Οριστικά πίσω από τα σίδερα η Χρυσή Αυγή – 6.500 ευρώ τον μήνα θα παίρνει και στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Με μία ιστορική απόφαση η Δικαιοσύνη στέλνει στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή. 39 από τους 50 καταδικασθέντες αναμέ­νεται να περάσουν τα επόμενα χρόνια πίσω από τα σίδερα. Πρόκειται για τους επτά που το δικα­στήριο έκρινε ότι αποτελούσαν την ηγετική ομά­δα της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλο­λιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επίσης, στη φυλακή ως μέλη της οργάνω­σης οδηγούνται οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος.

Στη φυλακή θα οδηγηθεί και ο καθ’ ομολογί­αν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρου­πακιάς, οι 14 συνεργοί του και οι δύο πυρηνάρ­χες της οργάνωσης, Γιώργος Πατέλης και Ανα­στάσιος Πανταζής.

Αναστολή σε 12

Οι πρώην βουλευτές Αλεξόπουλος, Μπούκου­ρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια δεν θα φυλακιστούν, με τον όρο να μην φύγουν από τη χώρα, να εμφανίζονται δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και με εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

Με αναστολή και περιοριστικούς όρους αφέ­θηκαν ελεύθεροι και οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώρ­γος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπα­δόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης.

Εισαγγελική πρόταση για αναστολή σε όλους

Στις αρχές της εβδομάδας η εισαγγελέας, Aδαμα­ντία Οικονόμου είχε προτείνει να μην οδηγηθεί κανείς στη φυλακή άμεσα -εκτός του Ρουπακιά- λέγοντας ότι όλοι οι καταδικασθέντες έχουν λευκό ποινικό μητρώο, εκτός από τον Ν. Μιχαλολιάκο και ακόμα 4 πρώην βουλευτές για ήσσονος σημα­σίας πράξεις. Επιπλέον είχε επισημάνει πως οι καταδικασθέντες δεν αποτελούν ύποπτοι φυγής.

«Πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύ­θηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα» είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την ίδια εισαγγελέα που τον Δεκέμβριο του 2019 πρότει­νε την απαλλαγή όλων των Χρυσαυγιτών, πλην του Ρουπακιά, με το σκεπτικό ότι τα περιστατι­κά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν αποτέλεσμα εντολών και κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα»…

Αντιδράσεις από την πρόεδρο

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώ­τη εντόπισε παραλείψεις και ανακρίβειες στην εισαγγελική πρόταση. Υποστήριξε πως η εισαγ­γελέας παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγο­ρούμενους που έχουν καταδικαστεί στο παρελ­θόν (δολοφονία Λουκμάν, ληστείες, υπεξαιρέ­σεις, παραβίαση περιοριστικών μέτρων). Αλλά και για αυτούς, η κ. Οικονόμου υποστήριξε πως θα έπρεπε να δοθεί αναστολή…

Τελικά το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρό­ταση της εισαγγελέως και οδήγησε τους 39 από τους 50 στη φυλακή.

Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες διαψεύδουν την εισαγγελέα

«Αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρου­νε αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί, θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες» είχε πει στο παρελθόν ο Νίκος Μιχαλολιάκος για να δικαιολογήσει τον Ηλία Καδισιάρη που κρυβόταν για μέρες για να γλιτώσει το αυτόφωρο μετά την επίθεση στη Λιά­να Κανέλλη.

Επίσης, ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προσπαθούσε να ξεφύγει από την αστυνομία στην οδό Αθηνών-Πατρών το 2018, μετά την προτροπή του για πραξικόπημα μέσα στη Βουλή.

Ακόμη, πολλοί κατηγορούν την εισαγγελέα ότι υποβάθμισε την καταδίκη του Νίκου Μιχα­λολιάκου το 1979 για βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες, ενώ οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της άσκησαν κριτική γιατί πρότεινε αναστολή και στον Γιάννη Λαγό, ο οποίος δεν την είχε ζητήσει καν.

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς…

Τι και αν ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας έβγαινε κάθε μέρα στα τηλεπαράθυ­ρα και έλεγε πως δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότη­τα στο τρισεκατομμύριο να ξεφύγει κάποιος από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες μόλις βγει η οριστική απόφαση; Τι και αν έλεγε πως οι αστυ­νομικοί βρίσκονται στα 5 μέτρα από τους κατα­δικασθέντες; Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς εξέθεσε το υπουργείο προστα­σίας του Πολίτη και εξαφανίστηκε την ώρα που οι υπόλοιποι καταδικασθέντες οδηγούνταν στη φυλακή…

Ο Λαγός καλεί την εισαγγελέα ως μάρτυρα υπεράσπισης

Την πρόθεσή του να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή όπως υποστηρίζει παραβι­άστηκε το τεκμήριο αθωότητάς του, έκανε γνω­στή ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. «Στη δια­δικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και τη μαρτυρία της, καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει» συμπλήρω­σε χαρακτηριστικά…

Aκόμη κι αν μπει στη φυλακή, ο Γιάννης Λαγός, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τον μισθό του ευρωβουλευτή, χωρίς τις αποζημιώσεις, περί­που 6.500 ευρώ τον μήνα. Για να εκπέσει, χρειά­ζεται αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου, κάτι που όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του.

Τον άφησαν να φύγει και μετά τον έψαχναν

Ο ευρωβουλευτής την Τρίτη έφυγε ανενόχλητος για τις Βρυξέλλες. Μάλιστα διέρρευσαν φωτο­γραφίες του στο ίντερνετ από το αεροδρόμιο και το αεροπλάνο. Μία μέρα αργότερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέστειλε έγγραφο στα αεροδρόμια της χώρας, ώστε να εμποδίστει όποιος από τους καταδικασθέντες επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα. Απίστευτο και όμως ελληνικό…

λαγος

Λαμβάνονται ειδικά μέτρα στις φυλακές

Αρχικά, στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και στη συνέχεια θα μεταβούν στα κελιά τους. Εκεί θα βρίσκονται σε διαρκή παρα­κολούθηση, ενώ θα ελέγχονται σε καθημερινή βάση τα κελιά τους, οι επικοινωνίες τους και τα επισκεπτήρια.

Έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους καθώς οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί. Επίσης, αν και αρχικά λεγόταν πως θα μείνουν μακριά από σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία βρίσκο­νται αναρχικοί για τρομοκρατία και αντιεξουσι­αστές, η πλειοψηφία των χρυσαυγιτών βρίσκε­ται στις φυλακές Δομοκού, όπου μεταξύ άλλων κρατείται και ο Νίκος Μαζιώτης. Θα προαυλίζο­νται ιδιωτικά, σε διαφορετικές ώρες και μακριά από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή

Μπορεί η ηγετική ομάδα να καταδικάστηκε από 10 έως 13 χρόνια, όμως στην πραγματικότητα αναμένεται να μείνει πολύ λιγότερο στη φυλακή. «Επειδή εφαρμόζονται οι διατάξεις του προηγού­μενου Ποινικού Κώδικα οι οποίες είναι ευνοϊ­κότερες, μιλάμε για το 1/3 των 13 ετών μείον τον χρόνο προφυλάκισης για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, το οποίο πρακτικά σημαί­νει 34 μήνες» έχει δηλώσει ο συνήγορος πολιτι­κής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή