Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Η Ε.Ε. δεν έχει μετατραπεί ούτε σε πολιτική ούτε σε στρατιωτική ένωση επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, και σημειώνει ότι ενώ θεωρητικά τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, στην πράξη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας απέναντι στην Τουρκία, δηλώνει ότι δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία με τη χώρα αυτή παρά στην αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής του Ερντογάν.
Πώς κρίνετε τη στάση της Μέρκελ καθώς επίσης των Ιταλών και των Ισπανών απέναντι στην Τουρκία;
Αρνητική με βάση τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντά μας αλλά και την ανάγκη για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο που απειλούνται από την Τουρκία. Δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία –ακόμη και στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία– παρά στην αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής του Ερντογάν. Με ερώτησή μου στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Μπορέλ, ζητώ επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας. Έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Σάντσεθ, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιγκλέσιας, ζητώντας τους να σταματήσουν οι ισπανικές εταιρείες τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου. Με ερώτησή μου στον Επίτροπο Οικονομικών, Τζεντιλόνι, ζητώ να εξαιρεθούν οι αμυντικές μας δαπάνες από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για όσο διάστημα εξακολουθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να εξοπλίζουν την Τουρκία.
Για ποιο λόγο ο Μακρόν άλλαξε ξαφνικά τη γραμμή του ταυτιζόμενος με τους Γερμανούς στο επίμαχο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας;
Υπάρχει πάντα η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν τις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. Σε αυτή τη Σύνοδο συζητήθηκαν πολλά θέματα μεγάλης σημασίας, όπως η τελική φάση του Brexit, η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ την περίοδο μετά τον Τραμπ, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, η άρση του βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτές τις συζητήσεις έγιναν αρκετοί συμβιβασμοί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μην επιμείνει ο Μακρόν στην άμεση εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Κατά την άποψή μου δεν θέλησε να σπρώξει τη Μέρκελ σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με την Τουρκία.
Εσείς ως ευρωβουλευτής πιστεύετε ότι η Ε.Ε. μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης;
Θεωρητικά τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Στην πράξη όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ε.Ε. δεν έχει μετατραπεί σε πολιτική ένωση, ούτε σε στρατιωτική ένωση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική. Δεν υπάρχει κοινή αμυντική πολιτική, ούτε φυσικά ευρωπαϊκός στρατός. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Γι’ αυτό, η προσπάθειά μας να λειτουργήσει η Ε.Ε. αποτρεπτικά σε σχέση με τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν συγκεντρώνεται στην οικονομική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Τουρκία. Ο θάνατος του Ζισκάρ ντ’ Εστέν μας θύμισε τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Ε.Ε. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είχε ηγηθεί της επεξεργασίας του Ευρωσυντάγματος, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο στην πολιτική ένωση της Ευρώπης και θα έλυνε με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε. Δυστυχώς, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί απέρριψαν το 2005, με δημοψήφισμα, το Ευρω-σύνταγμα.
Το Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει την ομαλή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;
Είναι σημαντικό, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να το μετατρέψουμε σε καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για 32 δισ. ευρώ οικονομικών ενισχύσεων και δανείων με προνομιακό επιτόκιο, τα οποία θα δαπανηθούν σε διάστημα εξαετίας. Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε κάθε χρόνο μία αναπτυξιακή ώθηση της τάξης των 5-6 δισ. στη βάση επενδυτικών σχεδίων που θα συνδέονται κυρίως με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για να μετατρέψουμε το εντυπωσιακό αναπτυξιακό «πακέτο» σε καταλύτη της ανάπτυξης πρέπει να έχουμε καλό προγραμματισμό και να εξασφαλίσουμε με διάφορους τρόπους συμπληρωματική χρηματοδότηση, για παράδειγμα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την έκδοση πράσινων ομολόγων. Τέλος, πρέπει να αποφύγουμε τη μετατροπή του αναπτυξιακού πακέτου σε χρηματοδότηση που θα βουλώνει εισοδηματικές και επιδοματικές τρύπες, χωρίς να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Στη διάρκεια μιας δεκαετίας έχουμε χάσει 30% του ΑΕΠ. Επομένως, είναι φανερό ότι τα 32 δισ. ευρώ, όσο σημαντικά κι αν είναι, δεν φτάνουν από μόνα τους για να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην οικονομία.
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ένα τρίτο κύμα πανδημίας;
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τη χριστουγεννιάτικη χαλάρωση θα ακολουθήσει στην Ε.Ε. –και φυσικά στην Ελλάδα– ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το θεωρεί βέβαιο και εκφράζει την ανησυχία του για την ένταση που θα έχει. Κατά την άποψή μου, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση με το λεγόμενο light lockdown. Ήδη χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν καλύτερες επιδόσεις από εμάς στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αισθάνονται την ανάγκη να αυστηροποιήσουν τα μέτρα που εφαρμόζουν. Καταλαβαίνω την κόπωση που αισθάνονται οι περισσότεροι συμπολίτες μας και τις οικονομικές πιέσεις που έχουν αναπτυχθεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Απευθύνομαι όμως σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά και στην κοινή γνώμη και επιμένω σε δύο βασικές θέσεις μου. Πρώτον, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα αν δεν αφήσουμε την πανδημία οριστικά πίσω μας. Δεύτερον, δεν μπορούμε να διανύσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού χωρίς να περάσουμε από ένα νέο αυστηρό lockdown. Το light lockdown και τα λεγόμενα μέτρα «ακορντεόν» δεν μπορούν να συνεχίσουν για μήνες με τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό να είναι γύρω στους 100. Χρειάζεται μια πιο δραστική παρέμβαση και στη συνέχεια μια προσεκτική επανεκκίνηση μέχρις ότου ο αποτελεσματικός εμβολιασμός φέρει την επιστροφή στην κανονικότητα.