Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για την εξέλιξη της πανδημίας, και το κρίσιμο στάδιο που ακολουθεί μέχρι το πολυπόθητο εμβόλιο όπου, σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση, πιθανόν να έχουμε στην Ελλάδα έτοιμο και για χορήγηση τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2021.
Ο Καθηγητής τονίζει την αναγκαιότητα να τηρηθούν βαριά μέτρα μετά το lockdown, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτη, όπως: η μάσκα παντού, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, και η συντεταγμένη λειτουργία των χώρων εστίασης, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του ιού. Tο ολικό lockdown των 3 εβδομάδων ίσως δεν είναι αρκετό, τονίζει ο έγκριτος επιστήμονας, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει τόσο σημασία που θα περάσουμε την καραντίνα, δηλαδή σε ποιο νομό, όσο το να μείνουμε μέσα.
Μέσα σε 3 μέρες η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη για το ολικό lockdown στο οποίο και καταλήγουμε. Πιστεύετε ότι αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, το οποίο και είναι οριακά σε κλίνες στο σύνολό του;
Ναι, είναι ένας βασικός λόγος, η κυβέρνηση έκρινε ότι τα τελευταία μέτρα δεν ήταν σίγουρη ότι θα πιάσουνε, αυτά που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο και επομένως αποφάσισε μια πιο σίγουρη λύση, αυτή του ολικού lock down για να προστατεύσει το Σύστημα Υγείας και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Πρόσφατα κάνατε μια τρομακτική πρόβλεψη περί των 3.000 με 4.000 κρουσμάτων την μέρα στην χώρα. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό δεδομένης και της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης;
Ήδη φτάσαμε τα 3.000 επομένως αυτό το κομμάτι της πρότασης έχει βγει. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε και τα 4.000 κρούσματα γιατί οποιαδήποτε μέτρα και αυτά του προηγούμενου Σαββάτου και αυτά που ανακοινώθηκαν αυτή τη στιγμή θα πάρουνε λίγο χρόνο, για να δράσουν, δηλαδή έχουμε ήδη μια εβδομάδα αυξήσεων μέχρι να αρχίσει μια μικρή κάμψη, και φυσικά έπονται δύο εβδομάδες μέχρι να αρχίσει η κάμψη με το lockdown, επομένως δεν είναι μια τρομακτική πρόβλεψη, είναι φυσικό επακόλουθο στις τιμές που έχουμε μέχρι τώρα.
Θα δούμε και περισσότερα κρούσματα;
Μπορεί. Έχουμε ήδη διπλασιασμό σε μια εβδομάδα ή και λιγότερο. Εφόσον είδαμε ήδη 3.000 κρούσματα μέχρι την Παρασκευή με τη λογική αυτή μπορεί να έχουμε 6.000 μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Είναι μια φυσική εξέλιξη, από τη στιγμή που δεν ελέγχουμε τον ιό, ο ιός εξελίσσεται με τις εκθετικές γεωμετρικές καμπύλες που έχει και μέχρι να ελεγχθεί, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι. Για αυτό και η κυβέρνηση πήρε γρήγορα τα μέτρα για να ανακόψει κάτι το οποίο είναι πολύ γρήγορο.
Ωστόσο αρκεί ένας μήνας καραντίνα ή μπορεί να είναι δίμηνη και τρίμηνη ;
Θα το δούμε αυτό. Θα φανεί αυτό από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεδομένης της κατάστασης δεν θα ήμουν σίγουρος ότι 3 εβδομάδες θα φτάσουν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν φτάνουν 3 εβδομάδες καραντίνας.
Έχετε πει επανειλημμένως ότι ο τρόπος που κάνουμε τεστ στην Ελλάδα μας κάνει πιο «τυφλούς» να βλέπουμε τα κρούσματα στην κοινότητα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες.
Αυτό που λέω και νομίζω ότι θα σταματήσει αφορά στα τεστ στα αεροδρόμια που γινόντουσαν και δεν υπάρχει λόγος πια να γίνονται δεδομένου ότι τότε θέλαμε να ελέγξουμε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ανθρώπων άλλων χωρών σε σχέση με εμάς, επομένως θα έβαζα πια περισσότερα τεστ για να μπορεί ο καθένας να κάνει τεστ από αυτούς που έχουν συμπτώματα, και δεύτερον για να γίνονται τυχαία δειγματοληπτικά τεστ και σε διάφορες περιοχές για να ξέρουμε και στατιστικά πως είναι ο ιός, όχι μόνο από αυτούς που είναι ασυμπτωματικοί και έχουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν.
Γιατί εδώ δεν κάνουμε περισσότερα τεστ για να έχουμε καλύτερη εικόνα;
Αυτό αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας, για τον οποίο δεν είμαι υπεύθυνος. Αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες. Δηλαδή το να είναι διαθέσιμα πολλά τεστ στους πολίτες για να μπορούν να βρίσκονται εύκολα αυτοί που έχουν συμπτώματα και είναι θετικοί και το δεύτερο πράγμα να υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ για να έχουμε καλύτερη εικόνα της κοινότητας.
Δεδομένου ότι το πρώτο στάδιο της πανδημίας μας βρήκε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση άλλαξε άρδην. Ο τουρισμός, η χαλάρωση των μέτρων από την κυβέρνηση, τι ακριβώς μας έφερε εδώ;
Νομίζω μια σειρά πραγμάτων. Πρώτον η χαλάρωση μέτρων που υπήρξε το καλοκαίρι έπαιξε ρόλο -δεν κρατήσαμε την συγκέντρωσή μας και την εγρήγορσή μας με την έννοια ότι επειδή είδαμε τα πράγματα πιο εύκολα χαλαρώσαμε πάρα πολύ και αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πιστεύω ότι στη δεύτερη φάση της επιδημίας δεν αντιληφθήκανε- αντιληφθήκαμε- να το πω έτσι, ότι ο ιός αυξανόταν με τις εκθετικές καμπύλες ακόμα και όταν οι αριθμοί ήταν σχετικά μικροί. Το μοντέλο της εκθετικής αύξησης δεν έχει αλλάξει, οι αριθμοί έχουν αλλάξει που είναι τώρα πιο μεγάλοι. Ο ιός αυξανόταν με τον ίδιο αριθμό, απλά οι αριθμοί ήταν μικροί και δεν μας έκανε εντύπωση.
Έχετε πει ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Τι σημαίνει αυτό; και πως μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;
Αυτό ίσχυε πριν. Έχουμε καλύτερη παρακολούθηση επομένως δεν συμβαίνει πια αυτό. Αυτό που συνέβαινε παλιότερα ήταν ότι επειδή είχαμε και κάναμε λιγότερα τεστ και επίσης επειδή είχαμε ίσως αυξημένη παρουσία του ιού, σε σχέση με τα τεστ που κάναμε, ουσιαστικά βλέπαμε λιγότερα κρούσματα από αυτά που θα έπρεπε να έχουμε την ευλυγισία να βλέπουμε σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Έχετε πει ότι η δέσμη μέτρων πρέπει να είναι βαριά και μόνιμη. Μέχρι πότε; Τι πρέπει να κάνουμε, και πότε θα δούμε αχτίδες φωτός για να επιστρέψουμε στην γνώριμη πραγματικότητα;
Τώρα που μπήκαμε σε lockdown, συζητάμε τι θα γίνει μετά το lockdown. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια δέσμη μέτρων η οποία να είναι βαριά και να κρατήσει. Δηλαδή ένα πλαίσιο μέτρων που να μην αλλάζει κάθε εβδομάδα, να μην τρέχουμε πίσω από τον ιό. Να έχουμε δεσμευμένα κάποια μέτρα, σταθερά, βαριά που να μην αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη, για να κρατάμε τον ιό σε χαμηλά επίπεδα, και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο με Μάρτιο. Και εννοώντας βαριά μέτρα είναι, μάσκα παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και πολύ συντεταμένη λειτουργία των μαγαζιών εστίασης. Αυτή είναι η βάση και η λογική των βαριών μέτρων.
Η μετακινήσεις πάρα πολλών Αθηναίων σε άλλους νομούς (είδαμε εικόνες χιλιάδων αυτοκινήτων στα διόδια) δεν θα επηρεάσει πιστεύετε, τη διασπορά του ιού;
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη ετερογένεια όσο στην προηγούμενη φάση. Τώρα δεν έχει τόση σημασία γιατί ο ιός έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση πια. Μπορεί να κοστίσει λίγο και ίσως να βοηθήσει γιατί πχ κάποιοι άνθρωποι που επιλέγουν να πάνε σε μια άλλη κατοικία να περάσουν το lock down πχ ένα εξοχικό, πρακτικά θα βιώσουν καλύτερα την εμπειρία εκεί άρα θα είναι καλύτερη και η ψυχολογία τους. Εξάλλου με το γενικό lock down θα είναι μέσα επομένως μικρή σημασία έχει το που.
Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε το εμβόλιο ή κάποιο δραστικό φάρμακο κατά του ιού;
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί να έχουμε εμβόλιο στην Ελλάδα ακόμα και για χορήγηση τον μήνα Δεκέμβριο ή ένα μήνα αργότερα λέει άλλο ένα αισιόδοξο σενάριο. Η εκτίμησή μου είναι ότι Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2021 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αυτή είναι η μέση εκτίμηση. Αν το δούμε καθαρά υγειονομικά το επόμενο καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο από το φετινό του 2020 αλλά όχι τόσο χαλαρό σαν το καλοκαίρι του 2019. Καθαρά υγειονομικά από τον Ιούνιο του 2021 θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Αν το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό τότε ο Ιούνης του 2021 θα είναι σαφώς καλύτερος. Αν το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό θα είμαστε πιο ζορισμένοι. Με το εμβόλιο στο χέρι πάντως θα είμαστε πολύ καλύτερα σε κάθε περίπτωση.
Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης