Της Άλκηστης Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο κ. Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, στην Κυριακάτικη Kontranews επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων, και προβλέπει πότε θα επιτευχθεί καθολική ανοσία. Εκφράζει την αγωνία του για το υποχρηματοδοτούμενο Ε.Σ.Υ, δεν αποκλείει το άνοιγμα μαγαζιών την 1η Δεκέμβρη, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία της πανδημίας η οποία τείνει στην κορύφωσή της.
Η Ε.Ε έχει υπογράψει με τις Pfizer και Biontech, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου φτάνει στο 90%. Είναι τόσο υψηλό το ποσοστό; Πότε και πόσες δόσεις θα έρθουν στη χώρα;
Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις τρέχουσες κλινικές μελέτες τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της Moderna όντως υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου μπορεί να ξεπερνάει το 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από 94 και 95 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 σε σύνολο 44000 και 30.000 συμμετεχόντων, αντίστοιχα. Με την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων αλλά και με τη μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης αναμένεται να αλλάξει το ποσοστό αποτελεσματικότητας, σύμφωνα και με την εμπειρία από παλιότερα εμβόλια.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειωθεί σημαντικά, και επομένως με το μαζικό εμβολιασμό αναμένεται να επιτευχθεί συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer σχετικά με το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2, αναμένεται ότι εντός του 2020 θα παραχθούν 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που συνολικά θα ανέλθουν σε 1.3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Η Ε.Ε για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρίες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία με την Pfizer και την Ε.Ε είναι η τέταρτη αυτού του είδους. Η χώρα μας συμμετέχει και στις 4 συμφωνίες και αναμένεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2021 θα έχει διαθέσιμες τις πρώτες παρτίδες εμβολίων για στοχευμένο εμβολιασμό. Είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε παραπάνω από μια εγκρίσεις εμβολίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γνωρίζουμε για πιθανές παρενέργειες των νέων αυτών εμβολίων; Tι θα γίνει με όσους δεν επιθυμούν να το κάνουν;
Και τα 2 εμβόλια για τα οποία έχουν ανακοινωθεί τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις μελέτες φάσης 3 βασίζονται σε τεχνολογία με βάση το mRNA. Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων που έχουν αναφερθεί έως σήμερα περιλαμβάνουν καταβολή, μυαλγία, αρθραλγία, πονοκέφαλο, πόνο και ερύθημα στο σημείο της ένεσης. Σημασία έχει να κατανοήσουμε όλοι ανεξαιρέτως την αξία του εμβολιασμού ώστε να επιτύχουμε υψηλό βαθμό συλλογικής ανοσίας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία COVID-19. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορεί να προβλέψουν ότι σε περίπτωση που μολυνθούν από το SARS-CoV-2, έχουν σημαντικές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.
Δεδομένης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, πότε θα βγούμε οριστικά από τον κυκεώνα της πανδημίας;
Στους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να εκτιμήσουμε το τέλος της πανδημίας συμπεριλαμβάνονται η ανοσία μέσω εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, η διασταυρούμενη ανοσία, η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19, η φυσική ανοσία μετά το πέρας της λοίμωξης και ο μειωμένος ρυθμός μετάδοσης στην κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, προβλέπεται ότι ικανού βαθμού συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τήρηση των μέτρων της σωματικής απομάκρυνσης, της χρήσης μάσκας, του συχνού πλυσίματος χεριών κλπ, έχει ιδιαίτερη σημασία.
Mέσα σε ένα μήνα οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν. Θα αντέξει το Ε.Σ.Υ την πίεση;
Το Ε.Σ.Υ έχει επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και διευκόλυνση των διαδικασιών, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κορύφωσης των κρουσμάτων αναδιανέμονται επιπλέον κλίνες ΜΕΘ ώστε να αντιμετωπιστούν ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών με νόσο COVID-19 που νοσούν βαριά. Το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, από το Μάρτιο του 2020 δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση, με κόστος στην υγεία του σε δυσμενείς συνθήκες υποχρηματοδότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Η μονάδα εγκαυμάτων στο Παπανικολάου είναι πλέον μονάδα Covid, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να πάνε τους εγκαυματίες. Παράλληλα καρκινοπαθείς και άλλες σοβαρές παθήσεις καθυστερούν τις θεραπείες λόγω Covid. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Η περίοδος της πανδημίας έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες. Η ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης μεγάλου αριθμού ασθενών με COVID-19 καθιστά απαραίτητη την αναδιανομή των κλινών και του ανθρώπινου δυναμικού. Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να συνεχίσουν οι ασθενείς να λαμβάνουν κανονικά τη θεραπευτική τους αγωγή, με παράλληλη ενίσχυση της τηλε-ιατρικής. Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ειδικές συστάσεις για την προσαρμογή της λειτουργίας των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας για χορήγηση χημειοθεραπείας. Όσον αφορά στους εγκαυματίες και στις υπόλοιπες ομάδες ασθενών που μπορεί να πληγούν από τη μετατροπή κλινών σε κλίνες COVID, όμορες δομές υγείας θα επωμιστούν τη φροντίδα τους.
Βλέπετε να αποδίδουν τα μέτρα του lockdown ή θα χρειαστούν και άλλα;
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων είναι μια συνεχής διαδικασία και βασικό στόχο αποτελεί η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης των κρουσμάτων COVID-19. Hδη βρισκόμαστε στη φάση εντατικοποίησης των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης της COVID-19 καθώς φάνηκε ότι τα αρχικά μέτρα δεν ήταν επαρκή ως προς την ανάσχεση της εκθετικής ανόδου των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή αποτελεί στοίχημα η απαρέγκλιτη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, με τους προβλεπόμενους περιορισμούς των μετακινήσεων, την σωματική απομάκρυνση, την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και καθολική χρήση της μάσκας.
Δοθείσας της οικονομικής κατάπτωσης, μελετάται το μέτρο ανοίγματος καταστημάτων την 1η Δεκέμβρη. Μπορεί να γίνει αυτό;
Σαφώς το άνοιγμα των καταστημάτων αποτελεί βασικό στόχο για τον Δεκέμβρη, ειδικά ενόψει και της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Ωστόσο, η επιδημιολογική πορεία της COVID-19 στη χώρα θα καθορίσει τη δυνατότητα και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.
Γιατί πιστεύετε ότι ξέφυγε η κατάσταση με τα κρούσματα, και δη στη Θεσσαλονίκη;
Η τήρηση αποστάσεων και η χρήση της μάσκας είναι γνωστό ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η πλημμελής τήρηση των συστάσεων σε συνδυασμό με την έλευση του φθινοπώρου και την αύξηση του συγχρωτισμού συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
κ. Πρύτανη βρισκόμαστε σε «υγειονομικό πόλεμο» ως φαίνεται. Είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας ή δεν έχουμε δει τα χειρότερα ακόμη;
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην πορεία προς την κορύφωση της πανδημίας καθώς οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη ασθενών με COVID-19 αυξάνουν σημαντικά. Ευελπιστούμε ότι το σύστημα υγείας, τόσο ως προς την υλική όσο ως προς την έμψυχη συνιστώσα, θα ανταπεξέλθει με υπερβάλλοντα ζήλο.
*Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ