Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Για μεθοδικότητα, ταχύτητα και διορατικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του β΄ κύματος της πανδημίας κάνει λόγο ο Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου. Αναφερόμενος στα όσα ανακοινώθηκαν, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση επεκτείνει και ενισχύει το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις με μέτρα, το επιπρόσθετο κόστος των οποίων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με τις Μ.Ε.Θ επισημαίνοντας ότι «παραλάβαμε 557 και τις φθάσαμε σε λίγους μήνες σε 974». Χαρακτηρίζει αποτρόπαια την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από την εισβολή κουκουλοφόρων και σημειώνει ότι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.
Αντέχει η Οικονομία τη χρηματοδότηση ενός παρατεταμένου lockdown;
H Κυβέρνηση έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα, και θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση, καθώς και την απόφαση να διατηρεί πυρομαχικά στο «οπλοστάσιο» της χώρας αξιοποιώντας, με σύνεση και υπευθυνότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Τώρα, καθώς κατέστη αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων απέναντι στον κορωνοϊό, η Κυβέρνηση επεκτείνει και ενισχύει το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με νέα μέτρα, το επιπρόσθετο κόστος των οποίων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Έχουμε προνοήσει και θα αντέξουμε αυτούς τους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι να υπάρξει εμβόλιο και σιγά σιγά να αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε στη λήψη μέτρων προκαλώντας έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού;
Τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Ύστερα, όμως, από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας και με το που έγινε αυτό φανερό πήραμε μέτρα. Τώρα που ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά, με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο για να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών. Αφού πρώτα έχουμε διασφαλίσει την υγεία όλων των πολιτών και φυσικά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σας κατηγορούν ότι τα επιδόματα σε εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση δεν είναι επαρκή για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει, είναι προφανής: αυτό συμβούλευσαν οι ειδικοί αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων και τις συνθήκες στους χώρους αυτούς. Πρέπει όμως οι επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι, να γνωρίζουν ότι όπως σταθήκαμε κοντά τους τις δύσκολες μέρες της Άνοιξης, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους οι οποίοι μπαίνουν σε αναστολή για έναν μήνα και θα έχουν την ενίσχυση ειδικού σκοπού. Ήδη ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται 4ος και 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής της οποίας το 50% δεν θα επιστραφεί, αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά.
Τι απαντάτε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση ολιγώρησε στο θέμα των ΜΕΘ και του ΕΣΥ;
Χαμένοι στην απομόνωση, καταφεύγουν και πάλι στα ψέματα και τη διαστρέβλωση. Ο κ. Τσίπρας και πάλι ψεύδεται και διαστρεβλώνει τις θέσεις μας για να εξαπατήσει. Δεν έχει ακούσει ότι οι 1.200 Μ.Ε.Θ. είναι ο στόχος που έχουμε θέσει για να φτάσουμε τον μέσο όρο της Ε.Ε.; Δεν ξέρει ότι ο συνολικός αριθμός Μ.Ε.Θ. αφορά στο σύνολο των ασθενών κι όχι μόνο για αυτούς που πάσχουν από κορωνοϊό; Φωνάζει σήμερα, ενώ παρέδωσε 557 Μ.Ε.Θ., όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε λίγους μήνες τις έχει φτάσει σε 974; Αν είχαμε μείνει σε αυτές που άφησε ο κ. Τσίπρας, σήμερα δεκάδες ασθενείς θα βρίσκονταν εκτός Μ.Ε.Θ.
Ποια είναι η θέση σας σε ό,τι αφορά στον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών;
Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. Οι πρακτικές αυτές είναι ναζιστικές, απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ταμπέλες κρέμαγαν οι ναζί στους Εβραίους. Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Την ίδια στιγμή, όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Κυβέρνηση πάντα ζητούσε τη συνδρομή τους για να αποβληθούν τέτοια αντικοινωνικά και φασιστικά στοιχεία. Δυστυχώς, δεν την είχε πάντα και το ακαδημαϊκό προσωπικό που πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστεί με την Αστυνομία εκεί που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Η απάντηση στους κουκουλοφόρους παντός τύπου είναι η Δημοκρατία. Με περισσότερη δημοκρατία εμείς απαντάμε!
Τι να περιμένει η χώρα μας από τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α;
Με τα τωρινά δεδομένα, νέος πρόεδρος θα είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έφερε τον Ερντογάν στην Επιτροπή και του είπε ότι, μέχρι να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κύπρο, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα είναι όσο πιο δύσκολη γίνεται. Όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο μόνος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα δύο φορές. Συνεπώς, το να έχεις κάποιον με αυτή την προδιάθεση απέναντι μας, γνώστη μάλιστα των θεμάτων, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Παράλληλα και η Κάμαλα Χάρις, όπως και πολλά στελέχη που ακούγεται ότι θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις, έχουν μια μακρά σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Συνεπώς, ως προς την εφαρμογή πολιτικής, δεν θα υπάρχει μόνο καλή θέληση, αλλά και άνθρωποι που διακρίνονται για την πολύ ευνοϊκή στάση τους απέναντι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.