Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
ΟΛΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2011 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ
Ημέρες του Νοεμβρίου 2011, λίγο πριν την παραίτηση του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο, θυμίζει η παρούσα περίοδος. Τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας κυκλοφορούν ευρέως τις τελευταίες ώρες και δοκιμάζουν τις αντοχές του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Νοεμβρίου κατά την ανακοίνωση του lockdown όταν του ετέθη το ερώτημα εάν οι επιπτώσεις στην οικονομία θα μπορούσαν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, έσπευσε ουσιαστικά να απαντήσει με έμμεσο τρόπο σε αυτά τα σενάρια.
«Τώρα, δεν έχω να πω κάτι ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας και με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις» είπε, προφανώς έχοντας κατά νου τις σχετικές συζητήσεις σε διάφορα κέντρα, πολιτικά και οικονομικά, αλλά και σε κομβικές πρεσβείες.
Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για κοινό υπουργό Υγείας και άτυπο μορατόριουμ για έξι μήνες με κοινό σχέδιο δράσης και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ΕΣΥ και παράλληλα το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, με αυτά τα σενάρια.
Κυβέρνηση σε κρίση
Ακόμα και η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το περασμένο Σάββατο στα ΝΕΑ όπου επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε μεγάλη συζήτηση σε κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς θεωρήθηκε ως βοήθεια και στήριξη του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για να αποτραπεί ακριβώς το σενάριο της πτώσης του.
Ακόμα και διάφορα φιλοσαμαρικά σάιτ και οι συζητήσεις των υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά έχουν ως βασική οπτική ότι πρόκειται για κυβέρνηση σε αποδρομή, ενώ ακόμα και ο φιλικός προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, αποδίδει με προχθεσινό του άρθρο, ευθύνες στον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ελέγξει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και επισημαίνει ότι οι υπουργοί από τον περασμένο Μάιο έχουν κατεβάσει τα μολύβια και το έχουν καταλάβει οι πολίτες.
Χάνεται ο έλεγχος
Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και το Μέγαρο Μαξίμου εκεί που νόμιζε ότι ήλεγχε τα πράγματα, πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δέχεται και φίλια πυρά. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να σταθεί όρθια, αν και το κλίμα αρχίζει να γίνεται βαρύ.
Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν σιγά-σιγά να αποτυπώνουν την οργή του κόσμου και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε την περασμένη Πέμπτη στη συζήτηση στη Βουλή να επιρρίψει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στην τριτολογία του σημείωσε με έμφαση ότι για τη Θεσσαλονίκη φταίνε και οι τοπικοί παράγοντες που δεν έγινε lockdown νωρίτερα, ενώ για τα κρούσματα σε γηροκομεία έδειξε τις περιφέρειες ως υπεύθυνες.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση
Το άλλο ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει τις τελευταίες ώρες και φάνηκε ξεκάθαρα στη Βουλή είναι ότι πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε να δημιουργήσει μέτωπο απέναντί του από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μετά τον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ ήταν πρωτοφανής και η επίθεση στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 και θα φανεί πως θα αντιδράσουν για την πορεία του Πολυτεχνείου που θέλουν να γίνει κανονικά, ενώ η κυβέρνηση έχει σημάνει απαγορευτικό τόσο με το μήνυμα του Πρωθυπουργού όσο και προχθές με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός από εδώ και πέρα, μετά την απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής (ενδεικτική πρόταση για την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού εγνωσμένης αξίας και όχι στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ) υπό τον όρο άμεσης ενίσχυσης ΕΣΥ και πάγωμα αντιλαϊκών μέτρων, θα βρίσκεται ο ίδιος υπό μεγάλη πίεση. Και αυτό διότι ο Αλ. Τσίπρας θα τον κατηγορεί ότι στο εξής φέρει στο ακέραιο προσωπικά ο ίδιος την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους έξι μήνες στο ΕΣΥ και την κοινωνική συνοχή.
Το παρασκήνιο με Κικίλια και Γεωργιάδη
Το αρνητικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι ενώ πληθαίνουν οι φωνές ακόμα και μέσα από την Κ.Ο. της ΝΔ, έστω παρασκηνιακά, αλλά και οι παρατηρήσεις φιλικών αρθρογράφων, δεν κάνει κινήσεις ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ, συνταγογράφηση, τεστ), ενώ και στη Βουλή αρνήθηκε να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ και ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ακόμα και η φράση του –έμμεση παραδοχής της αποτυχίας- ότι στη Θεσσαλονίκη «πέσαμε έξω» ενισχύει την θεώρηση πως είναι πιεσμένος αρκετά και προσπαθεί να μην βρεθεί ο ίδιος ευθέως στο στόχαστρο της κριτικής. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε προ ημερών να βγει στο…«ξέφωτο» και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και να πάρει μέρος στην ενημέρωση, όπως θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα πλέον, καθώς έχει αποφασίσει να τον βάλει στο κάδρο των ευθυνών για τη στιγμή που θα χρειαστεί να αποτινάξει από πάνω του την κριτική.
Όμως το πλήγμα για τον ίδιο ήταν πολύ βαρύ και με τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «πέσαμε έξω» με το άνοιγμα του τουρισμού και φθάσαμε στην έκρηξη του δεύτερου κύματος. Ουσιαστικά ήταν το ίδιο που είχε πει και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN από τις 20 Αυγούστου στην Κριστιάν Αμανπούρ, αλλά τώρα δεν ήθελε να ακουστεί αυτό και υπήρξε μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί η είδηση. Μάλιστα, ο υπουργός εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή, για να διορθώσει ουσιαστικά όσα είπε, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς διαπληκτίστηκε με την παρουσιάστρια Ράνια Τζίμα που τον πίεσε δείχνοντάς του το βίντεο με τις δηλώσεις.
Στο παρασκήνιο της ΝΔ λένε, ότι παρά την προσπάθεια του Αδ. Γεωργιάδη να τα «μπαλώσει», η κίνησή του να πει ότι «πέσαμε έξω» εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του και συνδέεται με την ενόχλησή του διότι έχει υποβαθμιστεί, αλλά και με τις συζητήσεις για το εάν θα υπάρξει πρωτοβουλία και πότε για τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.