Νέα ένταση στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων με πρόσφυγες

Νέα ένταση σημειώθηκε το απόγευμα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Πολλοί πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι, διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας να τους επιτρέψουν οι δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Ειδικές δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας, προσπαθούν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.
Παράλληλα, επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.

Αρκετοί μετανάστες έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνονται απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

Νωρίτερα, αστυνομικοί των Σκοπίων είχαν επιτρέψει σε ολιγομελείς ομάδες -κυρίως οικογένειες με παιδιά- να περάσουν τη μεθόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» φροντίζουν τραυματισμένους πρόσφυγες

Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προσφέρουν φροντίδα στους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη ρίψη των οποίων προχώρησαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών των Σκοπίων, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση.

«Οι ομάδες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, στην ελληνική μεθόριο, παρέχουν φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τα θραύσματα από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευσε ο στρατός των Σκοπίων», επισήμαναν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” στο μπλογκ τους στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα.

Το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE από την πλευρά του μετέδωσε, επικαλούμενο στελέχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εδρεύουν σε ένα γειτονικό χωριό στην Ελλάδα, ότι φρόντισαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή