Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας και την ίδια στιγμή αρχίζει να καταγράφει σημαντική φθορά λόγω της κακής διαχείρισης της παρούσας κρίσης. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να αντέχει, η προσεκτική και σοβαρή ανάλυση των μετρήσεων δείχνει ότι όλοι οι υπουργοί είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, καθώς ακόμα και ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταγράφει πρωτιά με 24%, αλλά δεν σημειώνεται ότι έχει τριπλάσιες αρνητικές γνώμες στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Χάνεται το παιχνίδι…
Η κυβέρνηση που επαναπαύτηκε στην διαχείρισης της πρώτης φάσης της πανδημίας χάνει το παιχνίδι, παρά την μέγιστη επικοινωνιακή στήριξη που έχει. Η φθορά είναι ήδη σημαντική και φαίνεται ότι παρασύρθηκε από την προπαγάνδα που προόριζε για τους άλλους και έκανε λάθη: άνοιξε τον τουρισμό χωρίς ελέγχους, τα σχολεία με υπερπληθυσμό, επέτρεψε στις μεταφορές υπερφόρτωση και διαχειρίστηκε τα τεστ με πολιτικά κριτήρια. Ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών στην παρούσα φάση αποδεικνύει ότι κινήθηκε χωρίς σχέδιο και δεν φρόντισε, όπως λένε και πολλοί βουλευτές της ακόμα και υπουργοί στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους να προετοιμάσει και να ενισχύσει το ΕΣΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης την «κάρφωσε» και είναι μια σημαντική μαχαιριά η επισήμανση ότι απέτυχε στην αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος, ενώ για να αλλάξει το κλίμα και να σταματήσουν οι αρνητικές κρίσεις επιχείρησε ο Β. Κικίλιας μέχρι και να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την προοπτική της έλευσης των εμβολίων που ακόμα δεν είναι έτοιμα και γίνονται κλινικές δοκιμές.
Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως σε πανδημία, παιδεία και οικονομία, κάθε μέρα βουλιάζει και περισσότερο στις αντιφάσεις και την ανεπάρκειά της, συμπαρασύροντας μαζί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
Αντιφατικά μηνύματα
Στο σκέλος των δραματικών εξελίξεων στην πανδημία και ενώ η ασφυξία στο ΕΣΥ είναι πλέον γεγονός, τα μηνύματα που στέλνει στην κοινωνία είναι αντιφατικά με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (σ.σ. θεωρείται «τελειωμένος» από τη συγκεκριμένη θέση και σχεδόν έχει «κλειδώσει» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος) που ανακοίνωνε πώς θα αρθεί σταδιακά το lockdown και μιλούσε για θετικά μηνύματα, ενώ μετά οπισθοχώρησε και ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα.
Πολλά λάθη…
Τα λάθη είναι πολλά και ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες. Η δραματική κατάσταση που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει οργή, ενώ είναι ενδεικτική η αποστασιοποίηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που μίλησε για λάθη και για την καθυστερημένη λήψη των αποφάσεων.
Η απαίτηση αρνητικού τεστ για όποιον μπαίνει στη χώρα επιβεβαιώνει την εγκληματική υποχώρηση της κυβέρνησης το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operatetors. Και αυτό διότι επιβάλλουν αρνητικό τεστ το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι σε τουριστική περίοδο έγινε το αντίθετο, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά στην έξαρση της πανδημίας, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.
Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης με τα δημοτικά σχολεία προκάλεσε ρήγμα και στην Κ.Ο. της ΝΔ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να είναι στο στόχαστρο ακόμα και από τους νεοδημοκράτες συνδικαλιστές. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και αποδείχθηκε και σε αυτό το θέμα ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία, αν και είχε τουλάχιστον έξι μήνες στη διάθεσή της.
Στο σκέλος της οικονομίας, η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή του Μαρτίου που οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και της υποαπασχόλησης για όσους δεν απολύονται. Επιδοτεί αναστολή εργασίας και όχι εργασία, ενώ εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση, καθώς 4 στις 5 μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης.
Ανασχηματισμός στο τραπέζι
Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, και ενώ πυκνώνουν τα πυρά και εκ των έσω με αιχμή το σαμαρικό στρατόπεδο, ήδη συζητείται το σενάριο του ανασχηματισμού, ενώ ακόμα και υποστηρικτές της κυβέρνησης, όπως η Καθημερινή αφήνουν αιχμές για το περίφημο «επιτελικό Κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Η ιδέα της διακυβέρνησης μέσω μιας «καγκελαρίας» είναι η προφανής, αλλά δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς υπουργούς που θα νοιώθουν ως μέλη μιας ομάδας, με ιδιοκτησία επιτυχιών και αποτυχιών. Στο κράτος μας είναι εύκολο να συμβεί αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Οι εντολές μου συχνά χάνονται μέσα σε μια γκρίζα μάζα”», έγραψε την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς που αποτύπωσε αυτό που λένε πολλοί υπουργοί παρασκηνιακά.
Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται εκλογές, τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση εν μέσω κρίσης όπως αποκάλυψε η προηγούμενη Κυριακάτικη Kontra news εξακολουθούν και συζητούνται και ο ανασχηματισμός είναι η πιο πιθανή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι αλλαγές τοποθετούνται είτε λίγο πριν τις γιορτές και αφού έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε προχθές είτε την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ώστε να δοθεί το μήνυμα της επανεκκίνησης, με την ελπίδα να έχει έρθει και το εμβόλιο.
Ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης
Ανεξάρτητα από τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή καταγράφεται αλλαγή και των συσχετισμών σε επίπεδο κοινοβουλίου και κοινωνίας. Η κίνηση να υπογράψουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 κοινό κείμενο ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων διαμορφώνει ένα σκηνικό που δεν το ανέμενε ο Πρωθυπουργός. Και αυτό διότι είναι η πρώτη φορά από το 2014 που υπάρχει ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης που πλέον αρχίζει και μετράει και τη φθορά της. Ακόμα και η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο μπορεί να άρεσε σε κεντρώους ψηφοφόρους που ήδη τον στηρίζουν, αλλά εξόργισε πολλούς δεξιούς, ενώ είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ άνοιξε τόσο μεγάλο μέτωπο με το ΚΚΕ.