Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο ανταγωνισμός και τα μυστικά παζάρια μεταξύ εταιρειών και κρατών, για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια
Πόσο θα στοιχίζει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Τρία ή 30 δολάρια η δόση; Και φυσικά πόσο ψηλά μπορεί να πάει (ή πρέπει να πάει) το ποσοστό κέρδους για τις φαρμακευτικές εταιρίες που θα το ανακαλύψουν και για τις βιομηχανίες που θα το παράξουν;
Η συζήτηση ( πίσω από την οποία υπάρχει και καβγάς) για το θέμα, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2020, όταν δηλαδή όλοι άρχισαν να τρέχουν να βρουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19. Είναι πολλές οι φωνές, όπως του Μπιλ Γκέιτζ (ιδρυτή της Microsoft) που υποστηρίζουν ότι οι φτωχές χώρες πρέπει να πάρουν το εμβόλιο με ανώτατο όριο τιμής (πολύ φτηνά).
Τα μυστικά για την τιμή του εμβολίου
Η πραγματική συζήτηση για την τιμή του εμβολίου, μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών, των παραγωγών και των αγοραστών, δηλαδή των κρατών, διεξάγεται κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και οι διαφωνίες ακόμα μεγαλύτερες.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Astra Zeneca συζητά με την ΕΕ σε μια τιμή 3-4 δολάρια τη δόση (δηλαδή έως 8 δολάρια το εμβόλιο), την ώρα που η Johnson & Johnson με την Sanofi and GSK, ζητά 10 δολάρια τη δόση (άρα 20 δολάρια το εμβόλιο). Ταυτόχρονα η Moderna ανεβάζει την τιμή στα 50-60 δολάρια το εμβόλιο (25 με 30 δολάρια η δόση) με ανώτατη τιμή που μπορεί να προκύψει τα 37 δολάρια τη δόση.
Άλλες εταιρίες όπως η Cure Vac να μην ανοίγει τα χαρτιά της, λέγοντας ότι εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που θα παραχθούν και φυσικά θα διατεθούν.
Όποιες τιμές και αν δεχθείτε πολλαπλασιάστε της με 2 ή και περισσότερα δισεκατομμύρια (αριθμός ανθρώπων που θα εμβολιασθούν) για να διαπιστώσετε το μέγεθος των εσόδων. Για να δούμε στην συνέχεια πόσες φορές τα έσοδα θα υπερκαλύψουν τα έξοδα (έρευνα και παραγωγή).
Το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac που άρισε να διατίθεται σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, τιμολογείται στα 60 δολάρια (30 δολάρια η δόση).
Στην συζήτηση όμως μπαίνουν και οι εταιρίες παραγωγής, άρα και η Ινδία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο. Οι άνθρωποι των ινδικών εταιριών κατηγορούν τις μεγάλες φαρμακευτικές της Δύσης ότι προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές, επειδή αποτυγχάνουν να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι Ινδοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες της Δύσης δεν θέλουν να δώσουν την παραγωγή (μιλάμε για δισεκατομμύρια δόσεις) σε χώρες όπως η Ινδία, γιατί θα πρέπει να μειώσουν την τιμή στα 3 δολάρια. Και αυτό φαίνεται και στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, στις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν. Χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα κα, παράγουν πολύ φτηνότερα φάρμακα και έχουν διαφορετικά περιθώρια κέρδους σε σχέση με τη Δύση, όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα τελικώς. Πρέπει να θυμίζουμε τις διαφορές εργατικού κόστους και συνολικά κόστους παραγωγής, μεταξύ της Ινδίας (ή της Κίνας ή του Βιετνάμ κ.ά.) και των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά όμως ειδικά στο φάρμακο και ειδικότερα το εμβόλιο που το περιμένουν όλα τα κράτη, οι εταιρίες έχουν το πάνω-χέρι στην διαπραγμάτευση. Γιατί μπορούν να ζητήσουν όποια τιμή θελήσουν. Έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα, είναι οι αρχικοί παραγωγοί, ενώ τα κράτη για να σώσουν την οικονομία τους θα πληρώσουν όσο-όσο.
Προπληρωμές και επιχορηγήσεις κρατικές και ιδιωτικές
Παρά το γεγονός ότι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν στην έρευνα, τα κράτη είναι οι απαραίτητοι χρηματοδότες. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ήδη από τις αρχές του έτους ξεκίνησε η χρηματοδότηση των εταιρειών (εν είδη προκαταβολής για τα εμβόλια που θα δοθούν).
Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson έχει ήδη πάρει από το αμερικανικό κράτος 1,45 δισ. δολάρια (έναντι 100 εκατομμύριων δόσεων εμβολίου).
Επίσης οι ΗΠΑ έδωσαν στην Moderna 0,5 δισ. για χρηματοδότηση κλινικών μελετών, όπως και στη Novamax 1,6 δισ. δολάρια (για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου).
Η Pfizer και BioNtech (για 100 εκατομμύρια δόσεις) ενώ η AstraZe-neca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πήραν από 1,2 δισ. δολάρια (για προπαραγγελία 300 εκατομμυρίων δόσεων).
Η γαλλική Sanofi μαζί με την βρετανική GSK πήραν 2 δισ. δολάρια (για 100 εκατομμύρια δόσεις).
Συνολικά οι ΗΠΑ έδωσαν για τα υπό δοκιμή εμβόλια, 10 δισ. δολάρια. Η επένδυση (προκαταβολή) αφορά σε όλο τον κύκλο, δηλαδή μεταφορά-αποθήκευση-διανομή, και ενίσχυση των κατασκευαστών φιαλιδίων και συρίγγων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις (συνολικός πληθυσμός ΕΕ 450 εκατ.) προπληρώνοντας 2,1 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων: Με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).
Το πώς συμφωνήθηκαν και πώς κατανέμονται αυτά τα ποσά παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, στο όνομα των βιομηχανικών μυστικών και των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει κάθε μία από τις εταιρίες ανακάλυψης, παρασκευής, παραγωγής, των εμβολίων.
Μυστικές είναι οι συμφωνίες που έχουν κάνει και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ.
Σε αυτό το χορό της διαπραγμάτευσης μπήκαν και ενώσεις ή συνασπισμοί δωρητών.
– Ο CEPI – Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) χρηματοδοτεί εννέα προγράμματα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Χρήματα έχουν δώσει κράτη αλλά και Ιδρύματα όπως των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, της Nestlé ή της ιαπωνικής τράπεζας Sumitomo Mitsui.
– Η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) που δημιουργήθηκε για να διασφαλισθεί ότι τα εμβόλια δεν θα έχουν ως αποδέκτη μόνο τις πλούσιες χώρες. Έχουν ήδη δεσμευτεί 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρεές. Και σε αυτή την συμμαχία μετέχουν κράτη αλλά και ιδρύματα ή εταιρείες (Ίδρυμα Γκέιτς, εταιρεία TikTok κ.ά.).
Το ερώτημα «πόσο θα στοιχίζει η κάθε δόση των εμβολίων», θα απαντηθεί όταν τα εμβόλια φτάσουν στην αγορά. Όπως επίσης και πόσο θα στοιχίσει το εμβόλιο στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το κόστος για την ανακάλυψή του είναι μεγάλο, αλλά τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια.
Ο κορωνοϊός μάλλον θα προκαλέσει μια ακόμα πρωτιά. Έχει ήδη προκαλέσει τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην ιστορία για φάρμακα (εμβόλια) μεταξύ εταιριών και κρατών.