Από την Κυριακάτικη Kontranews
• Με αφορμή την πασοκοποίησή της που επιχειρεί ο Μητσοτάκης
Mε την λέξη «έλεος» και την φράση «που καταντήσαμε» παλαιό, όσο και επιφανές, στέλεχος της ΝΔ που απηχεί τις απόψεις και πολύ μεγάλου αριθμού στελεχών του κόμματος, ελεεινολογεί τη σταδιακή και σε μεγάλη έκταση «πασοκοποίηση» του κυβερνώντος κόμματος. Του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πολλά είναι πλέον τα στελέχη της ΝΔ που αισθάνονται δυσφορία για την αθρόα χρησιμοποίηση σε παρά πολλές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων, προσώπων που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τους εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη, προς τον οποίον, προφανώς, τρέφει μεγάλη εκτίμηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι όμως προκαλεί τη μήνη του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, παρά τη σιωπή τους και τη διακριτική στάση τους. Ειδικώς, ο πρώτος δεν ανέχεται καν τον Σημίτη.
Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα
Παρά τη διακριτική στάση όμως των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του κόμματος, δεν σημαίνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας «δεν βράζει», κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα σε αυτήν υπερτερούν από αριθμητικής πλευράς βουλευτές που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή και στον Αντώνη Σαμαρά.
Γιατί επελέγη η Άννα Διαμαντοπούλου
Το πιο πρόσφατο δείγμα της ροπής Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ είναι η επιλογή από αυτόν της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέως του ΟΟΣΑ. Το νέο αυτό «άνοιγμα» Μητσοτάκη, όπως εκτιμούσαν πολλοί βουλευτές του κόμματος, έχει περισσότερο να κάνει με την προσπάθεια διεμβολισμού του σοσιαλιστικού χώρου απ’ όπου προέρχεται η κ. Διαμαντοπούλου και με την δημιουργία ενός πυρήνα προσκείμενου στον σημερινό πρωθυπουργό, ασχέτως από πού προέρχονται τα μέλη του πυρήνα αυτού, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα μέσα στο κόμμα, στο οποίο κατά τα άλλα ανδρώθηκε πολιτικά. Και αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι σε μία προσεχή αποτυχία της ΝΔ, παρά πολλοί είναι αυτοί της παραδοσιακής ΝΔ που θα τον εγκαταλείψουν. Υπό την έννοια αυτή, η επιλογή της κ. Διαμαντοπούλου έχει περισσότερο πολιτικά ελατήρια, καθώς θα μπορούσε ανέτως να επιλέξει αντ’ αυτής ο πρωθυπουργός μία προσωπικότητα εκ των πολλών τεχνοκρατών που υπάρχουν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα από την υψηλότερη θέση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Υποχωρούμε έναντι της Τουρκίας
Δύο άλλα πολύ πρόσφατα περιστατικά που έχουν εξοργίσει την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ είναι οι αντιλήψεις που διατυπώνονται από συγκεκριμένους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι οποίες υπονομεύουν στην ουσία την πατριωτική δομή του κόμματος, καθώς εμφανίζουν μία ενδοτικότητα έναντι της προκλητικότητα της Τουρκίας, στο όνομα, υποτίθεται, ενός πολιτικού ρεαλισμού. Είναι λ.χ. η άποψη που διατύπωσε, για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο οποίος και αυτός προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (ήταν γενικός διευθυντής στο ιδρυθέν από το ΠΑΣΟΚ ΕΛΙΑΜΕΠ). Μάλιστα οι δηλώσεις του αυτές, βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με εκείνες που πρόσφατα έκανε ο παραιτηθείς από την ίδια θέση κ. Διακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη τέτοιας στρατιωτικής ετοιμότητας ώστε να ξέρουν οι Τούρκοι ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
Εξοργισμένοι με τον Γεραπετρίτη
Η δεύτερη άποψη που έχει εκνευρίσει τους νεοδημοκράτες βουλευτές, ανήκει στον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη (προερχόμενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος προσδιόρισε την εθνική κυριαρχία στα όρια των χωρικών υδάτων των έξι ναυτικών μιλίων, ακυρώνοντας έτσι την δυνατότητα επεκτάσεώς τους, όπως νομιμοποιείται η Ελλάδα, συμφώνως με το διεθνές δίκαιο, και έχει μάλιστα ζητήσει και η αξιωματικής αντιπολίτευση. Για την πρωτοφανή αυτή άποψη υπήρξε άμεση αντίδραση από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά, ο οποίος επισήμανε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση από το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια.
Επίσης αντέδρασε και ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College στο Λονδίνο, Μάνος Καραγιάννης ο οποίος σχολίασε ότι «αν είναι αυτή η εθνική κόκκινη γραμμή, τότε υπάρχει σοβαρή υποχώρηση (έναντι της Τουρκίας)».
Και όλα αυτά την στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται σε έξαρση έναντι της Ελλάδας.
Πράσινη από γαλάζια
Πέραν του πρόσφατου πολιτικού φλερτ με την κ. Διαμαντοπούλου πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πέραν των προαναφερθέντων προσώπων υπάρχει μία σειρά στελεχών που τα έχει δανειστεί από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης. Ενδεικτικώς αναφέρουμε τους κ. Χρυσοχοϊδη και Πιερρακάκη, την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη τον υφυπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο (αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στην ΚΝΕ) τον Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Πάνο Σταμπουλίδη, την γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και πολλούς άλλους.
Όσα κάνουν ανάστατη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι και τα εξής:
α) αυτοί που σπεύδουν να ενταχθούν στην ΝΔ δεν το κάνουν από ιδεολογική συγγένεια ή συμπάθεια προς το πρόσωπο του Μητσοτάκη, αλλά είναι απλώς θεσιθήρες,
β) δυσανασχετούν ακόμη στην Κ.Ο. της ΝΔ, επειδή θεωρούν ότι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ, η διαχρονική πολιτική του οποίου στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έφερε την Ελλάδα στο θεσμικό και οικονομικό της χάλι, που οδήγησε τελικώς στα μνημόνια. Αλλά και στην οιονεί υποταγή στους Τούρκους με την αναγνώριση σε δύο περιπτώσεις (Μαδρίτη και Ελσίνκι), από τον Κώστα Σημίτη, δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο.
ΜΈΓΑ ζήτημα προκλήθηκε στη Βουλή, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση της απόπειρας διορισμού της συζύγου του καταδικασθέντος πρώην προέδρου της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Κι αυτό διότι μέχρι να βάλει την υπογραφή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στη σχετική απόφαση την οποία και ανακάλεσε, είχαν προηγηθεί οι υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων που δεν είχαν ελέγξει την ψευδή βεβαίωση της κ. Ζαρούλια όπως επίσης και η υπογραφή του γενικού γραμματέα της Βουλής κ. Γιώργου Μυλωνάκη!
Για όλη αυτήν την υπόθεση –στην οποία επιχειρηθεί να αποδοθούν ευθύνες μόνο στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ οι εμπλεκόμενοι που έχουν προηγηθεί με τις υπογραφές τους είναι αρκετοί– κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Τασούλας θα διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Εν όψει της προοπτικής αυτής υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής διερωτώντο αν η Διοικητική Εξέταση θα συμπεριλάβει και τον γενικό γραμματέα της Βουλής που ανεξελέγκτως έβαλε την υπογραφή του, μη προστατεύοντας τον Πρόεδρο ως όφειλε, αλλά και τον Θεσμό του Κοινοβουλίου, τη στιγμή μάλιστα που διατείνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Βουλής ότι είναι ο εκεί τοποτηρητής του Κυριάκου Μητσοτάκη! Βεβαίως ο Πρόεδρος της Βουλής επιδιώκει να έχει καλή συνεργασία με τον υφιστάμενο, καθότι μάλιστα εκ χαρακτήρος δεν είναι συγκρουσιακός.
Στον γενικό γραμματέα της Βουλής είχε χρεώσει το Μαξίμου και την γκάφα των νεοδημοκρατών στην περίπτωση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη και την απουσία τους κατά την σχετική ψηφοφορία. Μάλιστα όπως κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής, ο κ. Μυλωνάκης είχε επιχειρήσει να αποδώσει τις σχετικές ευθύνες στον Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στην Βουλή.