Στο 5,7% η παγκόσμια ανεργία – Στο 24,6% η Ελλάδα – Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 26.000 θέσεων
Επαφές στις Βρυξέλλες για τα προγράμματα Απασχόλησης του 2016, όπου θα μεταβεί αύριο η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Αύριο, θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάνε Τίσεν.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και το ζήτημα της εφαρμογής του συστήματος διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας.
Η ανεργία που στην χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, (24,6% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2015), αποτελεί κοινωνική μάστιγα, αλλά και εμπόδιο για την ομαλή μεταρρύθμιση σε άλλα ανοιχτά μέτωπα της Οικονομίας, όπως το Ασφαλιστικό.
Ήδη τρέχουν προγράμματα για την στήριξη της απασχόλησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ύψους 53,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά 26.000 ανέργους ηλικίας 29 με 64 ετών και θα περιλαμβάνει την κατάρτιση τους σε κλάδους αιχμής και να λάβουν μάλιστα και σχετική πιστοποίηση.
H περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τις 4/01/2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/2/2016.
Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Στο 5,7% η ανεργία παγκοσμίως
Πτώση από το 5,8% στο 5,7% θα πέσει η ανεργία το 2017 λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όμως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αρμόδιους φορείς, η παράλληλη αύξηση του πληθυσμού φέρνει και αύξηση στον συνολικό αριθμό των ανέργων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε έκθεση της η Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται ότι, ο συνολικός αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. για πρώτη φορά το 2017, ενώ το 2014 ήταν 197,1 εκατ. και η πρόβλεψη της υπηρεσίας για το 2016 είναι 199,4 εκατ.
Η δραματική αυτή αύξηση γεωγραφικά εντοπίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Στην έκθεση τονίζεται ότι, «Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας που επιδεινώνονται σε αυτές τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν παράπλευρες απώλειες στις αντίστοιχες περιοχές, καθώς η εξάπλωση της μετανάστευσης, οι μειώσεις των εμβασμάτων και η πιο αργή ανάπτυξη κερδών επηρεάζουν τις γειτονικές οικονομίες».
Σε αντίθεση με την πτώση της ανεργίας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, στις ευρωπαϊκές οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που πλήττονται από την κρίση, τα ποσοστά παραμένουν άνω του 20% αν και σημείωσαν πτώση, κατά μέσο όρο κοντά στο 2%.