Το φάντασμα του Σαμαρά πλανάται στο Μαξίμου

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η κυβέρνηση έβγαλε τις «περικεφαλαίες», ο Μεσσήνιος όμως εξακολουθεί να φοράει τη δική του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες. Τι θα κάνουν οι δικοί του;


 Υπό τη σκιά του Αντώνη Σαμα­ρά κινείται η κυβέρνηση και το πολιτικό «φάντασμα» του πρώ­ην Πρωθυπουργού πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η προβλεπόμε­νη κύρωση από τη Βουλή των συμφω­νιών της Ελλάδας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργεί εστία έντασης στο εσωτερικό της κυβέρ­νησης και της Κοινοβουλευτικής Ομά­δας της ΝΔ. Η κατάσταση είναι έκρυθ­μη και είναι χαρακτηριστικό το γεγο­νός ότι μέχρι και προχθές η ηγεσία της ΝΔ δεν εύρισκε πρόθυμο βουλευτή να εισηγηθεί τις Συμφωνίες και την ύστα­τη στιγμή προθυμοποιήθηκε, και μένει να φανεί εάν θα είναι αυτός εισηγητής, ο βουλευτής Καβάλας και πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ενώ ακολού­θησε και ο Άγγελος Συρίγος που αυτο­προτάθηκε επίσης.

Σε στενή παρακολούθηση οι βουλευτές – Ανησυχία για Σαμαρά

Ο Πρωθυπουργός, λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για να μην υπάρ­ξει εστία αμφισβήτησης στο εσωτερι­κό της Κ.Ο. και πλέον όλοι οι βουλευ­τές είναι σε στενή «παρακολούθηση». Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανα­γνωρίζουν ότι είναι μια δύσκολη εξί­σωση, καθώς αναμένεται να βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να μετρούν είτε απουσίες, το πιθανότερο, είτε καταψή­φιση. Το πολιτικό βάρος όμως πέφτει στον Αντ. Σαμαρά που δεν είναι δια­τεθειμένος να στηρίξει τις Συμφωνί­ες, η ψήφιση των οποίων είναι η τρίτη φορά που μετατίθεται. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό επι­τελείο καλλιέργησε ένα κλίμα «άνεσης» ως προς το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που την εμφάνιζε να μην έχει κανένα πρόβλημα να φέρει για κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες και τα μνημόνια με τη γειτονική χώρα.

Η πρόθεση όμως του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το είπε ανοικτά και ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας, να ζητήσει ονομαστική ψηφο­φορία, άλλαξε τα δεδομένα και κινη­τοποίησε ευρύτερες δυνάμεις στο εσω­τερικό της ΝΔ και κυρίως ενεργοποίη­σε τους θύλακες του «σαμαρισμού», με πολλούς υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά να εξαγριώνονται λόγω της στάσης του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του ομολόγου του της Βορ. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

Εξετάζει την αντίδρασή του ο Σαμαράς

Οι «περικεφαλαίες, οι ασπίδες» και απο­μιμήσεις των όπλων των Μακεδόνων μπήκαν στην αποθήκη και ξεχάστη­καν για το Μέγαρο Μαξίμου οι κραυ­γές εναντίωσης στη γειτονική χώρα. Η θετική στάση τώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποφασίστη­κε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, λόγω και της πίεσης των ξένων δυνάμεων, κυρί­ως ΗΠΑ και Γερμανίας, αλλά αυτό δεν καθησύχασε τον Αντ. Σαμαρά που εξε­τάζει την αντίδρασή του.

Εξάλλου ο ίδιος έχει βάλει το πλαί­σιο με την ομιλία του στο 13ο συνέ­δριο της ΝΔ πέρυσι τον Δεκέμβριο και αυτή είναι η σταθερή γραμμή του και δεν αλλάζει, εμμένοντας στην σταδι­ακή αποδέσμευση της χώρας από τη Συμφωνία, αν και το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι το Κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να εφαρμοστεί.

«Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώ­σουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκο­λο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη… Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως “επιζήμια” και “απαράδεκτη”. Και που επί πλέον, δεν περπατάει…» ήταν και είναι η άποψη του Μεσσήνιου πολιτικού.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομέ­νο ότι υπάρχουν τελεσίγραφα του Αντ. Σαμαρά προς το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις Συμφωνίες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετέθεσε τις ψηφοφορίες με το αιτιολογικό, ότι «δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η επικύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνερ­γασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονί­ας», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει «δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα» γι’ αυτές και υπενθυμίζοντας πως το θέμα αυτό αφορά την κυβέρνηση και όχι τη Βουλή.

«158 συγγνώμες»

Με δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε στη ΔΕΘ πριν μια εβδομάδα, ότι περι­μένει με την ονομαστική ψηφοφορία, 158 συγγνώμες, όσες και οι ψήφοι της Κ.Ο. της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς δεν θα δεχθεί τέτοια ταπείνωση.

Ο Μεσσήνιος που δεν παρέδωσε καν το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλ. Τσί­πρα, μη αναγνωρίζοντάς τον, τοποθετεί­ται απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη και στις εντολές των ξένων δυνάμεων. Μάλι­στα, έχει διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι δεν θα ψηφίσει τις Συμφω­νίες, ακόμα και εάν τεθεί θέμα κομματι­κής πειθαρχίας. Εκεί θα υπάρξει μείζον θέμα για τον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού με ότι αυτό σημαίνει για το εσωτερικό της ΝΔ.

Υπάρχουν και άλλοι… «Μακεδονομάχοι»

Και αυτό διότι υπάρχουν πολλοί «Μακε­δονομάχοι» βουλευτές της ΝΔ που ήταν μπροστάρηδες στα συλλαλητήρια και τώρα θα πρέπει να ποιήσουν τη νήσ­σαν (σ.σ. να κάνουν την πάπια επί το λαϊκότερον) και να στηρίξουν τις Συμ­φωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία που δεν αναγνωρίζουν.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και μένει να φανεί εάν βουλευτές και υπουρ­γοί, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά. δημιουργήσουν πρό­βλημα. Στον κατάλογο είναι και αρκε­τοί βουλευτές που διατηρούν καλή επα­φή με τον Αντ. Σαμαρά, όπως ο Μίλ­τος Χρυσομμάλης, ο Χαράλαμπος Αθα­νασίου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Κωνστα­ντίνος Μπογδάνος, κ.α., αλλά και καρα­μανλικοί, όπως ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σάββας Αναστασιάδης κ.ά.

Ανταλλάσσουν το ΝΑΙ με κυβερνητικές θέσεις…

Πάντως, το αξιοσημείωτο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον ελιγμό να αποφύγει τους εσωκομματικούς σκοπέ­λους από την ψηφοφορία στην παρούσα φάση, έχει ξεκινήσει επιχείρηση προσε­ταιρισμού βουλευτών που είναι κοντά στον Αντ. Σαμαρά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση λέγεται ότι είναι ο βουλευ­τής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καρα­γκούνης, εκ των καθημερινών συνο­μιλητών του Αντ. Σαμαρά, που του έγι­νε κρούση από το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθεί εντός γραμμής και στον ανα­σχηματισμό θα υπάρξει αξιοποίησή του στο κυβερνητικό σχήμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το ίδιο έγινε και με άλλα στελέχη, ενώ οι κινήσεις είχαν ξεκινή­σει καιρό πριν με την υφυπουργοποί­ηση –και άρα αδρανοποίηση- βουλευ­τών που ήταν κοντά στον Αντ. Σαμαρά, όπως ο Κώστας Βλάσσης που ορίστη­κε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδι­ος για τον απόδημο ελληνισμό.

Θα κάνει πίσω ο Σαμαράς;

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετράνε τους πιθα­νούς αντάρτες, ενώ τόσο ο πρώην Πρω­θυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατί­ας Προκόπης Παυλόπουλος θεωρούν ότι δύσκολα θα δημιουργηθεί πρόβλη­μα από τους βουλευτές και η μόνη τους αμφιβολία είναι εάν ο Αντ. Σαμαράς επιλέξει ένα ριμέικ του 1993, κάτι που θεωρούν δύσκολο, από τη στιγμή που ο Μεσσήνιος σιγά-σιγά θέλει να ανοί­ξει το δρόμο στην πολιτική για τον γιό του Κωνσταντίνο. «Εάν κάνει πίσω αυτό θα γίνει μόνο για το παιδί του» λένε οι γνωρίζοντες, χωρίς όμως να υποτιμούν το ζήτημα της υστεροφημίας που για τον Αντ. Σαμαρά είναι πολύ σημαντικό. Πάντως το σαμαρικό site antinews έρι­ξε τα βέλη του με πύρινο άρθρο υπό τον τίτλο: «Φερθείτε επιτέλους ως Έλληνας πρωθυπουργός κύριε Μητσοτάκη!!!». Σε αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Όταν χιλιάδες νεοδημοκράτες βρέθηκαν στις πλατείες για να υπερασπιστούν την ελλη­νικότητα της Μακεδονίας, πίστευαν τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολί­τευσης Κυριάκο Μητσοτάκη που διαβε­βαίωνε τον ελληνικό λαό ότι θα κάνει τα πάντα για να ακυρώσει την συμφω­νία των Πρεσπών. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουρ­γός όμως όχι μόνο δεν έπραξε απολύ­τως τίποτα για να ανατρέψει την επαί­σχυντη συμφωνία, αλλά όπως αποκαλύ­πτεται ήταν υπέρ της συμφωνίας κάνο­ντας τα πάντα για να την ενισχύσει και να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προο­πτική καθώς και την οικονομική ευμά­ρεια των Σκοπίων. Κοινώς εξαπάτησε τους Έλληνες ψηφοφόρους, μαζί και τους γνήσιους δεξιούς ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν πιστεύοντας ότι θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό του και ενταφιαστή της Μακεδονίας».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή