Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Η κραυγή αγωνίας των καλλιτεχνών που κάνεις δεν ακούει…

Του Νίκου Βλαχογιάννη από την κυριακάτικη Kontra News

Ο κλάδος έχει «γονατίσει» ενώ τίθεται ακόμη και θέμα βιωσιμότητας

Το δεύτερο lockdown που, όπως φαίνεται, ήρθε χωρίς ιδιαίτερο πλάνο και χωρίς καθορισμένη ημερομηνία επαναφοράς, αποτελεί το πλέον καταστροφικό χτύπημα στον χώρο των τεχνών στην Ελλάδα.

Τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο του πολιτισμού, αφού θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές και πολιτιστικοί χώροι έχουν βάλει λουκέτο.

Τα πράγματα είναι δυσοίωνα, καθώς καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού δεν εργάζονται για σχεδόν 9 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση. Τα δύο lockdown έχουν φέρει ολική απώλεια εισοδημάτων, λόγω της απώλειας εισπράξεων, κάτι που οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο σε ανθρωπιστική κρίση.

Οι επαγγελματίες της τέχνης περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του κορωνο-επιδόματος, που καταβάλλεται σε όσους πλήττονται από την πανδημία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, είναι οι υποψήφιοι να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών του υπουργείου Εργασίας (artandculture.professionals.services.gov.gr.)

gdfgdfgdfgdfgdfgd

 

Σκουρολιάκος: Η Ν.Δ. έχει αλλεργία στους ανθρώπους της τέχνης

Λάβρος κατά των κυβερνητικών παροχών στους ανθρώπους της τέχνης είναι ο Πάνος Σκουρολιάκος. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μιλώντας στην κυριακάτικη Kontra News, κατηγορεί την κυβέρνηση για «επιεικώς ανεπαρκή μέτρα στήριξης στους καλλιτέχνες, που τους έχουν οδηγήσει ακόμη και σε συσσίτια για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Όπως αναφέρει, «Οι ενισχύσεις της κυβέρνησης αφορούν λίγους και αυτά που δίνει είναι επίσης λίγα. H πλειοψηφία των καλλιτεχνών απορρίπτεται λόγω των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που έχει ορίσει η Πολιτεία», καταλογίζοντας στη Ν.Δ. την λογική του ρουσφετιού. Μάλιστα, με στοιχεία που παραθέτει, «σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού ξεπερνούν τις 95.000. Η επέκταση του βοηθήματος για όσους είχαν πάρει το εποχικό επίδομα του 2018-2019 αφορά μόλις 2.770 άτομα».

«Έχουν δώσει ένα σκασμό λεφτά και δεν ξέρουμε ποιοι τα έχουν πάρει και με ποια κριτήρια», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκουρολιάκος επισημαίνει πως «η Ν.Δ. έχει αλλεργία στους ανθρώπους της τέχνης και τους τοποθετεί απέναντί της, εκτός φυσικά από τους ημετέρους της», αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση, για τους δικούς της λόγους, λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στους καλλιτέχνες.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, τη στιγμή που δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία ανοίγματος θεάτρων, μουσικών σκηνών και καλλιτεχνικών χώρων, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει πως «ήδη αρκετοί ηθοποιοί βιοπορίζονται από συσσίτια, που οργανώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στο Κοινωνικό Ιατρείο και στο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, καθώς από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση έχει θέσει όλο τον κλάδο του πολιτισμού σε υποχρεωτική αργία με ανεπαρκέστατη κρατική φροντίδα».

 

 

Χρηστίδου: Για γέλια και για κλάματα…

Τη σθεναρή αντίθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον πληττόμενο κλάδο του πολιτισμού, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης στο μέλλον, επεσήμανε η Ραλλία Χρηστίδου.

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε στην κυριακάτικη Kontra News πως «τα μέτρα δεν είναι απλώς ανεπαρκή, αλλά δεν ισχύουν καν». Αναφερόμενη στα συσσίτια που γίνονται, σχολίασε πως «δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που πλήττονται, αλλά όλοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι απειροελάχιστα και οδηγούν σε μία κατάσταση όχι απλώς δραματική, αλλά σε καταστροφή ολόκληρου του κλάδου».

Μιλώντας για τις ενέργειες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η κ. Χρηστίδου ανέφερε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς να επικρίνει, αλλά να αντιπροτείνει λύσεις και αυτό πράττουμε. Έχουμε καταθέσει σειρά από τροπολογίες για την στήριξη των καλλιτεχνών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, η επεξεργασία του οποίου έχει αρχίσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

«Ο λόγος που καταγγέλλουμε τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στους καλλιτέχνες είναι διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι από την Πολιτεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό μοιάζει με… “φιλοδώρημα”

Σε “χαμηλές πτήσεις” κινούνται οι προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού, μεσούσης της πανδημίας, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2021. Τα κονδύλια που προβλέπονται για τον πολιτισμό το 2021 είναι 359.100.000 ευρώ, έναντι 335.200.000 ευρώ που διατέθηκαν το 2020.

Ποσό εξαιρετικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η υγειονομική κρίση έχει αναδείξει τους Έλληνες εργαζόμενους στον πολιτισμό και τις τέχνες σε πρωταγωνιστές των πληττόμενων εργαζομένων, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα και από το πρώτο εξάμηνο του 2020 υπέστησαν μείωση εισοδήματος 95%.

Δυστυχώς το υπουργείο δεν αφουγκράζεται τις δυσκολίες που περνάει ο κλάδος στον οποίο προΐσταται, αλλά και τα διεθνή πεπραγμένα, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία στον πολιτισμό.

gdfgdfgdfgdfg

 

Γεύμα Αγάπης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Το Κontra βρέθηκε την Πέμπτη στην πρωτοβουλία αγάπης του Σ.Ε.Η. στο κέντρο της Αθήνας. Οι ιθύνοντες ετοίμασαν γεύματα αγάπης τόσο για άπορους συνάδελφους τους, όσο και για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ανάγκη από́ ένα ζεστό́ πιάτο φαγητού.

hgfghfgh

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η., Σπύρος Μπιμπίλας μας ενημέρωσε πως «από τους σχεδόν 10.000 ηθοποιούς στην Ελλάδα, ούτε 1.000 δεν είναι αυτοί που δικαιούνται το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση.

Ο Ζαχαρίας Ρόχας, ταμίας του Ταμείου αλληλοβοήθειας του Σ.Ε.Η. σχολίασε ότι «παλαιότερα μία παράσταση ισοδυναμούσε με ένα ένσημο. Τώρα χρειάζονται τρεις παραστάσεις για ένα ένσημο. Ως αποτέλεσμα, κανένας νεότερος θεατρικός ηθοποιός δεν έχει τα απαιτούμενα ένσημα για να ενταχθεί στην πλατφόρμα του επιδόματος».

Όπως μας είπαν από́ το σωματείο, τέτοιες πρωτοβουλίες στήριξης και αγάπης θα συνεχιστούν καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.

ghfghf

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή