Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Για μεγάλο αγώνα που δίνει η χώρα μας γύρω από το θέμα του κορωνοϊού κάνει λόγο ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος και σημειώνει ότι και στο β΄ κύμα της πανδημίας «θα τα καταφέρουμε και πάλι. Η υπευθυνότητα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι μεγάλη». Ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «Κασσάνδρες και κοράκια που επενδύουν στην καταστροφή και υποσκάπτουν τα θεμέλια ενός δύσκολου αγώνα για τη δημόσια υγεία» και επισημαίνει πως «εκείνοι που άφησαν μόλις 585 ΜΕΘ δεν δικαιούνται να κάνουν πως κόπτονται για τον πολίτη».
Tρομακτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μήπως καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα;
Δεν θα ακουστώ μονότονος αν θυμίσω πως η Ελλάδα αποτελεί το ευρωπαϊκό success story γύρω από το θέμα του Κορωνοϊού. Πολίτες και κυβέρνηση κατόρθωσαν ένα ελληνικό υγειονομικό θαύμα. Και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θεωρώ όμως πως οι αντιδράσεις ήταν οι ενδεδειγμένες. Να σας θυμίσω, κυρία Λιάκου πως εκείνοι που καταδικάστηκαν από τον λαό για την κακή διαχείριση της κρίσης στο Μάτι και την καταστροφή στο Μάτι, αυτοί που δεν ψήφισαν καν για τις αποζημιώσεις από τον Ιανό στην Καρδίτσα, τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο και το παίζουν και κήνσορες. Αντιθέτως, η Eurostat τόνισε σε έρευνα της πως η χώρα μας είχε τις χαμηλότερες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω του COVID 19. Σαφώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Όμως πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Και πάλι η υπεύθυνη κυβέρνηση πράττει το σωστό. Ούτε να φανταστώ δεν μπορώ τί θα είχε συμβεί εάν τη διακυβέρνηση της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανησυχείτε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν θα αντέξει;
Η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη. Η υπευθυνότητα όμως του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μεγάλη. Η εκτίμηση μου λοιπόν, είναι πώς θα τα καταφέρουμε και πάλι. Προτρέπω δε τις «Κασσάνδρες» της πολιτικής εγχώριας σκηνής, τα κοράκια εκείνα που επενδύουν στην καταστροφή, να σταματήσουν να υποσκάπτουν τα θεμέλια ενός δύσκολου αγώνα για τη δημόσια υγεία. Εκείνοι που άφησαν μόλις 585 ΜΕΘ, δεν δικαιούνται να κάνουν πως κόπτονται για τον πολίτη. Όσοι ποντάρουν στον θάνατο και την αποτυχία, δεν δικαιούνται να μιλάνε. Η χώρα μας δίνει μεγάλο αγώνα.
Σας κατηγορούν ότι δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. Τι έπρεπε να γίνει;
Τι να πει κανείς για την αντιπολίτευση του «τίποτα» και των «ψεμάτων»; Τα στοιχεία είναι δεδομένα: Ξεπερνούν τις 6.000 οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού, απόλυτα στοχευμένες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την αντιμετώπιση της COVID 19 από τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι το τέλος του έτους, 1.423 νέοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα εισέλθουν στο ΕΣΥ, καλύπτοντας μόνιμες θέσεις τακτικού προσωπικού. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νέας προκήρυξης 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου 200 θα αφορούν στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζονται ενίσχυση. Ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες η πρόσληψη 942 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης 81 θέσεων μόνιμων γιατρών διάφορων ειδικοτήτων για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.209 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού διάφορων κλάδων και κατηγοριών προσωπικού. Επιπλέον του επικουρικού προσωπικού υπάρχουν 2.250 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες η ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητά τους. Επίσης δημιουργούνται άμεσα 253 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ επικέντρωση υπάρχει στα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτή τη στιγμή και με μεγάλο αγώνα λειτουργούν 945 κλίνες ΜΕΘ. Τέλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα γίνουν όσες προσλήψεις πρέπει για να σταθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας.
Είναι απελπιστική η κατάσταση στα ΜΜΜ. Γιατί δεν γίνεται άμεσα κάτι; Όσον αφορά στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση κινήθηκε σε ένα τρίπτυχο αποσυμφόρησης στις ώρες αιχμής, με κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση με 200 οχήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Ακολουθεί πλήθος προσλήψεων για να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια. Όπως όμως τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Πέτσας, κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο και διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι, από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα, μόλις 29 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία.
Η επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν μπορεί να είναι καταλύτης εξελίξεων όσον αφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία;
Ήδη η κατάσταση, κυρία Λιάκου έχει προχωρήσει πολύ, με τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας αλλά και Τουρκίας – Ευρώπης να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση, με σχέδιο και σωστή στρατηγική, συνδιαμόρφωσε τη στάση της Ευρώπης ως προς την Τουρκία κι αυτό είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Το διπλωματικό τείχος που έστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε και τώρα φαίνονται οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Η Τουρκία δεν μπορεί να συγχωρήσει στον Εμανουέλ Μακρόν την απλόχερη στήριξή του στη χώρα μας. Μάλιστα γελάω καθώς αρκετοί έσπευδαν τις τελευταίες ημέρες να προεξοφλήσουν έως και «στροφή» της γαλλικής διπλωματίας υπέρ της Τουρκίας. Είναι οι πολιτικοί και η πολιτική του καφενείου, η κριτική που ασκείται χωρίς ανάγνωση των διεθνών δεδομένων και διακυβευμάτων. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και τη Γαλλία. Σχέσεις που ακόμα και η δύσκαμπτη Γερμανία δεν μπορεί να μην παρακολουθήσει πλέον.