Του Σάκη Παπαδόπουλου από την Κυριακάτικη Kontranews
Την Πέμπτη 19/11/2020 η Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συζήτησε με θέμα «Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία: Ετοιμότητα και Ανθεκτικότητα». Ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε η Κύπρια κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ.
Η εφιαλτική εξέλιξη της πανδημίας από τον κορωνοϊό κινητοποίησε επιτέλους τα αντανακλαστικά της Ενωμένης Ευρώπης για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα της Υγείας.
«Δεν θα σταματήσουμε πουθενά προκειμένου να σώσουμε ζωές…» είχε δηλώσει την 26/3/2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος κ. ΒΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ. Από τον Μάρτιο έως σήμερα, ελάχιστα έγιναν.
Μακάρι να υπάρχει έστω και τώρα συνειδητοποίηση για τη διακήρυξη ότι: «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Υγεία, να διαθέτει Συστήματα Υγείας έτοιμα να παράσχουν περίθαλψη κορυφαίου επιπέδου και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση επιδημιών και άλλων απρόβλεπτων απειλών για την υγεία…».
Ως βασικό μέσο για την επίτευξη αυτής της σημαντικής διακήρυξης αποφασίστηκε το Πρόγραμμα «Η Ε.Ε. για την Υγεία» που προβλέπει ημερομηνία έναρξης την 1/1/2021 και φιλοδοξεί να καταστήσει την ΕΕ «να έχει όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και να είναι προετοιμασμένη για κάθε αναδυόμενη απειλή για την υγεία…».
Αυτή η Ευρώπη δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, για να ελπίζουμε ότι ίσως να διαφαίνεται στο τέλος του Προγράμματος το 2027.
Το πρόγραμμα προβλέπει :
– ενίσχυση των Κρατών-Μελών στη μετάβαση σε καλύτερη ετοιμότητα,
– ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας,
– νέες δράσεις που θα καλύψουν κενά στη παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, στην προμήθεια του εξοπλισμού, στην επάρκεια των ανθρώπινων πόρων, στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και καινοτομιών…
– άρση ανισοτήτων μεταξύ ομάδων πληθυσμού, χωρών και περιφερειών, δυναμικότητας και στελέχωσης συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης,
– πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη καλής ποιότητας
– αντιμετώπιση της επιβάρυνσης από μη μεταδοτικές νόσους,
– αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης της υγείας από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος – τη κλιματική αλλαγή, τους όρους διαβίωσης…
Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να είναι «δυναμικό και ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες ανάγκες και προτεραιότητές τους…».
Προβλέπει συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Για τη χρηματοδότησή του προβλέπει κονδύλια 5,1 δισ. ευρώ που θα διατίθενται στα Κράτη-Μέλη ανάλογα να τα τεκμηριωμένα σχέδια που θα καταθέτουν.
Προφανώς όλες αυτές οι προθέσεις θα τεθούν στη δοκιμασία της επιβεβαίωσης. Η υλοποίηση σχεδίων εμβάθυνσης της Ενωμένης Ευρώπης εξαρτάται από τη πορεία εφαρμογής διακηρύξεων όπως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την Υγεία.
Να λοιπόν ένα σημαντικό πεδίο εθνικών διεκδικήσεων για την Ευρώπη της ποιότητας ζωής που οραματιζόμαστε.
Κοινή Πολιτική Υγείας για όλους τους πολίτες και κατοίκους της Ενωμένης Ευρώπης, ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και ως πλήρους σωματικής – ψυχικής – κοινωνικής ευεξίας.
Κοινή Πολιτική για το φάρμακο ως δημόσιο αγαθό.
Κοινή Πολιτική υψηλού επιπέδου για τη πρόληψη – την έγκαιρη διάγνωση – την αγωγή και προαγωγή της υγείας – τους εμβολιασμούς – τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – την σχολική υγιεινή – τη καταπολέμηση του καρκίνου – την αντιμετώπιση των σπάνιων νοσημάτων – την ιατρική της εργασίας – τη ψυχική υγεία – την επείγουσα περίθαλψη.
Να λοιπόν και πεδίο δόξης λαμπρόν και για το πολιτικό μας σύστημα και για τη Κυβέρνηση, που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο κ. Κικίλιας. Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση κονδυλίων του Προγράμματος «η Ε.Ε. για την ΥΓΕΙΑ», του Ταμείου Ανάκαμψης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του ΕΣΠΑ, του «Next Generation» και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο δράσεων που να αξιοποιεί και αυξημένες δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 (τουλάχιστον 7% του ΑΕΠ) και να επιδιώκει:
– την έμπρακτη θωράκιση του ΕΣΥ,
– τις μόνιμες προσλήψεις σημαντικού αριθμού δημόσιων λειτουργών υγείας, με χορήγηση και οικονομικών κινήτρων,
– τη καθολική πραγματοποίηση εμβολιασμών από τις Μονάδες της ΠΦΥ, που να λαμβάνουν ταυτόχρονα και όλα τα δεδομένα της κατάρτισης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς,
– την ασφάλεια της Χώρας μας ως τουριστικού προορισμού,
– τις παρεμβάσεις για τη πορεία προς ένα ολοκληρωμένο – ποιοτικό – δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
* Bουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ