτες φόρος  1.500 ευρώ

Τότε η προκαταβολή είναι    450 ευρώ

 

Προστασία καταθέσεων από κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα χρέη

  1. Προβλέπεται για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακατάσχετο ποσό ύψους  1.250 ευρώ, εφόσον έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο στο taxis ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού.

  2. Για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και δεν έχουν κάνει ρύθμιση καταβολής τους, στέλνεται εντολή  στις Τράπεζες να διενεργούν κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών και να τα αποδίδουν στο Δημόσιο.

  3. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για τις οφειλές των αγροτών και εφαρμόζονται όσα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους.

  4. Για τους αγρότες που είχαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και δεν τις είχαν ρυθμίσει ή δεν είχαν δηλώσει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έγι

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή