Του Ανδρέα Νικολακόπουλου από την Κυριακάτικη Kontranews
Η Ευρώπη και όλος κόσμος ταλανίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού και η αγωνία για την εύρεση του εμβολίου κορυφώνεται. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και παρεμβατισμός απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας (Συρία, Λιβύη, Καύκασος) αλλά και εντός των συνόρων της ΕΕ, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, όπου η Τουρκική προκλητικότητα διαρκώς κορυφώνεται. Την ίδια ώρα ενεργοποιείται ο θρησκευτικός φανατισμός και η ισλαμική τρομοκρατία απειλεί εμπράκτως την ασφάλεια όλων των πολιτών της ΕΕ.
Σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας υπάρχει η ανάγκη για κοινές, οργανωμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διεθνείς πολυμερείς οργανισμοί δεν έχουν δώσει αποφασιστικές απαντήσεις και έχουν προκαλέσει αμφισβήτηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να οδηγήσει σε μια κοινή και αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει σιωπηλό απέναντι στην κρίση της πανδημίας. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και απέναντι στην πρόσφατη φιέστα του Ερντογάν στα Βαρώσια κατά παράβαση των ψηφισμάτων του. Το ΝΑΤΟ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν έχει επέμβει για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή σύμφωνα και με τις καταστατικές αρχές του. Δεν έχει καταφέρει επίσης να επέμβει αποφασιστικά στην περίπτωσή μας όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του απειλούνται από ένα άλλο. Ο Πρόεδρος Μακρόν τον είχε χαρακτηρίσει εγκεφαλικά νεκρό.
Σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία που απορρέει από το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Είναι σαφές ότι περιμένουμε μια μεγαλύτερη συμβολή των ΗΠΑ στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής. Άλλωστε, ο ρόλος των ΗΠΑ για την άμυνα της Ευρώπης είναι αδιαμφισβήτητος. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Περιμένουμε επίσης μια πιο ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή των διεθνών οργανισμών, τους οποίους σταδιακά ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε και στους οποίους ο νέος Πρόεδρος φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.
Ωστόσο, εδώ και καιρό έχουν διατυπωθεί οι προτάσεις του Προέδρου Μακρόν για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. Προτάσεις των οποίων η αναγκαιότητα καθίσταται περισσότερο από ποτέ εμφανής αυτή την εποχή που η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της ΕΕ. Αυτό το οποίο η Ελληνική διπλωματία έχει προσπαθήσει με επιτυχία να καταδείξει. Η Τουρκία με τον αναθεωρητικό ηγεμονισμό και επεκτατισμό του Προέδρου Ερντογάν αποτελεί πλέον απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για τους γείτονές της (Συρία, Ιράκ, Αρμενία κλπ.), αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και το δυτικό σύστημα ασφάλειας. Και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό μέρα με τη μέρα από τους συμμάχους και εταίρους μας. Η επιβολή κυρώσεων είναι μια απάντηση. Ακόμα περισσότερο, αν τα μέτρα έχουν και σοβαρό αντίκτυπο στην χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Ωστόσο, περισσότερο αποτελεσματική πολιτική θα ήταν μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και βεβαίως εξωτερικής πολιτικής. Διότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και τα οποία θα πρέπει να προασπίζει όλη η ΕΕ με τρόπο άμεσο και αυτονόητο, και χωρίς να απαιτείται όλη η διπλωματική προσπάθεια που διεξάγει το τελευταίο χρονικό διάστημα με επιτυχία η Ελληνική διπλωματία.
Πρόσφατα ο Πρόεδρος Μακρόν διατύπωσε ακόμα πιο προχωρημένες απόψεις περί αυτονομίας της Ευρώπης, σε σχέση τόσο με τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα. Και μίλησε για κυριαρχία της Ευρώπης αμυντική, τεχνολογική και νομισματική.
Μπορεί η πρόταση αυτή να φαίνεται μακρινή, ωστόσο η ανάγκη για περισσότερη ενοποίηση γίνεται πλέον περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Οι καταστάσεις και οι απειλές απαιτούν κρίσιμες κοινές αποφάσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά.
* Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ