Πότε έγιναν αριστεροί οι Financial Times;

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επηρεάσει τα εγχώρια ΜΜΕ, όμως στο εξωτερι­κό τα πράγματα φαίνεται πως είναι κάπως διαφορετικά. Και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους Financial Times, ένα μέσο που απολαμβάνει την παγκόσμια αναγνώριση, με εκα­τομμύρια αναγνώστες σε όλο τον πλανήτη.

Σε άρθρο με τίτλο «Greece passes bill critics warn is de facto amnesty for tax offenders» (Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδο­ποιούν ότι είναι ντε φάκτο αμνηστία για τους παραβάτες) που υπογράφει η Kerin Hope, στηλιτεύεται η τρο­πολογία της κυβέρνησης που παρέ­χει αμνηστία σε χιλιάδες οφειλέτες με χρέη που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο έκαστος.

Η δημοσιογράφος λίγο-πολύ επι­σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί όσους εμπλέκονται σε οικο­νομικά εγκλήματα και δίνει ιδιαίτε­ρη σημασία στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπει πλέ­ον στους κατηγορούμενους τραπεζί­τες να διαφύγουν της δίωξης.

«Η τροπολογία χορηγεί αμνη­στία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους ως φοροφυγάδες, με τους επικριτές της να λένε ότι είναι ένα ανησυχη­τικό προηγούμενο για μία χώρα της ΕΕ που έχει δυσκολευτεί να πατά­ξει τη φοροδιαφυγή. Το νομοθέτημα ζητά να παγώσουν οι ποινικές διώ­ξεις και οι δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγά­δων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Εκα­τοντάδες ποινικές διώξεις θα μπο­ρούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοι­κητικά δικαστήρια έχουν ολοκλη­ρωθεί. Όμως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες υποθέσεις θα ξεπε­ράσουν το πενταετές όριο παραγρα­φής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν» αναφέ­ρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Με απλά λόγια, ένα διεθνές Μέσο δηλαδή υποστηρίζει ότι η κυβέρνη­ση ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πάντως ήταν και στο παρελθόν που οι Financial Times είχαν δυσαρεστή­σει την ελληνική κυβέρνηση. Πριν μερικούς μήνες οι FT είχαν επικρίνει την κυβέρνηση όταν έδινε τη δυνα­τότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν παγώσει από τη Δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες. «Αυτή η τροπο­ποίηση, που ανήκει σε μία γενικό­τερη διαδικασία αλλαγών του ποινι­κού κώδικα, αντιτίθεται στις διεθνείς πρακτικές με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί», σημείωνε η εφημε­ρίδα. Τον Φεβρουάριο, το ίδιο μέσο, με αφορμή την υπόθεση πολυιδιο­κτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης, είχε κατη­γορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «απροθυμία να τα βάλει με τους ολιγάρχες».

Έχουν εμπάθεια προς την κυβέρνηση;

Ίσως κάποιος να σκεφτεί πως οι Financial Times έχουν κάποια εμπά­θεια με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι όμως έτσι. Μόλις πριν λίγες ημέρες δημοσίευσαν αφιέρω­μα στη σύζυγο του πρωθυπουργού, ενώ πιο παλιά είχαν φιλοξενήσει άρθρα, δηλώσεις και συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και -άκρως κολακευτικά για τον ίδιο- ενυπόγραφα άρθρα γνώμης. Δεν έγιναν ξαφνικά αριστερό Μέσο οι Financial Times. Ούτε επιθυμούν να γίνουν κομματικό έντυπο της τοπι­κής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου. Απλώς εκεί κάνουν δημοσιογραφία…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή