Τεράστια ανατροπή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Δικαίωση του δημοσίου στην κόντρα για την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας
Δικαιώθηκε το ελληνικό δημόσιο, με ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα.
Δώδεκα χρόνια μετά την υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό με την υπ. αριθμόν 197/2015 του Εφετείου, απορρίπτεται η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.
Το δικαστήριο τελικά δέχτηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απορρίπτοντας την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους και του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου.
Θυμίζουμε ότι με όπλο τα χρυσόβουλα που συντάχθηκαν επί τουρκοκρατίας, η Μονή Βατοπεδίου όπως και άλλες μονές ανά την Ελλάδα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους μεγάλες, ευνοημένες και εύφορες εκτάσεις της δημόσιας γης.
Η πρωτόδικη απόφαση δικαίωνε τους ισχυρισμούς της Μονής μόνο για 3.000 στρέμματα από τα 27.000 που διεκδικούσε. Με την απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της λίμνης.
Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης.
Πρωτόδικα η υπόθεση εκδικάστηκε το 2003, ενώ η απόφαση του Πολυμελούς
Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) δεν δημοσιεύτηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.
Έγινε τότε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά και του επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.
Τα γνωστά πολυάριθμα συμβόλαια «ανταλλαγής» είχε συντάξει η Αικατερίνη Πελέκη – Βουλγαράκη με συμβαλλόμενους την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τη Μονή Βατοπεδίου.
Η πρώτη «ανταλλαγή» ήταν που άνοιξε τον χορό παρόμοιων συναλλαγών, με τη Μονή να παίρνει από το Δημόσιο (ως ανταλλάγματα για τη Βιστωνίδα), μετά την Ουρανούπολη, οικόπεδα σε δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μια περιοχή μεγάλης τουριστικής αξίας στον Άγιο Αθανάσιο της Πέλλας και τα γνωστά ακίνητα στο Ολυμπιακό Χωριό.
Η αρχική αγωγή ήταν η «ρίζα» της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, καθώς παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, προχώρησαν οι ανταλλαγές με τα φιλέτα του Δημοσίου.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς και άλλους παράγοντες.
Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτήν την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο), η υπόθεση περιπλέκεται αφού θα κριθεί πλέον σε ανώτατο επίπεδο.
Σχετικά Άρθρα
21/07/2025 - 12:50
21/07/2025 - 11:57
Δείτε επίσης