Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο – Η προειδοποίηση για τους μετασεισμούς

Αυτός ήταν ο κύριος σεισμός εκτιμά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, αλλά θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους είναι προσεκτικοί και να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε νωρίτερα  ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» για το σεισμό της Σάμου, τόνισε πως πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλα ρήγματα και αναμένεται μεγάλη σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Παπαζάχος εκτιμά πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο θεωρεί πως θα δώσει ισχυρούς μετασεισμούς και μάλιστα σε διάστημα εβδομάδων, ακόμη και μηνών.

«Θα ακολουθήσουν πιθανότατα μεγάλης έντασης μετασεισμοί τις επόμενες 48 ώρες, ίσως ακόμη και 6 ρίχτερ μετά από έναν τέτοιο σεισμό», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε ανήσυχος για το χαμηλό εστιακό βάθος του σεισμού, καθώς δεν θα είναι απίθανο να ενεργοποίησει άλλα ρήγματα. Συνέστησε επίσης να μην κατοικηθούν κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, πριν πρώτα ελεγχθούν. «Κανένα κτίριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

Στο μεταξύ, τον πολύ ισχυρό σεισμό, σχολίασε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως «ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί». 

Μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Λέκκας φάνηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι. Σημειώνεται ότι με μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους πολίτες για υψηλό κυματισμό, ζητώντας τους να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης», σημείωσε. 

Παρακολουθούμε και καταγράφουμε την εξέλιξη του φαινομένου, τόνισε στο OPEN ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη Σάμο, ενώ ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς εκτιμά ότι βάσει μεγέθους και βάσει ιστορικού ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, όπως είπε στο OPEN, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε τους κατοίκους του νησιού τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, να μην μείνουν μέσα σε αυτά το βράδυ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή