Χαράλαμπος Γώγος: Πιθανό σενάριο η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους – Αισιοδοξία για το πολυπόθητο εμβόλιο

Συνέντευξη στη Ματίνα Πολυχρόνη για την Κυριακάτικη Kontranews

Με τους θανάτους να έχουν αυξηθεί και ολοένα και περισσότερες υγειονομικές βόμβες να εντοπίζονται, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για το μεγάλο στοίχημα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την επιστροφή των εκδρομέων, για το πότε περιμένουμε το πολυπόθητο εμβόλιο αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που δύνανται να εφαρμοστούν. 

Ο αισθητά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αποδίδεται κυρίως στο ότι τώρα γίνονται περισσότερα τεστ ή στην χαλαρότητα και το γεγονός πως νοσούν πλέον και νέοι – ασυμπτωματικοί άνθρωποι; 

Είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Η αλήθεια είναι ότι τα τεστ έχουν πολλαπλασιαστεί. Γίνονται 12.000 τεστ την ημέρα έχουν, δηλαδή, περίπου τριπλασιαστεί από τον αριθμό που υπήρχε στην πρώτη φάση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάρα πολλούς ασθενείς οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί. Αυτό, προφανώς, δίνει αυξημένο  αριθμό κρουσμάτων. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και αντικειμενικά αύξηση κρουσμάτων και αυτό φαίνεται καθαρά από την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων σε γενικές κλινικές αλλά στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Έχουμε παράλληλα και κάποια αύξηση θανάτων. Ναι μεν, λοιπόν, βρίσκουμε περισσότερο γιατί ψάχνουμε περισσότερο, από την άλλη όμως, έχουν πράγματι αυξηθεί τα κρούσματα στη χώρα μας κάτι που σχετίζεται με τη διασπορά που υπάρχει λόγω της κινητικότητας του καλοκαιριού, της χαλαρότητας και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Όταν κάποιος επιστρέφει από τις διακοπές του θα πρέπει να μένει σε αυτοπεριορισμό ακόμη και εάν δεν βρισκόταν σε «κόκκινη» περιοχή; 

Θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας ανεξάρτητα από το που επιστρέφουν, γιατί αυτό αφορά σε όλο τον γενικό πληθυσμό. Βέβαια, αυτοί που επιστρέφουν από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο, αυτές δηλαδή που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινες περιοχές», πρέπει να παίρνουν επιπλέον μέτρα αυτοπεριορισμού. Όσο γίνεται, δηλαδή, μακριά από κόσμο, συναθροίσεις και επαφές ειδικά με άτομα υψηλού κινδύνου μέχρι να περάσουν επτά με δέκα μέρες. 

Με δεδομένο πως υπάρχουν και οι εκδρομείς του Σεπτεμβρίου, πότε θα έχουμε σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και αν υπάρχει περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα;

Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εκδρομέων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επιστρέφει. Επομένως, να δώσουμε το περιθώριο των δύο εβδομάδων, ακόμη και μία επιπλέον για λόγους ασφαλείας για να δούμε την επίδραση της της επιστροφής και τη διασπορά του ιού. Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θεωρώ ότι θα έχουμε μία εικόνα για το πού πάει η επιδημία. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό το διάστημα γιατί θα ξέρουμε με τι συνθήκες μπαίνουμε στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Έχει μεγάλη σημασία να μπούμε με τα καλύτερα δυνατά δεδομένα. 

Βλέπουμε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές να μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες. Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει; 

Έχουν πράγματι μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες γιατί είναι πολύ κλειστές κοινότητες και υπάρχει στενή επαφή μέσα σε αυτές. Είναι από τα βασικά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η διασπορά στο μεγαλύτερο ποσοστό υπήρξε από αυτούς που επέστρεψαν, τους εργαζόμενους, στα γηροκομεία κυρίως, καθώς μόνο απ’ έξω μπορεί να έρθει ο ιός σε αυτές τις δομές. Έγινε πρόσφατα επικαιροποίηση από την επιτροπή των ειδικών με όλες τις λεπτομέρειες και τα μέτρα που χρειάζεται για να μπούμε σε μία διαδικασία ελέγχου. Συμπληρωματικά, χρήσιμα είναι τα δειγματοληπτικά τεστ και άμεση ιχνηλάτηση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον Νοέμβριο το εμβόλιο, της AstraZeneca, θα είναι διαθέσιμο. Μπορούμε, δηλαδή, πλέον να αισιοδοξούμε;

Έχουμε πολύ καλά δεδομένα στις πρώτες φάσεις των εμβολίων, στη φάση 1 και στη φάση 2. Σε συνδυασμό με την ταχεία διενέργεια της φάσης 3 και την εργοστασιακή παραγωγή εμβολίων πριν ακόμη ολοκληρωθεί η φάση, ούτως ώστε να είναι προς διάθεση, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Βέβαια εμείς σαν επιστήμονες για λόγους ασφαλείας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της φάσης 3 γιατί αυτά θα δείξουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εμβολίων. Αλλά όταν αυτό συμβεί είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει γρήγορη παραγωγή. 

Για πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα της φάσης 3; 

Είναι τρεις μελέτες που πηγαίνουν γρήγορα. Πιστεύω τέλη Οκτώβρη μέχρι αρχές Νοέμβρη θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. 

Η μετάδοση στα παιδιά είναι, τελικά, χαμηλότερη; Είναι ένας λόγος που συνέβαλε στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία με πλήρη σύνθεση; 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο βασικός λόγος είναι η ανάγκη των παιδιών να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Βέβαια, υπάρχουν σαφή δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά χαρακτηρίζονται από μικρότερη νοσηρότητα από τη νόσο και μικρότερη μεταδοτικότητα και μεταξύ τους καθώς και στους μεγαλύτερους. Μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη από τους μεγάλους προς τα παιδιά παρά από τα παιδιά προς τους μεγάλους. Φυσικά απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. 

Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς τους γονείς οι οποίοι ανησυχούν πως το παιδί τους δε θα αντέξει τη μάσκα στο σχολείο; 

Πιστεύω πως κάθε αμφισβήτηση είναι αποδεκτή, αλλά θα πρέπει όλοι να ακούσουν τους ειδικούς. Οι ειδικοί έχουν ερευνήσει πλήρως το θέμα, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο να προκαλείται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες από τη χρήση της μάσκας. Η δυσκολία είναι στο να πειστούν και να κάνουν σωστή χρήση της. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα. 

Αν κριθεί αναγκαίο, ποια επιπλέον μέτρα δύνανται να εφαρμοστούν; Είναι πιθανό σενάριο η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους; 

Η επιδημία είναι μία δυναμική κατάσταση δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Ανάλογα, λοιπόν, με τα επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν δέσμες μέτρων οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν. Ανάμεσα τους είναι και η καθολική χρήση μάσκας όπως επίσης και οι περιορισμοί που τέθηκαν στις «κόκκινες περιοχές». Φυσικά, υπάρχουν και άλλα μέτρα ακόμη πιο δύσκολα στα οποία δε θέλουμε να φτάσουμε. 

Αναφέρεστε σε ένα νέο lockdown; 

Ναι. Όμως, με την προετοιμασία που υπάρχει και τις δέσμες μέτρων που έχουν ήδη προκαθοριστεί οδηγούμαστε με ασφάλεια στην αποφυγή του. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαντάζει τουλάχιστον μακρινό. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή