Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών: Χωρίς μειώσεις οι νέες αντικειμενικές

Τι φέρνουν οι νέες αντικειμενικές – Δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ

Δεν υπάρχουν αυξήσεις στις νέες  αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.  Αντίθετα, στο νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών προβλέπονται μειώσεις από 5% μέχρι 19% για τις περισσότερες περιοχές.

Δεν αλλάζουν οι τιμές στα «άκρα», στις πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές αντικειμενικές  αξίες. Δηλαδή δεν αυξάνονται οι τιμές ζώνης στις περιοχές με χαμηλές αξίες (400 έως 650 ευρω/τ.μ.),  για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες για αύξηση, ενώ δεν μειώνονται και οι αξίες στις πολύ ακριβές περιοχές (4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω) για τις  οποίες η αρμόδια επιτροπή είχε εισηγηθεί την μείωσή τους.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλη την επικράτεια, όπως περιλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καλύπτουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από την  21η  Μαϊου του  2015.

Όμως οι μειώσεις στις αξίες των ακινήτων δεν αλλάζει τον  ΕΝΦΙΑ του 2015, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με αξίες του Ιανουαρίου, ενώ δεν θα αλλάξει και ο εισπρακτικός στόχος, 2,65 δισ. ευρώ για τον φόρο ακίνητων του 2016.

Όμως ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο μοναδικός φόρος, αλλά υπάρχει πλήθος φόρων και τελών που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων και κληρονομιές και για όσες πράξεις πραγματοποιήθηκαν μετά την 21η Μαϊου (Όπως προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ), θα έρθει κύμα επαναπροσδιορισμού των φόρων.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο συντελεστής του φόρου που υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση του με τις νέες αξίες.

Οι πιο σημαντικοί φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές είναι:

1. ΦΠΑ νέων ακινήτων.  Μεγάλη μεταβολή, καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της διαφοράς μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους μιας κατοικίας και της τιμής πώλησής της.

2. Ο φόρος κληρονομιών, και γονικών παροχών υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων με κλίμακα και συντελεστές που κυμαίνονται από το 5% έως και το 40% ανάλογα με την αξία της περιουσίας και τη συγγένεια.

3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

4. ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα ο συμπληρωματικός φόρος, που αν και δεν θα αλλάξει κάτι για το 2015, οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να φέρουν αναδιανομή του φορολογικού βάρους εντός του 2016.

5.  Ελάχιστο μίσθωμα ακινήτων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ελάχιστο μίσθωμα ακινήτου είναι 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, κάθε έτος.

6. Μεταβίβαση ακινήτων. Τα  έξοδα συμβολαιογράφου είναι μέχρι 0,8% της αξίας του ακινήτου.

Με τις νέες αξίες, αλλάζουν και οι φόροι σύμφωνα με τους παραπάνω συντελεστές. Αυτό μπορεί να είναι θετικό για τους φορολογούμενους, όμως σημαίνει και ανάλογη υστέρηση εσόδων για το Δημόσιο. Για τον περιορισμό της μείωση των εσόδων δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να δούμε αλλαγές στην φορολογία.

Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσα από την μείωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουμε μέσα από του λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Τρύφων Αλεξιάδης, έχει δηλώσει πως  τον Ιανουάριο του 2017 θα μπει σε εφαρμογή  νέο σύστημα εμπορικών τιμών. Το ενδιάμεσο αυτό στάδιο προέκυψε μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας που επιτάχυνε τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του,  τονίζει ότι «παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, το υπουργείο τονίζει  ότι: 

«Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

Η Υπουργική Απόφαση:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για “αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών”, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή