Μνημόνιο Κυριάκου από την… πίσω πόρτα

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Έρχεται Αρμαγεδδών στο ασφαλιστικό και στο ΕΣΥ

Ηφαίστειο η ΝΔ: Ο Μητσοτάκης μεταλλάσσει το κόμμα, αγνοεί τους εκλεγμένους υπουργούς του και στήνει εφιαλτικό σκηνικό στην οικονομία με βάση την έκθεση Πισσαρίδη που κινείται στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ και τους διορισμένους Σκέρτσο, Πατέλη, Στουρνάρα, Τσακλόγλου, Σκυλακάκη, Μιράντα Ξαφά και άλλους. Διακοσμητικοί οι Γεωργιάδης, Σταϊκούρας και Βρούτσης.

Ένα νέο μνημόνιο με σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται από την…«πίσω πόρτα» και αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και ρήγματα ακόμα και εντός της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι πολλοί πίστευαν ότι τα μνημόνια τελείωσαν τον Αύγουστο του 2018, αν και οι αυστηροί έλεγχοι και οι επιτηρήσεις συνεχίζονται, το σχέδιο του Κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, που αποτελεί και βασικό σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού, παραπέμπει ευθέως στην εποχή των μνημονίων. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προωθεί μέσω του καθηγητή Πισσαρίδη, ενός μη εκλεγμένου προσώπου, ένα σχέδιο που δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Και αυτό μάλιστα γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία αρχίζει και πάλι να μπαίνει σε βαθύ τούνελ, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα αρνητικά στοιχεία για την ύφεση (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ύφεση στο 15,4%), το έλλειμμα που διογκώνεται και την αύξηση του δημοσίου χρέους. 

Ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας ουσιαστικά τους εκλεγμένους υπουργούς του, επιλέγει να δώσει τα ηνία της οικονομικής πολιτικής και της χάραξης στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομία σε πρόσωπα που δεν είναι στο Κοινοβούλιο, αλλά και δεν έχουν ουσιαστικά σχέση με την παράταξη της ΝΔ. 

Έντονο άρωμα νεοφιλελευθερισμού…

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Πισσαρίδη, εμφανίστηκε στο Βήμα της περασμένης Κυριακής ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης και άνοιξε το ασφαλιστικό με απόψεις που παραπέμπουν σε προτάσεις ΔΝΤ. 
Οι απόψεις Πατέλη έχουν έντονο άρωμα νεοφιλελευθερισμού και είναι κυρίαρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην διευθυντής του ΣΕΒ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Ουσιαστικά υπάρχει μια «ιδεολογική κλωστή» -με άρωμα ΔΝΤ- που συνδέει διάφορα πρόσωπα, όπως τον Αλ. Πατέλη, τον Ακ. Σκέρτσο, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έχει παρεμφερείς απόψεις, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, κ.α. 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν κατά καιρούς κοινή παρουσία σε διάφορα φόρουμ, εκφράζοντας απόψεις που συμπλέουν με θέσεις που έχουν εκφράσει πρόσωπα όπως ο Πλάτων Τήνιος (σ.σ. συμβουλεύει τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό) που είναι σύζυγος της Αντιγόνης Λυμπεράκη (εξαδέλφης του Πρωθυπουργού, πρώην στελέχους του Ποταμιού) αλλά και η Μιράντα Ξαφά που αποτελεί εν πολλοίς και τη φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. 

Εκλεγμένοι υπουργοί σε ρόλο κομπάρσου

Οι απόψεις της Ξαφά διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο Πισσαρίδη, η επιτροπή του οποίου «καπέλωσε» κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, στο εσωτερικό της ΝΔ λένε πικρόχολα, ότι οι αρμοδιότητες του Χρ. Σταϊκούρα είναι πλέον ο προϋπολογισμός αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας στο Eurogroup και του Αδ. Γεωργιάδη «οι λαϊκές αγορές». Για τον Γ. Βρούτση λένε ειρωνικά οι εχθροί του, ότι του απέμεινε να συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως του Γιώργου Αυτιά και να μιλά απλά για τις συντάξεις.

Πέρα από τα πικρόχολα και καυστικά σχόλια των βουλευτών της ΝΔ για υπουργούς, προκύπτει ένα μείζον και ηθικό πολιτικό ζήτημα που το θέτουν σε συνομιλίες τους οι προαναφερόμενοι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Κυριακάτικη Kontranews. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται υπουργοί με χιλιάδες σταυρούς, πορεία ετών στη ΝΔ και να αναλαμβάνουν να προωθήσουν κυβερνητικές επιλογές πρόσωπα εκτός Βουλής, τα οποία δεν έχουν και καμία νομιμοποίηση. 

Τα μηνύματα όμως είχαν έρθει από τις αρχές του χρόνου, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει πρόεδρο της Επιτροπής για το νέο σχέδιο Ανάπτυξης τον Χρ. Πισσαρίδη με αναπληρωτή του τον Νίκο Βέττα (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, ενώ μόνο η ανάγνωση των ονομάτων των υπολοίπων μελών, ενισχύει το επιχείρημα περί της επικράτησης των απόψεων που κυριαρχούν στο ΔΝΤ: Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Αρίστος Δοξιάδης (Big PiVentures), Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κα.

Ο ρόλος Τσακλόγλου στο νέο ασφαλιστικό

Από αυτή την «μήτρα» προέρχεται και ο Πάνος Τσακλόγλου, ο νέος υφυπουργός Εργασίας που θα «μετασχηματίσει» το ασφαλιστικό, χωρίς να εμπλέκεται ο Γ. Βρούτσης. Ο Π. Τσακλόγλου, που ήταν μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη, είναι των απόψεων Τάσου Γιαννίτση, ενώ έχει άριστη σχέση με Γ. Στουρνάρα, το νέο υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Θοδωρή Πελαγίδη και τον Γιώργο Παγουλάτο, ένα ακόμα εκσυγχρονιστή από την κεντροαριστερά που συμβουλεύει τον Κυρ. Μητσοτάκη. 

Ο Π. Τσακλόγλου ουσιαστικά θα ακολουθήσει αδιαμαρτύρητα -γι’ αυτό επελέγη μη κοινοβουλευτικός- τη γραμμή που έδωσε ο Αλ. Πατέλης ειδικά στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με την οποία θα είναι στον «αέρα» η επικουρική σύνταξη των ήδη συνταξιούχων, ενώ προκρίνεται η λογική να είναι «μέτοχος» ο νέος ασφαλισμένος, αναλαμβάνοντας το ρίσκο με την «πυραμίδα ασφάλισης».

Η κυνική δήλωση του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλ. Πατέλη ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους» ενίσχυσε το επιχείρημα ότι το σχέδιο Πισσαρίδη που θα συζητηθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα τεθεί προς ψηφοφορία, ακολουθεί τις συνταγές ΔΝΤ και αποτελεί έναν από τους πυλώνες του μνημονίου Μητσοτάκη. 

Το σχέδιο Πατέλη, με σφραγίδα Πισσαρίδη που θα προωθήσει ο εξωκοινοβουλευτικός Τσακλόγλου έχει τα εξής σημεία: χωρίς τις εισφορές των νέων, οι απολαβές των συνταξιούχων θα μειωθούν έως και θα εξαλειφθούν (επικουρικές). Οι νέοι θα λάβουν στο μέλλον ακόμα μικρότερες συντάξεις αν δεν προκύψει κάποια σοβαρή οικονομική κρίση και εξαϋλωθεί ο «κουμπαράς».

Επί της ουσίας το σχέδιο Πατέλη παραπέμπει στο ασφαλιστικό που δοκιμάστηκε επί δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή. Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία πρόβαλλε την «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης», ενώ στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι το κόστος της μετάβασης θα καλυφθεί από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, αλλά και από τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης. Επί της ουσίας θα εκχωρηθεί μέρος του ασφαλιστικού -και των πόρων των ταμείων- στην κεφαλαιαγορά και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει τη ΝΔ σε …ΔΝΤ 

Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι το πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης για να πείσει ότι γίνεται επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία όμως μπήκε σε βαθύ τούνελ, καθώς τα στοιχεία είναι αρνητικά. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και σε αυτό το κλίμα θα γίνει προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να πείσουν την κοινή γνώμη πως όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά. 
Βάρος θα δοθεί και στην αξιοποίηση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης, τον έλεγχο των οποίων δεν θα έχει ο αρμόδιος καραμανλικός υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, αλλά ο αναπληρωτής του Θ. Σκυλακάκης που αναφέρεται ευθέως στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση για αλλαγές θα έχει στον πυρήνα της το σχέδιο Πισσαρίδη που είναι ένα πρόγραμμα με σαφείς μνημονιακές στοχεύσεις και συνταγές ΔΝΤ. 

Είναι ενδεικτική η παντελής απουσία αναφοράς στην ενίσχυση του Δημοσίου με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, η Παιδεία και η Πρόνοια και να αντεπεξέλθουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην αποστολή τους προς όφελος των πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η επαναφορά στο σχέδιο της πρότασης να αναλάβει το ΑΣΕΠ τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για όλη τη δημόσια διοίκηση, δηλαδή πέραν των προκηρύξεων και της διαδικασίας των προσλήψεων, να αναλάβει την κινητικότητα, την αξιολόγηση και τη μισθοδοσία.

Η αποκωδικοποίηση του σχεδίου σε ορισμένα βασικά σημεία του δίνει και το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Στο οικονομικό πεδίο προτείνει:

***Από τη μια «προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές (περισσότερους φόρους για τους πολλούς, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά) και άρση της «προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολουμένων».

***Από την άλλη «φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους, όπως σε εταιρείες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο χρηματιστήριο.

***Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στα εργασιακά, σχεδιάζονται ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων, ενώ γίνεται αναφορά στην ανάγκη “ευελιξίας” στην χρήση των υπερωριών και “ορθολογικοποίησης” του κόστους τους».

Το πιο σημαντικό είναι ότι στο σχέδιο Πισσαρίδη δεν υπάρχει καν ο όρος «δημόσιο σύστημα Υγείας» αλλά «σύστημα Υγείας» γενικώς ή «εγχώριος κλάδος Υγείας». Δεν υιοθετεί τον στρατηγικό στόχο της καθολικής κάλυψης και της εξάλειψης των ανισοτήτων στην Υγεία, μέσα από την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων των πολιτών. 

Αναφέρεται σε «λιγότερο κράτος», για «άνοιγμα του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες», για ΣΔΙΤ και όχι ανάπτυξη των δημόσιων δομών Υγείας. Ακόμη, δεν υπάρχει αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ -αίτημα καθολικό εν μέσω πανδημίας- και βέβαια η σταδιακή σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες (7% του ΑΕΠ).

Γκρίνια στην Κ.Ο. της ΝΔ

Η ενίσχυση του εξωκοινοβουλευτικού κέντρου με το οποίο ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Βέβαια, μέχρι σήμερα η δυσαρέσκεια εκφράζεται στις συνάξεις που γίνονται και στις συζητήσεις που έχουν οι βουλευτές μεταξύ τους ή με στελέχη του κόμματος. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς βλέπουν αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς να έχουν τα ηνία και οι ίδιοι να είναι εκτός παιχνιδιού. Και το σημαντικό είναι αυτό που επισημαίνει παλαιός κοινοβουλευτικός: «Όταν θα έρθουν τα δύσκολα και θα χρειαστεί στήριξη ο Μητσοτάκης θα προστρέξει στους βουλευτές. Γιατί κανείς εξ αυτών που είναι σε καίρια πόστα, όπως Πισσαρίδης, Πατέλης, Τσακλόγλου, Σκέρτσος, Σκυλακάκης, κ.α. δεν έτρεξαν και δεν θα τρέξουν για το σταυρό».

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του διευθυντή της «Εστίας» και συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, του Μανόλη Κοττάκη που απηχεί και τις απόψεις πολλών καραμανλικών βουλευτών της Ν.Δ. Ο έμπειρος δημοσιογράφος έγραψε στην Εστία, αναφερόμενος στο σχέδιο Πισσαρίδη, για «μνημόνιο κατάργησης της ΝΔ». Ουσιαστικά είναι αυτό που ανέδειξε πρώτη η Κυριακάτικη Kontranews και αφορούσε τη μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα ακραιφνώς μητσοτακικό κόμμα. 

Ο Μ. Κοττάκης έγραψε, απηχώντας και απόψεις καραμανλικών, ότι επιχειρείται κατάργηση της ΝΔ μέσω της στροφής σε πολιτικές όπως αυτές που συνιστά ο Πισσαρίδης και η επιτροπή του.

«Το Μνημόνιο Πισσαρίδη θα οδηγήσει στην κατάργηση της Ν.Δ. με την παρούσα μορφή της. Θα μετεξελιχθεί σε ένωση αστικών δυνάμεων βενιζελικού τύπου, χάνοντας ό,τι απέμεινε από τον λαϊκό χαρακτήρα της. Εδώ είμαστε λοιπόν. Φθάνουμε στην καρδιά της ηγεσίας Μητσοτάκη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ζαλισμένο και άλλους παίκτες εξουδετερωμένους, το εγχείρημα μοιάζει να έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικώς αν η τυχόν προεκλογική καμπάνια λόγω κορωνοϊού γίνει αποκλειστικά από τη φιλικότατη προς τη ΝΔ τηλεόραση. Χωρίς συγκεντρώσεις και ανοιχτές ομιλίες» σημείωσε ο Μ. Κοττάκης. 

Ήδη, το σχέδιο Πισσαρίδη συζητείται έντονα στην Κ.Ο. της ΝΔ από έμπειρα στελέχη της λεγόμενης κοινωνικής ή λαϊκής δεξιάς, αλλά και καραμανλικούς και το ερώτημα είναι εάν και πότε θα εμφανιστεί κάποιος από αυτούς δημόσια να διαφοροποιηθεί και να στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι στιγμής όμως οι περισσότεροι κινούνται αμυντικά και δεν έχουν καμία διάθεση διαφοροποίησης, παρακολουθώντας μοιρολατρικά την μετάλλαξη της Ν.Δ. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή