Τρόμος από τα ρεκόρ κρουσμάτων

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Μυστήριο από τον θάνατο εθελοντή του εμβολίου της Οξφόρδης

• Ελπιδοφόρα ανακάλυψη…14χρονης ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο έσπα­σαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορω­νοϊού την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ξεπέρασαν τα 800 την ημέρα (οι ειδικοί επιση­μαίνουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά περισσότερα), ενώ ο μέσος όρος νεκρών στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 10 ανά ημέρα.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγεί­ας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει έξαρση, με αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα. Πλέον στις «πορ­τοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές (ανάμεσά τους Αττική και Θεσσαλονίκη) είναι απαραί­τητη η χρήση μάσκας παντού και έχει επιβλη­θεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 ως τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως η καθολική χρήση μάσκας ήταν μία πρόταση την οποία είχαν κάνει οι λοιμωξιολόγοι από το καλοκαίρι. Μιλώντας στο OPEN o καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειρο­τέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν θα είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία».

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η χρή­ση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας. Στη συνέ­ντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews, o καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονί­ζει πως χωρίς την καθολική χρήση μάσκας τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.000 τον επόμενο μήνα. Χαρακτηριστική είναι έρευ­να από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η οποία έδειξε ότι αν το 95% των Αμερικανών φορού­σε μάσκες, περισσότερες από 100.000 ζωές θα είχαν σωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας όσοι μετέ­χουν σε ατομική ή ομαδική άσκηση, όσοι βρί­σκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικο­γένειας πρώτου βαθμού, ενώ στα σχολεία είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα και στα διαλείμ­ματα. Δεν θα γίνεται χρήση μόνο στο μάθημα της γυμναστικής.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσι­σε να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημά­των ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές. «Δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστή­ματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλά­χιστον αυτά τηρούν τα μέτρα» δήλωσε το μεση­μέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέοι μολύνονται 2 φορές πιο εύκολα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως τα άτο­μα της ηλικίας μεταξύ 19 και 40 ετών μολύνο­νται έως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» δήλωσε, καλώντας παράλληλα όσους είναι έως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα πρέπει «να προ­σέχει πάρα πολύ, να μη θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα, να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπα­θή πληθυσμό».

Απογοητευτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος

Τελικά η χρήση πλάσματος αίματος από αναρ­ρώσαντες ασθενείς για τη θεραπεία της Covid-19 παρέχει ελάχιστα οφέλη και δεν βοηθά ιδιαί­τερα τους νοσηλευόμενους ασθενείς να κατα­πολεμήσουν τη λοίμωξη. Αυτά υποστηρίζει μια ινδική κλινική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι το πλάσμα δεν απέτρεψε την επιδείνωση της νόσου, ούτε τους θανάτους των ασθενών, παρό­τι αρχικά είχε σκορπίσει ελπιδοφόρες προσδο­κίες στον επιστημονικό κόσμο.

«Η κακή απόδοση του πλάσματος αναρ­ρωσάντων σε αυτή τη μελέτη είναι απογοητευ­τική, αλλά όχι απρόσμενη», ανέφερε ο καθη­γητής ιολογίας Ίαν Τζόουνς του πανεπιστημί­ου του Ρέντινγκ. Όπως είπε, το πλάσμα είναι πιθανότερο να φέρει αποτελέσματα, εφόσον δοθεί πολύ γρήγορα σε κάποιον που μολύνε­ται από τον ιό. Γι’ αυτό, υπογράμμισε την ανά­γκη να συνεχιστούν οι μελέτες που γίνονται σε διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλά­δα), και να επικεντρωθούν σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

Τι συμβαίνει με τον εθελοντή του εμβολίου που έχασε τη ζωή του

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρ­δης. Ο εθελοντής άφησε την τελευταία του πνοή στη Βραζιλία τη Δευτέρα, ωστόσο η είδηση δημο­σιοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρει­ες. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Βραζιλί­ας, η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχι­στεί κανονικά.

Ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε ήταν στην ομάδα των εθελοντών που τους χορη­γούσαν placebο δήλωσαν οι Μανώλης Δερμι­τζάκης και Ηλίας Μόσιαλος. Με απλά λόγια, δεν του χορηγήθηκε το υπό δοκιμή εμβόλιο, αλλά εικονικό, χωρίς δραστική ουσία. Η χορήγηση ψευδοφαρμάκων σε κάποιους που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους έρευνες είναι σύνηθες φαι­νόμενο. Οι ίδιοι πάντως, δεν το γνωρίζουν…

Οι προσπάθειες της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες σε ό,τι αφορά στην μάχη ενάντια στον ιό. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η έρευνα πάγωσε για λόγους ασφάλειας, καθώς ένας από τους εθε­λοντές παρουσίασε επιπλοκές. Τότε πολλοί επι­στήμονες είχαν επισημάνει πως φαίνεται να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασί­ες, ώστε το εμβόλιο εκτός από αποτελεσματικό να είναι και ασφαλές.

Η σπουδαία ανακάλυψη της 14χρονης

14χρονη

Και την ώρα που η παγκόσμια επιστη­μονική κοινότητα δίνει μάχη για να νική­σει τον ιό, ένα νεαρό κορίτσι έκλεψε τις εντυπώσεις χάρη σε μία ανακάλυψη που θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η 14χρονη Ινδό-Αμερικανή Ανίκα Τεμπρολού από το Τέξας κέρδισε το 3M Young Scientist Challenge 2020 –και ένα έπαθλο 25.000 δολαρίων– αφού βρήκε μια μεθοδολογία μέσω της οποίας ανακαλύπτεται το πρω­τεύον μόριο που είναι αυτό που συνδέε­ται με την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε η ίδια στο CNN, αρχικά η έρευνά της στόχευε στον ιό της γρίπης, ωστόσο άλλαξε κατεύθυνση αντιλαμβανό­μενη τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή